La posada en marxa de la biblioteca centra el pressupost del 2018

El pressupost de Molins de Rei torna a créixer (un 4,28%) fins a arribar als 31,3 milions. La majoria d’inversions seran per completar les grans obres en marxa, igual que al pressupost del 2017. Dels 4,1 milions d’euros d’inversions, 1,7 seran per a l’entrada en funcionament de la biblioteca del Molí. 

La nau superior s'ha convertit en un espai diàfan amb molta llum i terrasses a les dues bandes // Jordi Julià

La nau superior del Molí, ara fa un any, abans que comencessin les obres de la tercera fase de la biblioteca // Jordi Julià

Amb uns mesos de retard fruit de l’aturada que es va produir amb el canvi de govern a finals de l’any passat, finalment aquest dijous 22 de març s’han aprovat els pressupostos de Molins de Rei del 2018. És el primer pressupost que presenta el nou tripartit independentista però centrarà les principals partides d’inversions a acabar els grans projectes del mandat que va iniciar la sociovergència. De fet, al pressupost 2017 les principals inversions eren la nova biblioteca, la Zona Esportiva Ricard Ginebreda, la rehabilitació de la façana del Palau dels Requesens i la reforma de la Carretera. Són, també, les principals partides del pressupost 2018 que ha destacat el mateix Ajuntament.

Però de totes les inversions, la més gran amb diferència és la de la nova biblioteca. Dels 4,13 milions d’euros reservats per a inversions, n’hi haurà 1.704.943 que aniran a la fase final del nou equipament a l’edifici del Molí, que haurà d’obrir aquest setembre. Seran per a l’equipament en si, per al mobiliari, per a la urbanització de l’entorn i la museització al voltant de la turbina de grans dimensions que hi van trobar.

A la Ricard Ginebreda s’hi dediquen 198.000 euros i la façana del Palau -que encara no s’ha començat a restaurar- té 150.000 euros reservats. També hi haurà 650.000 euros per renovar l’enllumenat gràcies a una subvenció de IDAE.

També s’incorpora pressupost per a un nou equipament que l’any passat no entrava dins els plans: la nova residència per a gent gran, que segons el compromís de l’octubre passat construirà l’Ajuntament. Però la partida és de només 5.000 euros.

Pressupost de 31,33 milions d’euros

El regidor d’Economia i Finances, Ramon Sánchez (CDC) va defensar el pressupost al ple municipal de març // Jordi Julià

Les xifres totals de despesa creixen, igual com ho venen fent els últims anys. L’any passat ja es va arribar a un rècord al superar els 30 milions d’euros de pressupost. Ara es torna a superar fins a arribar als 31.326,93 milions d’euros, un creixement del 4,28%. L’Ajuntament ha afirmat en un comunicat que la majoria d’aquest increment es destinarà, precisament, a les inversions “per afrontar projectes estratègics i fortament connectats amb la ciutadania”.

“Prioritza, com no pot ser d’una altra manera, l’atenció a les persones”, va dir el regidor d’Economia, Ramon Sánchez (CDC), aquest dijous al ple que va aprovar els pressupostos. Va dir també que és “un pressupost de continuïtat que incorpora matisos i el segell personal de les forces que són al pacte de govern”.

L’Àrea de Serveis a les Persones tornarà a ser, igual que els anys anteriors, l’apartat que s’emporta més despesa: un 31%. Inclou serveis socials, educació, cultura, esports o joventut. El fons per a ajuts d’assistència social creix un 20%, les ajudes contra la pobresa energètica un 23% i s’incrementen partides per a igualtat, joventut i gent gran i habitatge.

També es reforçarà el Medi Ambient amb campanyes per reduir la generació de residus, inversions per millorar la xarxa d’aigua, millora de l’entorn del riu i de Collserola. Es doblaran les partides per a Consum i Turisme i els plans d’ocupació propis passaran de durar sis mesos a un any.

3 milions d’euros en nous préstecs

Pel que fa als ingressos, es preveu una entrada de diners significativa gràcies a una promoció urbanística: la construcció de pisos on hi havia l’antiga fàbrica de Ca n’Iborra aportarà 655.000 euros a les arques públiques (un 2% del pressupost).

També es demanaran nous préstecs a entitats financeres per finançar les obres de les inversions per valor de 3,3 milions d’euros (un 10,6% del pressupost). Però la majoria vindrà d’impostos directes (19 milions, un 60,6% del total) i del que aportin altres administracions (8 milions, un 25,6%).

Recomanacions personalitzades