Els escriptors de km 0 es llueixen per Sant Jordi

La principal novetat del dia del llibre a Molins de Rei aquest 2018 ha estat la primera parada d’Escriptors km 0. Per primer cop els autors locals s’han pogut promocionar i firmar llibres en una parada conjunta organitzada per Viu Molins de Rei. Els llibres de Gemma Tribó i Jon Kieb s’han esgotat a totes les llibreries, superant el volum de vendes que es podien imaginar.

Els sis autors tenien un espai conjunt a la parada ‘Escriptors km 0’ de Viu Molins de Rei // Jordi Julià

“Un èxit total”. Així descrivia Jon Kieb, cofoi, la diada de Sant Jordi 2018 en finalitzar la jornada. Aquest jove autor presentava el seu segon llibre de poesia: ‘Desitjos’, i era el seu primer Sant Jordi a Molins de Rei. Ha venut molt més del que es podia imaginar, fins al punt que el seu llibre s’ha acabat esgotant a les llibreries i n’ha hagut d’anar a buscar més. El mateix li ha passat a Gemma Tribó, que a les set de la tarda s’ha trobat que a cap de les llibreries de Molins de Rei els quedava cap exemplar de ‘Avui per tu, demà per mi’.

Tant Tribó com Kieb tenien previst ser-hi només dues hores, però veient el bon ritme de signatures i vendes que portaven han decidit allargar. De fet, tots els escriptors participants a la parada Escriptors km 0 organitzada per Viu Molins de Rei, en col·laboració amb la biblioteca Pau Vila, han acabat allargant el seu horari fins a l’hora de tancament de la Fira, les nou de la nit.

Jordi Anducas i Gemma Tribó signant al mateix temps // Jordi Julià

“Pensava que no signaria res, com a molt una o dues persones, ha estat molt més del que podia imaginar”, ha afirmat Gemma Tribó. També ha quedat sorpresa del bon ambient que ha viscut, tant de persones que li demanaven de signar llibres, com dels altres autors amb qui ha compartit taula: “M’ho he passat molt bé”, assegura. I és que la parada Escriptors km 0 els ha ajuntat a tots en un mateix espai, no només fent-los més visibles per al públic, sinó també ajudant-los a crear xarxa entre els propis autors.

Tribó va publicar el seu llibre fa poques setmanes, Jon Kieb fa només dos dies i l’altra novetat que es presentava en aquesta fira era encara més recent: era el ‘Poema de l’amor valent’ d’Adrià Sàbat, que presentava just la nit abans de Sant Jordi. També està satisfet de les vendes que ha tingut: “Tant al matí com a la tarda ha anat bé, amb gairebé 30 llibres venuts al cap del dia”, comenta.

Els altres eren autors de l’any passat que s’han avingut a participar en la parada Escriptors km 0 i així seguir-se promocionant, Tot i ser llibres de l’any passat, els han venut i signat amb afluència de públic: tant el recorregut fotogràfic pel Molins de Rei del passat de ‘Molins de Rei desaparegut’, com el viatge d’emigrants occitans que van venir a Catalunya de ‘Guilhèm: Arrels trasplantades’, com les receptes de pastisseria explicades en forma visual del bloguer Albert Vilas a ‘Les receptes del calendari pastisser’“És molt important que s’hagi organitzat una parada com aquesta per promocionar-nos. M’ha servit perquè el llibre segueixi tenint recorregut un any més tard”, ha elogiat Marta Gelabert.

Sant Jordi assolellat i calorós

Després d’un matí més tranquil, com sol passar al Sant Jordi de Molins de Rei, la tarda s’ha anat animant i en alguns moments es trobaven tots els autors signant llibres i amb petites cues. Seguia la tònica general de la jornada, en què s’ha notat que tornava a caure en feiner i l’hora de la sortida de les escoles ha marcat el ritme.

Entrada la tarda, el carrer era ple // Jose Polo

El sol i la calor també han condicionat la jornada, primer fent que la gent es quedés a casa al migdia, però animant més tard a sortir i allargar Sant Jordi fins al final. A les 9 de la nit les llibreries encara venien, tot i que les entitats ja havien anat plegant. Com ja passava l’any passat, la Fira del Llibre en Català s’ha col·locat només al carrer de Rafael Casanova fent lloc per a les noves terrasses de la plaça del Palau.

Entre les entitats que es promocionaven s’ha pogut veure per primer cop una parada de l’Associació de Veïns de Molins de Rei. “És una manera de donar visibilitat, en lloc d’estar cada associació pel seu compte”, explica Alex Herrero de l’AV La Pau i Riera Nova. També hi havia la Guàrdia Urbana venent l’escut solidari amb el càncer infantil ‘Pels valents’. Avui n’han venut més de 80, i ja en porten més de 800 venuts.

També han volat les roses grogues que venia Òmnium. Una hora després d’obrir la parada no els quedava cap de les 50 roses grogues per demanar l’alliberament dels presos. També l’ANC s’ha centrat en aquesta campanya específica d’aquest Sant Jordi, venent-ne versions artístiques.

El Sant Jordi 2018 a Molins de Rei, en imatges

Recomanacions personalitzades