Karra Elejalde aixeca el teló de la Candelera amb un pregó de vuit cognoms molinencs

La Coca de la Candelera - Pastisseria Cardona

L’actor Karra Elejalde dóna el tret de sortida a la 166a Fira de la Candelera ficat en el paper de Koldo, el basc protagonista de ‘Ocho apellidos vascos’ que li va fer guanyar un Goya. Amagat en el personatge de ficció, Elejalde ha demostrat la seva estima per Molins de Rei i ha elogiat la implicació dels molinencs en la conservació de les tradicions.

Karra Elejalde ficat en el paper de Koldo durant el pregó de la Fira de la Candelera // Jose Polo

Karra Elejalde ficat en el paper de Koldo durant el pregó de la Fira de la Candelera // Jose Polo

El pregó l’havia de fer Karra Elejalde però a l’escenari no hi havia cap actor vestit com si anés a la gala dels Goya. Tot el contrari: botes de pescador, gorra de llana, camisa de quadres… és Koldo, el personatge que més reconeixement públic li ha donat a Elejalde pel seu paper a ‘Ocho apellidos vascos’ i la seqüela ‘Ocho apellidos catalanes’.

Amagat sota l’aparença del seu personatge més recordat, Elejalde ha fet un pregó diferent a l’habitual. Lluny de la solemnitat que imposa el faristol, ha optat per divertir a un teatre del Foment ple de gom a gom a través del paper d’un pescador genuïnament basc. “Al Karra li donaria molta més vergonya dir el que s’estima a Molins de Rei”, ha reconegut l’actor un cop acabat el pregó. Potser té vuit cognoms bascs però ha deixat clar que és un molinenc d’adopció amb totes les de la llei.

Sota la màscara de Koldo, enviat per Elejalde perquè no havia pogut anar al pregó, el basc ha tret un paper amb les quatre idees que havia de transmetre i a partir d’aquí ha fet una exhibició de les seves capacitats interpretatives. Cap dels assistents al pregó podrà dir que ha vist actuar a Margarida Xirgu, l’actriu molinenca més universal, però tenir a Karra Elejalde fent una demostració de talent com la del pregó serà un moment llargament recordat en el temps.

Elogi a les tradicions

L’actor ha fet un elogi del poble molinenc per la seva implicació en la vida cultural i associativa i, especialment, en la Fira de la Candelera, el gran aparador del municipi. “Karra té el cul pelat d’anar a festivals i esdeveniments amb premsa acreditada japonesa, xinesa i d’Oceania… la de Déu! Però sense ni un vilatà a les cadires! Són coses endogàmiques en què el poble ni s’entera que hi ha hagut una setmana de cinema, de motor o del que sigui. En canvi, el que feu aquí té una rendibilitat social: el poble està implicat i el poble es veu beneficiat”, ha dit Elejalde en el paper de Koldo, que ha estat a punt d’apuntar noms propis però ha preferit deixar les polèmiques per un altre dia.

Elejalde sha fet amo i senyor de lescenari durant la lectura del pregó // Jose Polo

Elejalde sha fet amo i senyor de lescenari durant la lectura del pregó // Jose Polo

“El més important de la Fira no són els arbres, són els 166 anys d’història”, ha reblat, posant de relleu que “el més important és conservar tradicions”. En aquest punt ha fet aparèixer en el seu discurs a un altre element tant molinenc com la Fira, el Camell, com exemple de les tradicions ben conservades. “Conservar el Camell, la Fira… això fa gran a un poble, seguir evolucionant a la vegada que no es perden les coses importants”, ha apuntat el pregoner, que no ha dubtat en elogiar la tasca dels alcaldes que ha conegut durant aquests anys, citant amb nom i cognom a Ivan Arcas i Víctor Puntas. “Ramonet [en referència a l’acalde Casals], si tu un dia dius que aquest any no hi ha Fira, et pengen, això no hi ha qui ho pari”, ha dit Elejalde per destacar el paper dels molinencs per fer possible tot plegat. “Karra es molt roig, però en això s’ha de ser conservador”, ha ironitzat el pescador basc que transmetia les idees apuntades per l’actor molinenc d’adopció, que va arribar al poble fa 18 anys.

Un basc sense bars

Elejalde ha recordat amb humor les primeres impressions que va tenir en aquell moment. Un dels seus primers records és de Festa Major, amb la seva filla pràcticament acabada de néixer. Va veure una actuació castellera i li va cridar molt l’atenció. Va ser a la plaça de la Creu… “un estanc, una ferreteria, una botiga de telefonia mòbil, la casa d’un amic… però els bars? No tenen casc antic ni bars a Molins de Rei? A Pamplona, Gasteiz o Donosti tens un bar cada dos metres al casc antic; al carrer Major quants bars hi ha?”, ha preguntat Elejalde provocant els riures del públic. “Aquí moriré, un basc sense bars no pot viure!”, ha assegurat Koldo que va pensar en aquell moment l’actor.

Però no només no va marxar cames ajudeu-me fa 18 anys, sinó que un cop separat de la seva parella -l’actriu molinenca Sílvia Bel- va mantenir Molins de Rei com segona residència per poder passar temps amb la seva debilitat, la seva filla. “Ella somia en català i jo per això us estimo”, ha reconegut en el moment més íntim i personal del pregó. “Quan era petita jugàvem a espies i el carnet era amb mitja senyera i mitja ikurrinya”. Per això, ha acabat el pregó, amb l’estil basc més bèstia, proposant la construcció d’un túnel que uneixi Molins de Rei amb Bilbao, Euskalunya l’ha anomenat. “Gora Euskadi, visca Molins de Rei, visca Catalunya, gora Euskalunya”, ha finalitzat davant una platea rendida als encants de l’actor.

Coradella, coca i gules

El pregó ha finalitzat amb Karra Elejalde compartint uns moments amb els representants del Consell d’Infants de Molins de Rei, que ha amenitzat l’estona prèvia al pregó. Entre els discursos previs del regidor de Fira, Ramon Sànchez, i l’alcalde, Joan Ramon Casals, els nens han aparegut a través d’una pantalla contestant preguntes sobre el que representa la Fira de la Candelera per ells i els seus familiars.

En les seves intervencions han deixat clar que el que més emprenya als seus pares durant els dies de la Fira són les dificultats per aparcar el cotxe però els compensa amb els moments de passeig i trobada que els permet la Fira. Això sí, cap dels nens coneixia la coradella i després de conèixer els seus ingredients han deixat clar que no la provarien. Per aquesta raó, la foto final del pregó, de Karra Elejalde amb els nens del Consell d’Infants ha canviat el popular “patata” per “coradella”.

Representants del Consell dInfants shan fotografiat amb Elejalde al finalitzar el pregó // Jose Polo

Representants del Consell dInfants shan fotografiat amb Elejalde al finalitzar el pregó // Jose Polo

Un cop finalitzat el pregó, com ja s’ha convertit en tradició, es va poder degustar la coca de la Candelera, elaborada per la pastisseria Cardona, acompanyada d’una copa de cava. Aquest any, a més, es podia acompanyar d’un plat de gules, en honor al pregoner. Un maridatge estrany però que no van deixar escapar els assistents a l’acte. Els estómacs es comencen a preparar per menjar coradella a primera hora del matí d’aquí a pocs dies, així que… qui pot dir que no a unes gules amb coca del Cardona?

Vídeo íntegre del pregó

[sam id=”55″ codes=”true”]

Recomanacions personalitzades