L’oposició titlla els pressupostos de “continuïstes de la sociovergència”

El tripartit independentista es queda sol votant a favor dels pressupostos. PSC, Molins Camina i Iniciativa van considerar que no s’ha notat l’entrada al govern de CUP i ERC. També qüestionen que augmenti l’endeutament demanant nous crèdits i que han “donat per fet” el destí dels romanents abans de debatre-ho.

El ple de març, on es va aprovar el pressupost // Jordi Julià

El retard en el debat dels pressupostos del 2018, que s’ha fet al ple del 22 de març “no està justificat”, segons els partits de l’oposició. S’hauria hagut de fer en acabar l’any, però l’aprovació s’ha endarrerit per l’entrada al govern de CUP i ERC. Els tres partits de l’oposició van apuntar en la mateixa direcció al debat del ple municipal.

“Profundament decebuts”

“Els canvis al pressupost derivats de l’entrada dels nous membres del govern han estat modestos i estan orientats als titulars”, assegurava Júlia Fernández (Iniciativa-MES). El mateix deia Molins Camina, el partit que agrupa Podemos i altres formacions: “No hem trobat les modificacions que esperàvem dels nous partits del govern”, va dir la seva regidora, Ana Aroca. Contundent, va assegurar que estan “profundament decebuts” amb les dues forces d’esquerres amb qui abans compartien seient a l’oposició i ara donen suport a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Totes dues van votar en contra del pressupost 2018.

Va corroborar que eren uns pressupostos continuïstes el mateix partit que fins a l’octubre compartia despatxos amb Convergència: el PSC. Qui va ser President de l’Àrea d’Economia i Serveis Generals, el socialista Miguel Zaragoza, va dir: “no es diferencia gaire del que l’anterior govern vam portar”. Això sí, va admetre que hi ha algunes “novetats positives” però que eren punts que “ja formaven part del Pla d’Actuació Municipal” (PAM) –pactat el 2015 per CDC i PSC-. Els canvis, però, “no són suficients per justificar el retard”, van afirmar els socialistes, que es van abstenir en la votació.

Ana Aroca (Molins Camina) va ser la més crítica amb el pressupost 2018 // Jordi Julià

De fet, el mateix regidor d’Economia i Finances, el convergent Ramon Sánchez -l’únic membre de tot el govern que va parlar durant el debat de pressupostos- ja va dir a l’hora de fer l’explicació prèvia que és un “pressupost de continuïtat que incorpora matisos i el segell personal de les forces que són al nostre pacte de govern”. Però davant les crítiques de l’oposició, va dir que s’assembla a l’anterior perquè “depenem del romanent” i per això es mantenen partides anteriors pendents d’executar. Va dir que espera que hi hagi un moment per “tenir diners propis per fer polítiques”.

Poca transparència

Precisament una part important del debat va girar al voltant del romanent, que és el superàvit que queda de l’any anterior i que per tant són uns diners addicionals que es podran gastar aquest any. El destí d’aquests diners s’haurà de decidir més endavant en un debat al ple, però tant PSC com Molins Camina van criticar la CUP per “donar per fet” al seu butlletí que hi haurà partides del pressupost que es complementaran amb romanents.

Miguel Zaragoza (PSC) va titllar CUP i ERC d'”incongruents” amb aquest pressupost // Jordi Julià

 

“És incongruent que abans ens demanessin un debat amb tots els partits sobre a què es destinen els romanents i ara ja hagin pactat entre ells a què destinaran els diners sense passar pel ple”, va criticar Zaragoza (PSC), que va acusar CUP i ERC de fer el contrari del que deien quan eren a l’oposició: “S’han passat sis anys demanant transparència i ara ho pacten tot entre ells”.

Sánchez (CDC) va negar que hagin trigat tant a tenir el pressupost perquè han pactat alhora el destí dels romanents: “El pressupost s’ha portat quan s’ha pogut dur. No té res a veure que el romanent estigui tancat, perquè no ho està”. També va dir que “només són 4 milions d’euros, seran actuacions puntuals però no la majoria”.

El regidor d’Economia i Finances, Ramon Sánchez (CDC) va defensar el pressupost davant l’oposició // Jordi Julià

Contraris a demanar nous préstecs

La partida d’inversions, que és la destinada a fer noves obres, és de 4,1 milions d’euros. La majoria se’n va a acabar les grans obres en marxa iniciades per la sociovergència, amb un paper destacat per a la biblioteca. Per finançar-les, es contempla endeutar-se. És a dir, demanar nous crèdits a les entitats financeres per un import de 2’67 milions d’euros.

“Trobarem aquest finançament a la banca ètica?” els va preguntar Molins Camina. El PSC els va dir que “l’any passat la inversió també va poder venir de fons propis”. Tot i això, l’any passat també es van demanar préstecs, encara que van ser per una xifra inferior a la d’aquest any: 2,43 milions d’euros. De nou, els socialistes van considerar que era incongruent que la CUP defensés una auditoria pel deute i ara el pressupost inclogui incrementar-lo demanant un nou préstec, sense passar per la comissió del deute que ells mateixos van impulsar.

Pressupost “incrementalista”

També hi va haver accents concrets de cada partit. Molins Camina, que va ser el partit més crític, va fer una esmena a la totalitat: no comparteixen que s’augmenti el pressupost global un 4,28%. “Entrem en l’efecte bola de neu”, va dir Ana Aroca. És a dir, cada any s’augmenta el pressupost “perquè queda bé dir-ho però després no es podrà fer”. Concretament, va dir que l’any passat només es va executar un 58%. És a dir, es va complir la meitat del que deia el paper. Però Sánchez va dir que des que són al govern han estat “previsors, no gastant mai més del que s’ingressava”.

El PSC no estava d’acord amb algunes partides concretes. Qüestiona que no hi hagi diners per a l’asfaltat, i que no hi hagi inversió per reformar dos punts del barri del Canal: el carrer Sant Isidre i el Parc de les Palmeres. També creuen que s’hauria d’incrementar les partides del Pla Educatiu i el Pla de Salut, com fixen els mateixos plans.

Júlia Fernández (Iniciativa-MES) va votar en contra del pressupost demanant més inversió social i contra el canvi climàtic // Jordi Julià

Iniciativa-MES va trobar a faltar més partides per combatre el canvi climàtic. “No ho podem fiar tot a demanar un crèdit a IDAE”, va dir, referint-se al préstec del govern espanyol per posar enllumenat de baix consum.També trobaven a faltar “ajudar a qui més ho necessita”, i tot i valorar mesures com allargar els plans d’ocupació propis a un any, cal “anar més enllà”. Tots els partits de l’oposició van qüestionar també que la dotació per a la nova residència sigui només de 5.000 euros.

Francisco García, el regidor no adscrit, es va abstenir. Va fer una breu explicació dient que el pressupost “no té en compte que la crisi encara no ha acabat” i va criticar que “no té en compte la veu de la gent”, ja que a l’Audiència Pública no es van admetre propostes per a aquest any. Sobre aquest punt, el regidor d’Economia va criticar l’oposició per no anar a l’Audiència Pública. Va dir que l’acte era “una primera aproximació per poder fer una audiència participativa”, que continuarà amb les presentacions als barris i per sectors, tot i que el PSC va considerar que no era cap novetat: “això ja ho fèiem, anàvem a tots els barris”, va recordar Zaragoza.

Francisco García (no adscrit) va abstenir-se // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades