Gerard Corredera (Molins En Comú): “No podem tenir més desgoverns”

Gerard Corredera és el candidat a l’alcaldia de Reviu Molins En Comú. Assegura que “la majoria de polítiques” del tripartit independentista han seguit “una línia continuista” amb les del mandat sociovergent. Considera que les formacions s’han de posar d’acord “des d’un punt de vista ideològic, més enllà dels temes identitaris”.

El cap de llista de Reviu Molins En Comú, Gerard Corredera // David Guerrero

Hem quedat al camp de futbol Josep Raich. Per què?

Per dos motius. Primer, perquè jo he jugat a handbol fins als 19 o 20 anys. Va haver-hi una època de la meva vida en què em vaig il·lusionar per un altre projecte, que era voler jugar a futbol. Després de tenir tota la formació esportiva en l’handbol, al final vaig venir a jugar a futbol, i durant vuit anys vaig formar part del Molins de Rei Club de Futbol. Molta gent em deia si m’adaptaria al camp, però m’hi vaig adaptar molt bé. He fet molts bons companys i amics en aquest espai.

I ara s’ha il·lusionat per la política local. Com valora l’actual legislatura, amb canvi de govern? 

La majoria de polítiques han seguit una línia continuista amb l’anterior govern de CDC i PSC. És cert que en un any és difícil canviar moltes dinàmiques, però no només crec que no les han canviat, sinó que algunes les han empitjorat. És una mica estrany que tres partits que no tenen gaires coses en comú estiguin en govern i això es trasllada a la realitat, al dia a dia, i a les gestions de les diferents àrees que cadascun dels partits ha acollit. Han governat tres àrees per separat.

En quin sentit creu que ha empitjorat el govern amb l’inici del mandat de CDC, la CUP i ERC? 

Està més desgovernat. Si abans eren dos partits que portaven dues àrees, amb tres partits en tres àrees separades no hi ha hagut coordinació, ha anat cadascú pel seu aire. 

Creu que va ser un error que CDC trenqués el pacte amb el PSC?

No crec que sigui un error, és una decisió. Les decisions es prenen per les circumstàncies que es troben. Tampoc m’agradava el govern sociovergent. Per a mi el resultat ha estat més o menys el mateix. 

Gerard Corredera al camp de futbol Josep Raich // David Guerrero

Després de diverses converses amb Molins Camina, finalment han decidit no confluir a les eleccions municipals

En un procés inicial d’intentar fer una confluència, no hem arribat a un acord. 

Per què no ha estat possible?

Jo m’acosto a la política l’any 2015 o 2016. No formava part de cap partit i m’il·lusiona el projecte dels comuns perquè és més transversal, vol incorporar gent de la societat civil. En aquell moment comencem les primeres converses amb la gent de Molins Camina. En un procés d’intentar conèixer-nos millor, no ha estat possible. No hi ha hagut voluntat de l’altra part per voler intentar formar una única candidatura.

Alguna cosa concreta va trencar les converses?

Ells tenen unes preses de decisions que depenen de Madrid. Sempre tenen la decisió d’incorporar-se condicionada a allò que els marca el partit. Intentem iniciar unes converses al setembre. Posteriorment intentem fer unes altres a l’octubre, i quan realment van voler seure sobre la taula, ens van posar una proposta que era molt difícil d’acceptar, bàsicament perquè dinamitava tots els processos de participació i de reglament interns de Catalunya en Comú.

En què es diferencia Reviu Molins En Comú i Molins Camina?

Som una formació política que pensem únicament en Molins de Rei, que està feta amb persones que viuen i que són de Molins de Rei, i que ha fet un programa només amb base molinenca. Després, formem part de Catalunya en Comú, que és una organització amb seu a Catalunya, i ells formen part d’una candidatura que és Podem, que té seu a Madrid. 

No creu que no confluir dividirà més el vot?

Esperem que la gent confiï en nosaltres.

La llista de Reviu Molins En Comú està repleta d’exmembres d’Iniciativa. 

Són persones que tenen un potencial, un coneixement i una expertesa que no pel simple fet d’haver estat en altres organitzacions les podem menysprear o no tenir-les en compte. Poden ajudar que el municipi avanci i evolucioni cap a una ciutat més sostenible, verda, equilibrada i feminista.

Parlant d’Iniciativa, quina imatge creu que la ciutadania molinenca té de les dècades que va governar a Molins de Rei?

Tot i que posteriorment s’ha fet una destrucció bastant bèstia, sobretot per part d’alguns partits, de l’obra o del govern que va tenir Iniciativa, crec que van fer molt bones coses per Molins de Rei. No s’entendria quin Poliesportiu tenim sense aquella gestió, ni quina escola amb un pavelló intern, com és la Sínia, tenim. No tot és perfecte. No ens enganyem, hi ha coses que no són perfectes. Però retreure tot aquell potencial que van fer aquells governs, que van apostar per una vila diferent que fos referent al Baix Llobregat amb moltes polítiques, em sembla que és injust. De fet, si precisament hi ha tantes forces polítiques d’esquerres és perquè van fer alguna cosa bé.

Gerard Corredera té 43 anys // David Guerrero

Quan va presentar la candidatura de Reviu Molins En Comú, va dir que tenim l’Ajuntament en una crisi profunda i a punt del col·lapse. A què es refereix? 

L’Ajuntament és una de les empreses més grans de Molins de Rei. Per tant, ha d’estar ben gestionada. Quan diem que està a punt del col·lapse, és el que expressen moltes persones que hi treballen. No s’han dotat de recursos, no s’han presentat nous processos de selecció, no s’han cobert les baixes… nosaltres apostem per una administració pública forta, que sigui garant de polítiques igualitàries, que realment donin un bon servei a la ciutadania. Moltes propostes que s’havien d’executar no s’han executat per falta de recursos humans.

Aleshores, considera urgent resoldre la situació en què es troba l’Ajuntament.

És evident que l’Ajuntament està sota mínims, i que qualsevol organització o partit polític que vulgui afrontar polítiques municipals, el primer que ha de fer és resoldre que el seu potencial humà pugui atendre-les. Si no, és impossible.

També va dir que la lluita contra la precarietat és un dels principals objectius del partit. Es refereix a la precarietat dins l’Ajuntament? 

Em referia a la precarietat laboral en general. Hem viscut una crisi molt profunda, però a més hem creat un tipus de treballador pobre. El model econòmic neoliberal ha destruït tota la riquesa de treball. 

Com volen fer-hi front?

En primer lloc, innovant. Hem d’innovar, ser motor del canvi a Molins de Rei. Hem de fer que els nostres polígons industrials siguin més efectius, dinàmics. Hem d’intentar anar cap a una economia del segle XXI, més verda, aprofitar tot el tema de les tecnologies, apostar per fer de Molins de Rei un punt innovador en tot el tema de sostenibilitat. Hem d’aconseguir canviar totes les dinàmiques del comerç. Tenim propostes, objectius i crec que tenim identificat el problema i les solucions al respecte.

Tots els partits coincideixen en la necessitat que Molins de Rei tingui una residència per a la gent gran. Quin posicionament té Reviu Molins En Comú?

La residència per a la gent gran la plantegem pública. El que tenim clar és que l’ha de construir la Generalitat de Catalunya, que és la qui té la competència. Hem de tenir clar que no podem hipotecar tot un pressupost perquè una altra administració no fa la seva feina. 

Tenen alguna proposta per garantir l’accés a l’habitatge a Molins de Rei?

La gent de Molins de Rei ha de poder viure-hi. Hi ha una oficina creada d’habitatge, però com a quasi tot arreu de l’Ajuntament, li falten els recursos. Plantegem, seguint el nostre referent, que és l’Ajuntament de Barcelona amb la candidatura de Barcelona En Comú, fer reserves d’habitatge protegit d’un 30% de les noves promocions. Apostem perquè l’habitatge protegit sigui de lloguer, perquè hem d’intentar que la gent pugui emancipar-se, sobretot la joventut, i pugui iniciar el seu desenvolupament personal.

Creuen que s’està gestionant bé el desenvolupament de les Guardioles?

L’alcaldable de Reviu Molins En Comú, Gerard Corredera // David Guerrero

No, nosaltres apostàvem per una altra proposta. En el seu moment es va haver de fer venda de terreny municipal cap a l’Institut Català del Sòl, o cap a l’empresa de l’àrea metropolitana. Però, amb aquesta bona gestió de la part econòmica que tan anuncien els governs, potser era el moment de recuperar, recomprar el terreny, i fer realment habitatge municipal. 

I Can Coll?

El que no hauríem fet mai és aprovar una urbanització com la de Can Coll sense obligar els promotors al 30% de l’habitatge protegit, com sí que han fet els tres partits que governen actualment. 

Com s’imaginen la mobilitat a Molins de Rei?

Nosaltres volem que Molins de Rei deixi de ser una vila per vianants, i sigui una vila per ciutadans. Això és una gran diferència: el vianant és una persona que transita pel carrer, i el ciutadà, una persona que viu al carrer. Volem fer espais de convivència, potenciar encara més el Centre Vila, però no només quedar-nos al Centre Vila. Als altres barris també hi ha possibilitat de fer carrers peatonals i fer carrers d’ús més d’espai de convivència i de gaudi de l’entorn.

On contemplen establir aquestes zones peatonals?

Al barri del Canal hi ha algunes zones on podríem suavitzar el trànsit, encara que potser no aturar-lo del tot, i al barri de les Conserves i el de la Granja també.

Però el cotxe encara té un paper molt important a Molins de Rei.

Per poder aconseguir això has de dotar d’infraestructures les persones que tenen cotxe. Haurem de fer zones d’estacionament allà on sigui possible. El parc Pont de la Cadena podria ser una opció. Evidentment, apostem per la mobilitat sostenible: potenciar el cotxe o el vehicle elèctric, l’ús de bicicletes, el caminar… canviar aquestes dinàmiques que tothom necessita el cotxe per moure’s per Molins de Rei. Hem de treballar amb el conjunt, no podem dir només que volem zones peatonals. 

Reduir l’ús del vehicle privat s’emmarca en la lluita contra el canvi climàtic. Quines propostes més tenen en aquesta línia?

Hem de fer un pla energètic sencer de vila. Això implica no construir una biblioteca sense apostar per les energies renovables, minimitzar l’impacte dels residus, aprofitar les aigües de pluja per la gestió de l’aigua per la neteja dels carrers… també hem de tornar-nos a connectar amb Collserola i el riu, perquè apropar-nos a la natura ens farà canviar la nostra percepció de l’entorn en què vivim.

En aquest sentit, què en pensa, de les plaques del Molí?

Amb les plaques del Molí hi va haver molta demagògia. Va ser una campanya de destrucció cap a un govern anterior i crec que s’ha gestionat fatal la seva finalització. Ja vaig comentar-li al regidor de la CUP que portava aquest tema que no em semblava una bona opció desmuntar una cosa que ens havia costat a tots 300.000 euros sense haver-la aprofitat i amb un canvi de normativa que et permetia connectar les plaques a edificacions. 

Com es podrien haver aprofitat exactament?

Teníem una edificació nova, el Molí, que s’hi podria haver connectat. El que no es pot fer és destruir-les, perquè llavors segur que no han servit per res.

En l’àmbit cultural, quina és l’aposta de Reviu Molins En Comú?

La cultura ha de ser un punt de trobada per equilibrar, per educar, per intentar ser inclusiu, que totes les persones tinguin accés a aquest valor que tenim com a societat. Nosaltres proposem fer un pla de cultura general, que les diferents propostes culturals de la vila s’integrin sota una mateixa estructura i, sobretot, una organització. L’Ajuntament ha deixat molt soles les entitats culturals que facin la seva proposta. D’alguna manera, ha d’assumir que li correspon encapçalar i portar endavant aquesta activitat.

Voldrien establir un espai cultural a les plantes que estan buides del Molí?

Vist que s’ha fet una edificació nova sense tenir clar quins equipaments havien d’anar al final en tota l’estructura, un cop posada la biblioteca hem d’apostar perquè sigui un edifici cultural. Ens hem de reunir amb totes les entitats i veure quines entitats o elements de cultura podem anar col·locant-hi. 

Gerard Corredera durant l’entrevista // David Guerrero

Va dir que lluitaria per la “cohesió social i territorial” de Molins de Rei. Què volia dir amb això?

Hi ha barris més potenciats i d’altres que ho estan menys. És veritat que la geografia no ajuda, però hem de tornar a reconnectar barris que els tenim una mica apartats de l’activitat o de la promoció de Molins de Rei. La resta de barris també es mereixen que l’Ajuntament aposti per ells i s’impliqui en la seva activitat. 

Després de les eleccions del 26 de maig, amb qui estaria disposat a compartir govern municipal Reviu Molins En Comú?

Amb tots aquells partits que apostin per la nostra idea de Molins de Rei. Som d’esquerres i progressistes. Amb totes les formacions que apostin per una vila d’esquerres, verda, sostenible, igualitària, democràtica… podrem arribar a algun acord, suposo. 

Quin paper hi podria tenir la política nacional?

La gent a Molins de Rei està prou preparada per veure que això va de Molins de Rei i crec que d’alguna manera aquestes eleccions la gent entendrà que no podem tenir més desgoverns. Els partits polítics ens hem de posar d’acord des d’un punt de vista ideològic, més enllà dels temes identitaris. 

Tenen línies vermelles a l’hora de pactar amb altres partits?

Som una formació que aposta per un estat plurinacional amb el reconeixement de Catalunya com a nació amb el dret a decidir. Però el govern municipal no es condiciona a aquesta opinió només. Hem de buscar confluències amb gent d’esquerres, que realment aposti per una vila equitativa i igualitària. Serà difícil i quasi impossible que pactem amb cap partit de dretes o neoliberal. No és la nostra intenció.

I amb un partit com Molins Camina seria fàcil l’entesa un cop superades les eleccions?

Sí, clar. Nosaltres sempre hem apostat per anar a fer una confluència amb la gent d’esquerres. 

Quin resultat creu que tindran? 

Bons. Nosaltres sortim a guanyar. Farem una proposta real, executable i que es pugui portar a terme. Planificarem a 4 anys, no els últims 6 mesos per guanyar les eleccions. 

La part més personal del candidat

Quants anys té?

43 anys.

En quin barri viu?

Visc al carrer Doctor Barraquer, al centre de la vila, i he crescut en dos barris diferents: el de les Conserves i el centre vila. 

Té família?

Tinc dos fills. 

Què va estudiar i de què ha treballat?

Vaig estudiar Enginyeria Tècnica Industrial i després Enginyeria en Organització Industrial. He estat treballant uns anys a empreses privades, en temes de formació professional. Després vaig treballar 5 anys a l’Ajuntament de Molins de Rei com a tècnic d’Energia i Aigua, i ara porto uns 15 anys a l’Institut Català d’Oncologia. M’encarrego del departament de Serveis Generals i Infraestructures de l’Hospital Duran i Reynals, una part de l’Hospital Josep Trueta i una altra de Can Ruti.

Quin lloc escolliria per reunir-se amb els amics a Molins de Rei?

A mi m’agrada molt estar al centre de la vila, passejar pels carrers peatonals. També em trobo molt còmode a les zones esportives.

Quines són les seves aficions?

L’esport, la lectura… M’agrada la música i passar temps amb els meus fills. 

Triï un llibre, un grup musical i una pel·lícula o sèrie.

El llibre, El regreso del caton, de Matilde Asensi. De música m’agrada molt Guns N’ Roses. Una sèrie, Breaking Bad, i una pel·lícula que em va agradar molt en la seva època va ser Pulp Fiction.

Defineixi un defecte i una virtut seus.

Sóc una persona molt treballadora, constant, emprenedora. Un defecte potser és que soc massa perfeccionista. 

Viu de lloguer o de compra?

Tinc un pis de compra hipotecat.

Recomanacions personalitzades