L’oposició qualifica el PAM de ser un document “buit, continuista i poc treballat”

Cap grup municipal de l’oposició ha donat suport al Pla d’Actuació Municipal, fet que ha provocat que quedi aprovat només amb els vots a favor de la sociovergència. Els partits critiquen que és un document “buit”, “continuista” i coincideixen en valorar que el procés participatiu del PAM ha estat “fallit”. 

El grup municipal de la CUP durant el debat // Jose Polo

El grup municipal de la CUP durant el debat // Jose Polo

El Pla d’Actuació Municipal de Molins de Rei 2015-2019 ha quedat aprovat amb únicament els vots a favor de l’equip de govern format per CDC i PSC. La resta de grups municipals han considerat que el document marc de les polítiques municipals d’aquest mandat és “buit” i fins i tot “poc treballat” i que no és res més que una continuació dels objectius del mandat passat. A més, els partits de l’oposició coincideixen en criticar el procés de participació del propi PAM, fins i tot qualificant-lo de “fallit“.

ICV reclama un pla de xoc social

Júlia Fernández (Iniciativa – Més) considera que el PAM es queda curt en mesures socials. Pels ecosocialistes, la prioritat d’aquests quatre anys hauria de ser “el rescat de les persones més afectades per la crisi, lluitar contra els desnonaments i la pobresa energètica“, i considera que la sociovergència “no ha entès les aportacions de ICV“. Tot i això, el fet que el PAM reconegui l’emergència social va fer que ICV finalment s’abstingués en la votació i que adoptessin una posició “vigilant” per comprobar que realment s’implementen aquest tipus de mesures.

Ana Aroca de Molins Camina // Jose Polo

Ana Aroca de Molins Camina // Jose Polo

La CUP destrossa el procés participatiu

La crítica més dura al PAM ha estat per part de Roger Castillo (CUP), que l’ha qualificat de ser “un cúmul de mancances, que no sap distingir entre objectius i accions i que és incapaç de construir un document homogeni“. La CUP considera que el PAM recull “brindis al sol” i lamenta que al ser objectius tan amplis no podran ser fiscalitzats per part de l’oposició. Però l’element de més crítica ha estat pel procés participatiu del pla. Segons Castillo, aquest procés ha estat “una recollida de propostes descontextualitzada segons les dèries de 300 ciutadans” i que ha mancat “un debat general sobre les prioritats globals de la ciutat“. Per aquest motiu, la CUP considera que el PAM és l’exemple de procés participatiu “fallit“.

Molins Camina critica que el PAM només incorpori una proposta seva

Segons el grup de Molins Camina, de les 51 propostes que van fer arribar perquè s’incoporessin al pla, finalment només s’ha incorporat una, fet que “demostra com d’allunyats estem del govern políticament“. Segons Ana Aroca, el PAM recull moltes “obvietats” i “no conté cap tipus de número ni dotació pressupostària, fet que el converteix en buit“. A més, Aroca ha acusat a la sociovergència “de manca de voluntat a l’hora de facilitar informació rellevant per debatre al ple municipal“, tot afirmant que fins el mateix dia del ple municipal no van rebre les aportacions dels ciutadans incloses en el document.

Esquerra només veu continuisme en el nou PAM

Imatge del grup municipal d'ERC // Jose Polo

Imatge del grup municipal d’ERC // Jose Polo

Sílvia Guillén (ERC) considera que el Pla d’Actuació Municipal “no és res més que el continuisme del projecte de govern de l’anterior mandat“, i a més el qualifica de “poc treballat, amb paràgrafs repetits i copiats dels programes electorals” dels partits del govern municipal. Segons Guillén, “valorem l’esforç de parlar de l’equip de govern, però ens preocupa que no hi hagi esforç d’escoltar“, ja que considera que no s’ha fet cas a les demandes que el partit va fer per “millorar” PAM. Així, ERC ha arribat a demanar que es faci el document de nou.

Per la seva banda, el regidor no adscrit Francisco Garcia, que va entrar a l’Ajuntament representant Ciutadans, no es va presentar a un dels debats més importants del mandat al·legant “motius professionals”.

Així, el Pla d’Actuació Municipal començarà a implementar-se amb moltes crítiques a les espatlles, després que la majoria de partits es passessin el mandat anterior reclamant que s’en redactés un. La sociovergència haurà de fer front a una forta fiscalització del document marc de les polítiques públiques per Molins de Rei pels propers quatre anys.

Recomanacions personalitzades