El Comitè de l’Antifaç recupera els personatges tradicionals del Carnaval

S’ha destacat la figura del secretari reial i s’ha humanitzat el Rei Carnestoltes, que va aparèixer per sorpresa el Dijous Gras. Els organitzadors de la festa, el Comitè de l’Antifaç, volen reivindicar i fer pedagogia dels elements diferencials del patrimoni local de Molins de Rei.

Imatge del Carnaval // Comitè de l’Antifaç

La primera edició del Carnaval organitzada pel Comitè de l’Antifaç s’ha desenvolupat amb una bona participació de públic. Les noves activitats i la voluntat de potenciar les figures tradicionals de la desfilada, com Esteve Vilapubilla i Tortell de Cabell d’Àngel, el secretari reial, i el Rei Carnestoltes, han donat “un gran resultat”, segons explica a Viu Molins de Rei, Miquel Burgès, membre del Comitè de l’Antifaç. Així, a la Rua de Carnaval han participat una vintena de comparses i més de 1.900 persones.

Com afirma la dita, “per Carnaval, tot s’hi val”. I això és el que ha volgut reflectir el Carnaval d’enguany de Molins de Rei. La primera de les sorpreses va ser l’arribada del Rei Carnestoltes el dijous gras. Burgès explica que “així és com se sol realitzar a la majoria de festes de Catalunya”. Amb aquesta voluntat, l’organització del Carnaval d’enguany ha volgut humanitzar la figura del Rei Carnestoltes. “Ara ja no és un ninot, sinó una persona, i el públic pot interactuar i jugar amb ell”, relata Burgès.

Personatges tradicionals i pedagogia

En aquesta edició, el Carnaval ha recuperat la figura la del secretari real. “Li hem atorgat una imatge concreta que sigui reconeixible amb els anys”, afirma Burgès. A més, per a les pròximes edicions, l’organització vol fer pedagogia a les escoles perquè els més petits coneguin els personatges. “De moment, hem estrenat el vestuari i esperem que l’any vinent els molinencs l’identifiquin”, asseguren des del Comitè de l’Antifaç. La intenció és que el Carnaval el formin set personatges habituals: el Rei Carnestoltes, al que cada any se li crema el vestit i canvia, els cinc acompanyants del seguici reial i el secretari reial, que sempre serà el mateix.

Potenciar el patrimoni local

Burgès recorda que l’acte del Ball del Camell, format pel ball de l’Aristocràcia, el del Poble i el de la bèstia de foc, són peces que només existeixen a Molins de Rei. “Fins ara no li havíem donat el valor que es mereixia”, assenyala. L’objectiu és incorporar aquests elements del patrimoni local en les pròximes celebracions de la festa.

Recuperant l’esperit de la CO.CA, el nou Comitè de l’Antifaç ha recuperat la rellevància de les figures tradicionals del Carnaval i les essències històriques de la festa. De moment, la celebració ja té la seva banda sonora: la cançó ‘És Carnaval i tot s’hi val’, que conté fragments de les melodies pròpies del Carnaval Molinenc: el Ball de l’Aristocràcia i les Corrandes dels Esparriots.

El Carnaval de Molins de Rei, en imatges

Recomanacions personalitzades