Compte enrere per un “Carnaval del poble” i amb una fira gastronòmica el Dijous Gras

Molins de Rei ja escalfa motors per gaudir del Carnaval XL, la quarantena edició d’aquesta festa que des de fa un any ha recuperat part dels personatges tradicionals de la mà del Comitè de l’Antifaç. Enguany s’instaura el Carnaval del Poble amb la figura dels esparriots i s’inaugura una fira gastronòmica el Dijous Gras.

Els membres del Comitè de l’Antifaç han desgranat els detalls del programa // Guillem Urbà

Després que l’any passat es recuperessin els personatges tradicionals del seguici reial del Carnaval molinenc, el Comitè de l’Antifaç aprofita la quarantena edició de la festa per fer renéixer la figura del poble: els esparriots.

Són personatges que encarnen les classes treballadores del camp i que el divendres de Carnaval rebran el poder de la festa en mans del seguici reial: “Aquest any recuperem la figura del poble i esperem que de cara el futur puguem recuperar les figures de l’Aristocràcia, la tercera pota del Carnaval”, ha explicat Miquel Burgés, un dels membres del Comtiè de l’Antifaç, en la presentació de la festa.

Com les figures del seguici reial, les dels esparriots també apareixen en documents  antics. Per això, la recuperació ha volgut mantenir l’essència d’aquests personatges, que van sortir al carrer per primer cop l’any 1982. Per exemple, els seus vestits conserven el sac i l’arpillera que duien antigament, a més d’estar ribetejats amb cintes i acompanyats d’un barret amb una heura enroscada. “Els vestits han estat confeccionats per l’Eva Mula, així com per les mateixes persones que donaran vida als personatges dels esparriots”, ha detallat Burgés.

Però, la recuperació del Carnaval del Poble no només s’ha materialitzat en el renaixement dels esparriots, sinó també en la incorporació de la rua que aquestes mateixes figures capitanejaran el divendres de Carnaval: La nit de la bota.

Després de rebre el poder de la festa per part del seguici reial, els esparriots recorreran els carrers de Molins de Rei amb una gran bota de vi per dur la disbauxa fins a la plaça del Mercat. Però no ho faran sols, ja que els acompanyaran sis nous capgrossos fabricats artesanalment per a l’ocasió.

Per augmentar la xerinola, el públic que els acompanyi també podrà portar una bota plena de vi blanc o negre, que des d’aquest dijous ja es pot comprar a l’Estanc Margarit per 10 euros. En paraules de Burgés, es tracta de fer “una festa encara més participativa i amb molta gresca”.

La recuperació de la vestimenta dels esparriots s’ha fet seguint referències antigues // Guillem Urbà

Fira gastronòmica “Engreixa’t”

Disbauxa i també gastronomia. Una altra de les novetats d’enguany és la posada en marxa d’una fira gastronòmica en col·laboració amb Bot-Mol. Tindrà lloc la tarda del Dijous Gras a la plaça de l’Ajuntament, un dia abans de la gresca dels esparriots, i oferirà els productes característics del dia com la coca de llardons i la botifarra d’ou. No en va, la fira es dirà “Engreixa’t”.

La iniciativa també beu de la tradició carnavalesca i s’inspira en els berenars tradicionals del Dijous Gras que ja apareixen en el Costumari Català, obra del folklorista Joan Amades. “Es tracta d’una tradició gastronòmica que conserven poblacions com Sabadell, Begues i Torà”, ha detallat Jesús Cardona, president del Bot-Mol. Enguany la fira serà de petit format, però la intenció és poder-la ampliar de cara a futures edicions.

Cartell amb aires de Capella Sixtina

Una altra de les novetats és el nou cartell de la festa, obra del jove Marc Viamonte en col·laboració amb el fotògraf molinenc Guillem Urbà. Després d’emular el “Rai de la Medusa” l’any passat, Viamonte ha volgut reinterpretar “La creació d’Adam” de Michelangelo amb fotografies de persones despullades. Així, la decoració de la volta de la Capella Sixtina s’ha recreat amb un punt carnavalesc i amb la voluntat de “reivindicar la naturalitat  del cos humà i desfer-nos d’estigmes”.

Cartell de l’edició d’enguany // Cedida

La resta del programa manté la filosofia de l’any passat

Pel que fa a la resta d’activitats, totes elles mantindran el mateix esquema de l’any passat. Per exemple, dissabte al matí tindrà lloc el Carnaval Menut amb una desfilada pels carrers del centre vila i una actuació dels Ambauka a la plaça del Mercat, on s’interpretarà en directe “És Carnaval i tot s’hi val”, que ja s’ha convertit en l’himne de la festa molinenca.

Dissabte a la tarda serà el torn de la Gran Rua i dels premis per a cadascuna de les comparses, a la nit també hi haurà el Ball del Carnaval, i  diumenge al matí es viurà una nova edició del Ball del Petit Camell, integrat per l’aristocràcia petita, els esparriots, el ball de la bèstia –interpretada per l’Esbart Dansaire– i el Camell Petit.

Diumenge a la tarda, la gresca acabarà amb el Ball del Camell i la “Rua del Desenfreno”, que serà l’última abans que el Rei Carnestoltes acabi en flames. Dilluns i dimarts es farà la vetlla de Sa Majestat, i dimecres la processó de l’enterrament i l’escampament de les cendres.

La presentació del Carnaval ha tingut lloc a la Sala Gòtica // Guillem Urbà

Recomanacions personalitzades