Un Sant Jordi atípic s’estrena al voltant de la nova biblioteca

La plaça de l’U d’octubre, encara en obres, ha acollit la Fira del Llibre en Català per primera vegada. Però ni la pluja amb què ha començat el dia ni el canvi d’ubicació han suposat un problema per a llibreters i entitats, que en general consideren que la diada ha estat satisfactòria.

Parada de la llibreria Arola a mitja tarda // Jose Polo

El dia després del dilluns de Pasqua, amb un matí plujós, en una plaça nova encara a mig fer, i en plena campanya electoral. La diada de Sant Jordi d’enguany ha estat, si més no, atípica. Però res d’això ha impedit que els molinencs hagin comprat i intercanviat roses i llibres, com sempre.

Aquest any, la Fira del Llibre en Català s’ha organitzat en un nou espai del municipi, a la plaça de l’U d’octubre, encara en obres. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei, Carles Ros, ha explicat a Viu Molins de Rei que han volgut aprofitar que “la plaça és més gran” i que es poden fer “sinergies” amb la nova Biblioteca El Molí. I és que l’entrada en funcionament del nou equipament ha estat el motiu del canvi d’ubicació. De fet, aquest espai ara es postula com una nova centralitat del municipi focalitzada en la cultura. “L’any passat no s’hi cabia al pati del Palau”, ha valorat Ros.

Segons l’alcaldable de la CUP, enguany les parades s’han repartit “millor”, tot i que ha admès que la distribució podria ser més bona, ja que ha estat “el primer any” que ho han fet en aquesta àrea. El regidor ha assegurat que la intenció és que de cara a l’any vinent, amb les obres ja finalitzades, les parades se situïn formant un cercle o un quadrat.

Obres al davant de la Biblioteca El Molí el dia de Sant Jordi // Jose Polo

Tot i el soroll dels treballs que s’estan fent per acabar l’espai, que s’ha fet sentir fins a mitja tarda, el canvi d’ubicació ha estat ben rebut pels llibreters. “L’any que ve ja no hi seran, les obres”, ha comentat a aquesta redacció Anna Llorenç, de la llibreria Barba, contenta per com ha anat el dia. “El canvi de localització està bé”, ha considerat Jordi Vilaprinyó, de la llibreria Arola, tot i que ha afegit que “el que no és bo és anar canviant cada dos per tres” d’espai. Antigament la ubicació de la diada era la plaça de la Creu, que l’any 2015 va ser substituïda per la plaça del Palau.

Segons el llibreter de l’Arola, a la plaça de l’U d’octubre tot queda “més recollit”. En la mateixa línia, Maria Neus Medina, de la llibreria Amèlia, ha apuntat que tots estaven “més amples”.

Però la nova plaça no ha satisfet a tothom. Per a la presidenta del Cuc, una de les entitats que ha participat en la diada, Marga Heredia, “la gent està molt dispersa”, mentre que a la plaça de la Creu i al pati del Palau tot quedava “més concentrat”.

Un inici de jornada accidentat

La jornada ha començat accidentada, amb una pluja de bon matí que ha acabat retardant l’hora d’obertura de les parades. “Quan teníem tots els llibres preparats, s’ha posat a ploure i algun s’ha mullat”, explica Neus Medina. Els llibreters s’han afanyat a cobrir amb plàstics la literatura i altres parades “han muntat més tard”, ha comentat el regidor de Cultura, afegint que hi ha hagut “molt poques afectacions per l’aigua”.

A causa de la pluja i en ser un dia feiner, la plaça no ha estat protagonista de gaire activitat al llarg del matí, amb només visites d’escoles i d’instituts. Però al migdia, el sol s’ha començat a deixar veure i ha donat pas a una tarda animada, assolellada i força calorosa. La plaça s’ha anat omplint a partir de les cinc, coincidint amb l’hora de sortida de les escoles i la finalització de les jornades laborals.

La tarda ha estat dinamitzada per diferents activitats, com batucades, sardanes i l’hora del conte, que ha arreplegat una quarantena d’infants. A les nou del vespre encara hi havia activitat a la plaça. A més, molts veïns han aprofitat la jornada per visitar l’interior de la nova Biblioteca El Molí. Segons ha informat l’Ajuntament, el recinte ha registrat 1.462 accessos, una xifra superior a la de la seva jornada d’estrena.

Els llibreters han cobert els exemplars amb plàstics // Jose Polo

Llibres per a tots els públics

Els exemplars de ‘El fill de l’italià’, de Rafel Nadal, ‘Entre el cel i la terra’, de Gerard Quintana, i ‘Contes des de la presó’, d’Oriol Junqueras, s’han esgotat a la llibreria Amèlia. A l’Arola, ‘El fibló’, de Sílvia Soler, també ha tingut molt d’èxit. Tot i això, tots els llibreters coincideixen que en la diada de Sant Jordi sempre es ven literatura de tots els gèneres i per a totes les edats.

Per segon any consecutiu, els autors locals han comptat amb un espai conjunt a la Fira del Llibre en Català on han pogut donar a conèixer i signar les seves obres. La iniciativa, impulsada per Viu Molins de Rei el 2018, s’ha organitzat de manera conjunta amb la Biblioteca El Molí per promocionar amb més força els escriptors de km 0.

Diversos autors locals han signat llibres a la parada d’escriptors de km 0 // Jose Polo

La plaça ha acollit partits polítics i entitats, com el Club d’Scrabble Mots i Més de Molins de Rei, que ha instal·lat un tauler d’aquest joc perquè la gent, sobretot els infants, construïssin paraules. “La idea és promoure el joc, amb paraules en català; que la gent s’engresqui i hi jugui”, ha comentat Rafel Canosa, membre d’aquest club. A la parada del Cuc de Molins de Rei, les roses que s’han venut més han estat “les blaves i les vermelles”, ha apuntat Marga Heredia.

Més informació sobre Sant Jordi a Viu Molins de Rei

Crònica de la segona edició de la parada d’escriptors km0
Galeria d’imatges del Sant Jordi 2019 a Molins de Rei

Recomanacions personalitzades