La 167a Fira de la Candelera arrenca amb un pregó coral i sense discursos

La Coca de la Candelera - Pastisseria Cardona

Un monòleg del mediàtic humorista Peyu va ser el fil conductor d’un pregó sense pregoners amb 11 participants. Entrevistes a persones vinculades amb la Fira en un entorn més distès van prendre el lloc dels faristols i els discursos per iniciar la Fira de la Candelera 2018.

En Peyu entrevistant al restaurador Joan Requena, Joan Soler de la DO Pla de Bages i les expregoneres Mònica Usart i Àngels Fisas // Jordi Julià

Més que un pregó, un espectacle de presentació. Així va ser, divendres 26, l’acte que va donar el tret de sortida de la 167a Fira de la Candelera de Molins de Rei. El mateix conductor, l’humorista Peyu, el descrivia com una “mena de format estrany”. L’any passat Karra Elejalde ja va començar a experimentar amb un format més distès, fent el pregó interpretant a un personatge d’‘Ocho apellidos vascos’ i aquest any s’ha anat més enllà eliminant els elements bàsics d’un pregó: el pregoner, el faristol i els discursos.

L’experimentació amb nous formats ja va començar a Molins de Rei amb el pregó de Festa Major, que des del 2011 té un format d’espectacle protagonitzat per les entitats. El pregó de la fira, però, seguia fent el contrapunt amb un acte més solemne i també tradicional. Aquest 2018, tot i fer-se igualment al teatre del Foment Cultural i Artístic, poc ha tingut a veure amb el que es podia veure els últims anys. De fet, si el pregó de Festa Major mantenia els discursos dels polítics, aquí s’ha anat més enllà i s’ha subtituït per unes entrevistes d’en Peyu a alcalde i regidor.

En Peyu interpretant una cançó sobre les fires medievals // Jordi Julià

Conversa en lloc de discursos

Per unes butaques situades a l’escenari van anar desfilant diverses persones relacionades amb la Fira, deixant de donar el protagonisme a la visió particular d’una sola persona i centrant més l’atenció en la fira en si i explicar l’edició. Tots ells anaven sent entrevistats per en Peyu.

De la meteoròloga Mònica Usart, que va fer el pregó dos anys enrere, en va treure la previsió que tothom espera: per la fira “no plourà… de moment. No farà vent, que ens fa patir molt, i el fred serà el normal del febrer”. També va entrevistar una altra expregonera -del 2008-, la venedora de fruites Àngels Fisas, que va elogiar el sector del planter, i Joan Requena, que ha vist premiada la coradella en diverses ocasions i va explicar com l’elabora.

Mireia Sellarès (Cal Manyet) assenyalant el plat amb embotit de coradella, acompanyada d’ Oscar Romero (Cal David) i Sergi Gil (Gil-Cardús) // Jordi Julià

Un gran protagonista del pregó, present tota l’estona en una tauleta davant de la butaca de les entrevistes, va ser una botifarra. Es tracta de l’embotit de coradella, una de les novetats d’una edició centrada en la gastronomia i que l’acte va promocionar. Oscar Romero, de Cal David, va explicar que “es va crear l’embotit dins el concurs de coradella innovadora” i ara han estat treballant per “crear-ne una que es pogués posar a la venda”. És, segons Mireia Sellarès de Cal Manyet, un embotit “semblant a un botifarró o botifarra negra, però molt guisada, amb molt sofregit que li dona un punt de dolçor”. El públic va poder degustar-lo a la sortida juntament amb la Coca de la Candelera, una altra creació especial per a la fira que elabora la Pastisseria Cardona.

L’embotit de coradella que podia degustar el públic // Jordi Julià

Hi va haver un espai també per als dos convidats d’aquesta edició: la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell mitjançant el seu alcalde per via telefònica i també Joan Soler, president de la DO Pla de Bages, la Denominació d’Origen convidada a la Fira de Vins.

En total, onze persones hi van intervenir, però tot i això van anar passant de manera àgil. Enmig, monòlegs d’en Peyu, molts d’ells centrats en situacions quotidianes que podien servir per qualsevol acte acte que res tingués a veure amb la fira. També en va fer altres amb un rerefons més polític, com quan, sota el pretext que faria el pregó en català si ningú hi tenia cap inconvenient, va mostrar un vídeo on Telemadrid criticava l’ús del català a l’espai públic a Catalunya.

El regidor de Fira, Ramon Sánchez // Jordi Julià

No obstant, també hi va haver gags més personalitzats. Per exemple, quan va dir que quan va cantar una cançó on ridiculitzava l’auge de fires medievals com la de Vic -que és al costat del seu poble natal, les Masies de Voltregà-. “Em declaro fan de la Fira de la Candelera”, va afirmar, tot i admetre que no l’havia visitat mai. Va elogiar “les fires que es mantenen com a fires, com les de tota la vida, sense disfressar-se”. La cançó tenia frases com “milers de cotxes buscant aparcament, a tot arreu hi ha les mateixes parades, la d’embotits i ametlles garapinyades, pa cuit amb forn de llenya i una herba remeiera, paga el doble del normal, que la dependenta amb un sac s’ha fet un davantal”. Alguna d’elles, però, potser podia aplicar-se també a Molins de Rei.

En Peyu durant el pregó de la 167a Fira de la Candelera // Jordi Julià

El pregoner no tenia cap vincle amb la fira ni gairebé amb Molins de Rei. Però, fent broma, va demanar que se li posés el seu nom a algun carrer per haver participat al jurat del Carnestoltes, haver vingut a fer un capítol de l’espai de pífies urbanístiques ‘Ole tu’ del programa de televisió APM? i ara fer el pregó. El regidor de Fira, Ramon Sánchez, s’oferia a fer-lo Fill Predilecte. I és que l’entorn era molt menys encarcarat que un pregó normal i el polític va acabar dient que li agradava el futbolista André Gomes. En clau més seriosa, Sánchez va afirmar que intenten “presentar sempre novetats perquè la fira sigui atractiva i la gent vulgui visitar-la any rere any”.

L’alcalde va acabar pujant a l’escenari al ritme de Justin Bieber, per petició del públic com a part d’un gag d’en Peyu. En l’entrevista, Joan Ramon Casals va considerar que “el secret perquè segueixi tants anys és que la gent de Molins de Rei se l’estima molt”. També va dir que espera que “el proper president que visiti la fira sigui Puigdemont perquè és el que hem escollit la gent”.

L’alcalde, Joan Ramon Casals // Jordi Julia

Isabel Ballesteros Estètica Avançada, Quiromassatge i Benestar. C. Javint Verdaguer, 56 Molins de ReiToyota Starbaix Molins de Rei

[Fer notícies com aquesta té un preu. Ajuda’ns a seguir fent periodisme lliure i de qualitat unint-te a la seixantena de socis que ens ajuden a tirar endavant. Rebràs gratuïtament l’Anuari 2017 que veurà la llum divendres que ve, 1 de febrer, i estarem venent al nostre estand a la Fira de la Candelera.]

Recomanacions personalitzades