El nou Pla d’Equipaments preveu la construcció de la llar d’avis i d’una nova seu per a la Guàrdia Urbana

El document es va aprovar just abans d’acabar la legislatura, tres dies abans de les eleccions municipals, amb el vot en contra d’Iniciativa-MES, i les abstencions de Molins Camina, el PSC i el regidor no adscrit Francisco García.

Ple municipal del mes de maig // Arxiu

Fa mesos que s’havia d’aprovar el nou Pla d’Equipaments, que defineix les instal·lacions culturals, educatives, esportives o sanitàries de Molins de Rei per als propers 10 anys. Però no va ser fins al ple municipal del mes de maig, l’últim de la legislatura en termes de gestió, que es va acordar tirar-lo endavant, amb el vot en contra de Júlia Fernández, d’Iniciativa-MES, i les abstencions d’Ana Aroca, de Molins Camina, els quatre regidors del PSC i el regidor no adscrit Francisco García.

El regidor socialista Miguel Zaragoza va explicar que no consideraven adequat celebrar el ple en plena campanya electoral i a tres dies de les eleccions. Per la seva banda, la portaveu de Molins Camina va apuntar que el pla és “tècnicament impecable”, però “obsolet”.

L’alcalde Ramon Sánchez (CDC) va justificar que el ple s’havia de celebrar abans de les eleccions del 26 de maig per aprovar la certificació final d’obres de la Biblioteca a l’edifici del Molí, perquè és un projecte que “havia de quedar tancat amb aquest govern”.

El pla inclou la construcció de la residència però sense concretar el finançament

El nou Pla d’Equipaments planteja la construcció de la nova residència per a la gent gran al barri de La Granja, però el seu finançament encara s’està estudiant. Per tant, no concreta quant s’hi invertirà ni en quin any es farà. El que sí que està pressupostat és que es destinaran 1.000.000 euros entre el 2021 i el 2022 per reconvertir l’actual Llar d’Avis Municipal Doctor Josep Mestres. 

Així mateix, el document preveu impulsar una nova seu de la Guàrdia Urbana entre el 2021 i el 2024, pressupostada en 970.000 euros, a la plaça de la Llibertat o a l’aparcament proper al Foment Cultural. Es trobarà a la planta baixa d’un edifici d’habitatges plurifamiliars de promoció pública.

A llarg termini, el pla contempla construir amb 5.425.000 euros un nou edifici administratiu per agrupar els serveis municipals, actualment repartits en diferents espais. També inclou reestructurar l’edifici de l’Ajuntament amb 1.570.000 euros.

Ajuntament de Molins de Rei // Arxiu

La nova biblioteca, la principal inversió en equipaments culturals

En matèria d’equipaments culturals i cívics, hi ha previstes 12 actuacions i la principal és la de la nova biblioteca, on s’hi havien de destinar 3.550.000 euros entre el 2017 i el 2019. A més, amb 1.140.000 euros repartits en diversos anys, es contempla adequar el mòdul C de l’edifici del Molí per situar-hi un bar-cafeteria i aules d’estudi i de reunions, mentre que per rehabilitar i reestructurar la planta baixa i la primera del mòdul A i que acullin activitats com un Casal de la Gent Gran o l’Espai Jove, 500.000 euros.

D’altra banda, el pla inclou invertir 500.000 euros en els equipaments culturals privats per modernitzar-ne els edificis, 200.000 euros en adaptar els espais de l’antiga biblioteca Pau Vila per a activitats relacionades amb l’audiovisual i la creació artística, i 900.000 euros en impulsar un nou equipament cívic amb una sala polivalent i festiva.

A llarg termini, el document també contempla dedicar 1.342.000 euros en convertir el Palau dels Requesens en un Centre d’Interpretació del Renaixement, una proposta electoral que defensaven tant Junts per Molins com el PSC.

Biblioteca El Molí // Arxiu

Millores en la piscina municipal i ampliació de la zona esportiva Ricard Ginebreda

El Pla d’Equipaments inclou deu inversions en l’àmbit esportiu i recreatiu. Destaquen les millores en la piscina municipal, pressupostades en 1.000.000 euros i repartides en diversos anys, i la tercera fase d’ampliació de la zona esportiva Ricard Ginebreda, en què s’hi estan destinant 1.900.000 euros.

De cara al 2020, el pla contempla una reforma integral de la pista vella del Poliesportiu Municipal amb 250.000 euros, així com millores en la graderia i la pista del Pavelló Poliesportiu Municipal de La Sínia pressupostades en 200.000 euros.

A llarg termini, el document també inclou dedicar 1.090.000 euros a construir una pista de 200 metres de llargada amb edifici de vestidors destinada a l’atletisme.

Piscina municipal // Arxiu

El pla preveu altres inversions com l’ampliació del cementiri municipal, un nou equipament cívic al barri de les Guardioles o la reforma del Centre d’Educació Ambiental i de la Casa de Colònies Can Santoi.

El Pla d’Equipaments s’ha elaborat a partir de dos processos participatius. El primer va recollir aportacions, mentre que el segon es va impulsar per dissenyar propostes concretes en alguns espais, com les plantes del Molí o la carpa del Parc de la Mariona.

Recomanacions personalitzades