Mònica Usart sintonitza el dial de la 165a Fira de la Candelera amb un pregó radiofònic

La meteoròloga Mònica Usart dóna el tret de sortida de la 165a Fira de la Candelera amb un pregó que, com si es tractés d’un reportatge radiofònic, incorpora diferents veus per articular dades meteorològiques i records propis al voltant de la gran mostra de Molins de Rei.

pastisseria cardona candelera

Àudio amb la col·laboració de Ràdio Molins de Rei

Mònica Usart dóna cada matí la previsió meteorològica a la ràdio. Per tant, en el seu pregó no podia faltar la informació sobre el temps que farà la propera Fira de la Candelera. Va anunciar des d’un primer moment que ho diria però que es reservava la informació fins al final per generar incògnita. Així que, seguim el joc, i fem el mateix en aquesta crònica.

El pregó d’Usart va ser com una tempesta d’aquelles en què veus uns núvols que amenacen pluja, però veient que no cau ni una gota optes per deixar el paraigües a casa i al final acabes ben remullat (directament inundat si ets al carrer de Baix). O per fer un altre símil meteorològic, un d’aquells dies que surts de casa ben abrigat veient que serà fred i acabes en màniga curta perquè la calor ha arribat quan menys t’ho esperaves. O directament parlant clar: un pregó que va començar fred amb moltes dades meteorològiques i que va acabar sent càlid i entranyable en una segona part plena de referències personals i vivències al voltant de la Fira de la Candelera.

Com si fos a la ràdio

Usart donant pas a una de les veus d'un pregó coral // Jose Polo

Usart donant pas a una de les veus d’un pregó coral // Jose Polo

La meteoròloga molinenca de 31 anys va fer, a més, un pregó molt radiofònic, el mitjà en el que millor es mou. Ho va deixar clar des d’un primer moment. “Acostumo a seure davant d’un micròfon, no a parlar davant de tanta gent”, va reconèixer. Així que va optar per demanar consells a diferents persones i donar-li pas com si d’un programa de ràdio es tractés, amb les veus sonant a un teatre del Foment Cultural i Artístic amb la platea pràcticament plena.

La primera veu en aparèixer va ser la d’Estel Solé, pregonera de l’any passat, que li va fer entendre a Usart “de pregonera a pregonera” que “els nervis són normals en aquestes ocasions”L’actriu i poetessa va fer al 2015 el pregó més rodó dels últims anys però conscient del lloc on es movia i curant-se en salut, va recordar a Usart que “a Molins de Rei són gent molt exigent”El segon en donar consells va ser Jordi Basté, director del programa en el que treballa la pregonera. Va ser ell qui li va recomanar que es guardés una incògnita i no la digués fins el final. I així ho farem, encara no és el moment de saber quin temps farà a la Candelera.

Arribats a aquest punt, Usart va dedicar-se a fer el que millor sap fer, parlar del temps. Va explicar com l’any passat hi havia un pronòstic de fortes ventades i al final només va provocar la caiguda d’alguna carpa. En aquest punt va afirmar: “Els meteoròlegs no ens equivoquem, són els models que consultem els que s’equivoquen”. També va recordar la Candelera del 2012, amb una onada de fred siberià que va fer baixar els termòmetres i en un moment donat semblava que queia neu. “Aquells flocs de neu van portar més alegria a la Fira”, assegurava Usart tirant enrere en el temps també fins 2009, l’últim any que va ploure. “El temps pot aigualir la festa”, deixava clar la meteoròloga pregonera. Però si el temps pot marcar una Fira o no que li diguin a les tres àvies que van ser una altra aparició amb veu enregistrada al teatre, recordant quan al 1952 es va arribar als cinc graus sota zero. Fins aquí, la part freda del pregó.

A partir d’aquest moment va arribar el conseller veritablement efectiu, Joan Dausà. El cantautor santfeliuenc li va dir a Usart que el pregó que estava fent “li faltava emoció, mostrar a la Mònica que hi ha darrere de la Mònica meteoròloga”. I com ha de ser, la de Molins va fer cas al de Sant Feliu i va fer començar a caure una pluja d’emocions que va fer entrar en calor als assistents.

La Mònica darrere de la meteoròloga

Mònica Usart, concentrada, durant el pregó // Jose Polo

Mònica Usart, concentrada, durant el pregó // Jose Polo

Uns records sobre la Fira de la Candelera que per Usart comencen caminant amunt i avall de la mà dels seus pares, continuen quan li donaven 25 pessetes i se les gastava en un sobre sorpresa i van creixent amb un reportatge fotogràfic fet per l’escola o “passant les hores al pati de l’Alfons XIII amb les amigues quan allà es celebrava la Fira Jove“. Els records es fan grans quan Usart recorda com feia cafès a la botifarrada de l’Agrupa. “Va ser quan vaig aprendre que era un carajillo, va reconèixer.

Els anys avançaven passant per la joventut responsable d’Usart a la universitat, quan “creuava els dits per que no coincidissin els exàmens amb la Fira”. Superats els moments d’estudi, arribant fins el moment actual entre la joventut i l’edat adulta, Usart va destacar les “estones de fred a la Fira de Vins” i les nits de dissabte al Racó Català amb “malles sota els pantalons i samarreta tèrmica”.

Arribats al moment actual, quan ha acabat sent la pregonera de la Fira que tants bons records li ha deixat al seu pòsit vital, Usart va resumir-ho amb un: “Per mi ara ho és tot, veure els nens recórrer la Fira de la mà dels pares, anar a la botifarrada de l’Agrupa, tastar els vins d’arreu de Catalunya, sortir divendres i no plegar fins diumenge i viure la fira al costat dels meus”.

Tot plegat no podia acabar d’una altra manera, reconeixent que “ser molinenca és un orgull, en part gràcies a la Candelera”. El públic no es va poder estar d’aplaudir i reconèixer que Usart finalment va mostrar la Mònica que hi ha darrere de la Mònica meteoròloga. Però no ens oblidem, faltava la previsió de la Fira. “Divendres farà sol, dissabte s’anirà ennuvolant i diumenge s’espera pluja”. Sembla, doncs, que precisament l’any que el pregó ha caigut en mans d’una meteoròloga haurem d’estar més pendents que mai del cel.

El pregó, en imatges

[sam id=”53″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades