Jordi Anducas debuta amb la novel·la històrica “Guilhèm. Arrels trasplantades”

L’entrenador d’handbol Jordi Anducas publica una novel·la històrica per explicar les migracions d’occitans a Catalunya del segle XVII i la societat de l’època. El protagonista, Guillem Anducas, és un avantpassat seu vingut d’Occitània del qual ha reconstruït la vida a través de documents històrics.

Abans de publicar-lo amb l'editorial, en va fer una versió ampliada // Jordi Julià

Abans de publicar-lo amb l’editorial, Anducas en va fer una versió ampliada // Jordi Julià

Ara fa quatre segles, dos germans -Guillem i March- marxaven d’Occitània fins a Catalunya. El poble d’origen: el llogaret d’Andoca. Aquesta procedència crearia el cognom ‘Anducas’ al poble on van anar a viure, Sant Llorenç d’Hortons, a prop de Gelida. I des d’allà el cognom aniria transmetent-se fins a arribar a l’expresident de la secció d’handbol del CE Molins de Rei, el molinenc Jordi Anducas.

És la conclusió a què ha arribat el mateix Jordi Anducas després d’anys de recerca per trobar l’origen dels seus familiars. A partir d’aquest descobriment, Anducas ha escrit una novel·la per explicar com era la vida al segle XVII, i alhora les importants onades migratòries d’occitans cap a Catalunya que es van donar.

No és un llibre d’història

I és que, per Anducas “Catalunya avui és com és per la immigració occitana”, ja que va suposar “el renéixer d’una Catalunya delmada per les pestes”, explica a Viu Molins de Rei. Però el llibre que ha escrit no és un llibre d’història sinó una novel·la històrica, i la migració s’explica narrant el viatge que fan els dos germans.

Un cop a Catalunya veiem com és la societat que hi troben a través dels diferents personatges. Molts d’ells són reals, documentats en tot tipus d’arxius que Anducas ha estudiat. “He volgut ser el més rigorós possible i si hi havia alguna cosa que no podia documentar no ho he posat”, diu Anducas, que primer va fer una versió ampliada plena de notes a peu de pàgina que ara ha eliminat per fer més fàcil la lectura.

Però també hi ha personatges inventats, que són “llicències que serveixen per explicar algun fet històric”, però això queda reflectit al final del llibre, en una llista amb la informació que ha recopilat dels personatges. Diversos gràfics que hi ha annexos reforcen la voluntat didàctica d’Anducas, que va estudiar i treballar de mestre, tot i que també ha treballat molts anys d’administratiu.

Jordi Anducas explora els orígens de la seva família a "Guilhèm" // Jordi Julià

Jordi Anducas explora els orígens de la seva família a “Guilhèm” // Jordi Julià

L’origen: un conte per als fills

Jordi Anducas ensenyant un dels documents que va incloure en la versió ampliada del llibre // Jordi JuliàJordi Anducas ensenyant un dels documents que va incloure en la versió ampliada del llibre // Jordi Julià

Jordi Anducas ensenyant un dels documents que va incloure en la versió ampliada del llibre // Jordi Julià

Així doncs, Anducas no s’ha dedicat mai a la història però ha estat sempre una afició. Quan tenia 14 anys ja va fer un arbre genealògic de la seva família, i als 21 va començar una recerca més seriosa en arxius parroquials per trobar els orígens de la família, durant més de vint anys, en el poc temps lliure que li quedava entre la feina i l’handbol. Així, ha pogut documentar el seu cognom fins al 1600 -el que s’explica al llibre- però amb la família ha arribat fins al segle XIII, quan va trobar un familiar que també era l’avi del poeta valencià Ausiàs March.

El descobriment dels orígens occitans del cognom el va portar a escriure un conte per als seus fills, “perquè coneguessin com es vivia en aquella època”, però els fills es van anar fent grans i la història també, així que va acabar fent una novel·la però que assegura que “no té interès només per la família Anducas, perquè del que es tracta és de conèixer com era la societat: el personatge és l’excusa”. Fins i tot, creu que agradarà a gent que no li agradi la història perquè “al cap i a la fi, és una novel·la”.

El llibre, titulat “Guilhèm: Arrels trasplantades”, l’ha editat amb l’editorial d’autoedició Círculo Rojo, amb una tirada de 100 exemplars. Es pot comprar per 18€ a les presentacions que farà del llibre: el 22 de setembre a Molins de Rei i el 24 de setembre a Corbera. També es pot comprar a les llibreries Amèlia, Arola i Barba, a Amazon i com a llibre electrònic a la Casa del Libro. Està gestionant de vendre’l a llibreries de Corbera perquè “la continuació de la història del llibre és que el fill va a fer de majordom al Castell de Corbera, i per això allà hi ha molts Anducas”. De fet, no descarta explicar-ho en un segon llibre.

Recomanacions personalitzades