El Carnaval més esbojarrat presenta un cartell d’aires afrancesats

De la mà del nou Comitè de l’Antifaç, la festa recupera la rellevància de figura del Secretari Reial, l’ambaixador de Sa Majestat. L’escollit Rei Carnestoltes encara és un secret.

Cartell del XXXIX Carnaval de Molins de Rei // Comitè l’Antifaç

Cartell amb olor de polèmica; cartell amb gust de Carnaval. La imatge, inspirada en la darrera escena de la pel·lícula “El Perfume” i en la pintura de Géricault “El naufragi de Medusa”, ha sigut la gran oda als valors del Carnaval molinenc que ha projectat el jove Marc Viamonte. En una única imatge impregnada de romanticisme francès, Viamonte ha aconseguit recollir la màgia de la festa que va des de Dijous Gras fins Dimecres de Cendra: desvergonya, diversió i excessos. Per la seva banda, l’agenda de la festa també recupera les essències històriques d’una festivitat que any rere any va a més. Amb la d’enguany, al Molins de Rei contemporani ja s’hauran celebrat 39 edicions.

Per començar, però, s’ha de tenir en compte un ítem que han subratllat des del Comitè de l’Antifaç: la festa que se celebra és el Carnaval i no el Carnestoltes. El motiu: aquest darrer es refereix a la popular Majestat, mentre que Carnaval és el seu conjunt. També s’ha de destacar la figura del Comitè de l’Antifaç, que s’ha creat per organitzar la festa des de la ciutadania, recuperant, en certa manera, l‘esperit de la CO.CA.

De totes maneres, l’organització encara no ha desvelat el nom que ocuparà l’il·lustre càrrec. En canvi, sí que ha assegurat que aquest 2019 hi ha una figura que recuperarà la importància que va tenir en el passat: el Secretari Reial, Esteve Vilapubilla i Tortell de Cabell d’Àngel, qui farà les funcions d’ambaixador de Sa Majestat.

El Ball del Camell

Com no podia ser d’una altra manera, un dels moments clau de la festivitat serà el Ball del Camell, previst per diumenge a la tarda. Amb la música en directe dels Grallers de Molins de Rei, l’esdeveniment constarà de les següents parts. Una primera en què entrarà en joc el Ball de Màscares de l’Aristocràcia (a càrrec de l’Esbart Dansaire de Molins de Rei), una segona part del Ball del Poble (els Esparriots), i per últim, el Ball de la Bèstia que faran els Amics del Camell. En acabar la seva dansa, la bèstia iniciarà l’Empaitaculs fins i que Sa majestat el Rei Carnestoltes i el seu seguici es decideixin a fer la que per ells serà la Darrera Passejada.

Una aparició en públic que, com la resta que es produiran al llarg de tota la curta setmana, sempre aniran carregades de disbauxa. Acompanyats per la música en directe de la fanfara “MúsX” i sota la direcció escènica del polifacètic Quimet Pla, el Sèquit Reial no deixarà de fer de les seves per carrers i places. El primer acte públic ja està previst per Dijous Gras (28 de febrer). L’arribada del secretari amb tota la comitiva carnavalesca provocarà la instauració del Carnaval a la vila, després de fer-se amb el poder de Molins de Rei i hissar la Bandera del Carnaval.

Pel que fa a la Gran Rua, prevista per dissabte a la tarda, enguany el seguici tindrà com a tret de sortida la Retratada al passeig del Terraplè, a la cruïlla amb el carrer Foment. A les 19 hores hi haurà l’Arribada del Sèquit Reial amb Sa Majestat el Rei Carnestoltes i procediran a la lectura del Pregó per donar pas a la Gran Rua. En finalitzar aquesta, el Rei Carnestoltes entregarà els tres Premits, tot i que només la comparsa guanyadora podrà gaudir del tradicional Bany de Glòria.

L’adéu al Carnaval

Després de la disputa dialèctica entre el Rei Carnestoltes i el Camell de diumenge al vespre, el Rei dels Pocasoltes acabarà cremat i dilluns i dimarts passarà ser exposat (en cendres) a la Sala Gòtica. Tal com recorden des del Comitè de l’Antifaç, “particulars i comparses podran anar a plorar-li i a fer ofrenes florals o de qualsevol tipus”. Ja Dimecres de Cendra es procedirà a la Pufessó de l’Enterrament, amb la solemne sortida des de la Sala Gòtica de la comitiva fúnebre al ritme de la Marxa de l’Enterrament del Rei Carnestoltes de Molins de Rei. En arribar a la plaça de Catalunya, es procedirà a escampar les despulles de Sa Majestat en un final que promet ser “apoteòsic”.

A l’edició d’enguany tot el vestuari ha anat a càrrec de l’escenògraf Marc Udina, qui s’ha basat en tota una gamma cromàtica basada en els colors vermell, verd, morat i groc. El cartell, inspirat en l’escena final de la pel·lícula “El Perfume” i agafant de model la pintura de Géricault “El naufragi de Medusa”, ha estat obra del jove Marc Viamonte. Per últim, el grup molinenc d’animació infantil i familiar Ambauka ha creat el que ha d’acabar esdevenint l’himne del Carnaval, la peça “És Carnaval i tot s’hi val”, amb fragments de les melodies pròpies del Carnaval Molinenc: el Ball de l’Aristocràcia i les Corrandes dels Esparriots.

Recomanacions personalitzades