Els 13 regidors del nou govern viuran en comunitat a Kasablanka

El tres partits del govern municipal marxen a viure junts a la casa okupa de Torre Fergniani. L’alcalde Joan Ramon Casals (CDC) abandona el pis que fins ara compartia amb el seu exsoci de govern, Xavi Paz (PSC), i la seva habitació pot acabar a Airbnb

Avís: és recomanable veure l’actualizació del final de la notícia.

El Comitè de Defensa de la República (CDR) ha preparat la nova residència pintant un mural a la tanca de Kasablanka exigint l’alliberament dels presos // Google Maps

Compartiran la responsabilitat de governar l’Ajuntament i, a més, viuran junts. Segons ha pogut saber en exclusiva Viu Molins de Rei, els 13 regidors del nou equip de govern format per CDC, CUP i ERC han decidit compartir residència. Concretament es traslladaran al Centre Social Ocupat Kasablanka per mostrar la “unió” entre “tots i cadascun dels membres del nou govern”, segons han revelat fonts municipals.

“Tots som importants, no hi haurà distincions”, assegura l’alcalde, Joan Ramon Casals, en declaracions a aquesta redacció abans de traslladar-se a la Torre Fergniani, nom oficial del recinte. Per mostrar l’estructura horitzontal del nou govern, l’alcalde ha evitat tenir cap mena de prioritat per davant de la resta i ha optat per dormir al vestíbul, en un llit plegable.

La ubicació es va escollir en una macro assemblea conjunta celebrada a les fosques a la Zona Esportiva Ricard Ginebreda amb les assemblees de tots els partits implicats. Va jugar a favor de Kasablanka que és un dels edificis que han passat a estar protegits amb l’aprovació inicial de la PEPHA (Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric i Arquitectònic). “Ja que no tenim prou recursos per destinar a rehabilitació d’edificis, aprofitarem per anar fent ‘apanyos’ nosaltres mateixos i evitar que el sostre caigui, com va passar fa uns mesos amb Can Roca de la plaça de la Creu”, argumenta el regidor d’Obres, Ramon Sànchez (CDC).

La reunió entre la militància dels diferents partits es va realitzar el dia després de signar el pacte de govern local. ERC va acceptar la proposta ràpidament però la CUP ha fet dues assemblees més abans de decidir-se a donar el pas i conviure amb els companys de govern. “Ja que no hem pogut aconseguir uns sous tan baixos com hauríem volgut, almenys estalviarem en comoditats”, argumenten fonts cupaires.

Segons coincideixen els tres partits, de moment la convivència és bona. “Escollim de forma participativa què dinem i què sopem i vam fer un referèndum per repartir-nos les habitacions”, diu la regidora de Participació, Sílvia Guillén (ERC). Tot i això, en alguns aspectes els partits han traçat línies vermelles. Josep Raventós va imposar que l’electricitat fos contractada a la cooperativa SOM Energia. “Si volien viure amb mi era indispensable”, reconeix el regidor de la CUP. “I perquè encara no tenim la gestió municipal de l’aigua!”, afegeix. Ningú es va oposar a la proposta. A més, Raventós ha expressat a través de Twitter que també ha posat una altra condició:

Sí que hi va haver més tensió per decidir si s’aixecaven escoltant Mònica Terribas o Jordi Basté. ERC és més partidària de Catalunya Ràdio i CDC de Rac1. Ràdio Molins de Rei podria ser una solució de consens, és un servei municipalitzat”, apunta el regidor de Municipalitzacions, Asier Baiona (CUP). Així doncs, és possible que a Kasablanca s’escoltin les sardanes del programa ‘La Tenora’ cada día de bon matí.

El pis compartit entre Casals i Paz, a Airbnb

La nova residència comunitària del govern municipal també ha tingut efectes a l’oposició. De fet, ha implicat l’abandonament de Casals del pis que ha compartit amb el socialista Xavi Paz des del 2011. Segons l’acord a què van arribar a l’hora de formalitzar el trencament, a Paz li corresponia quedar-se a viure a l’habitatge que compartien i en canvi Casals es quedava tots els quadres del pis per ajudar a sentir-se menys fora de lloc en el CSO.

Tot i això, diversos veïns han alertat a través d’un grup de Facebook que han pogut veure en un contenidor proper a Kasablanka un retrat de Jordi Pujol del qual els veïns asseguren que Casals es va desprendre de matinada. Els veïns també han aprofitat per queixar-se en els comentaris del deteriorament dels nous contenidors, mesos després de la seva renovació. “Les lletres s’han esborrat i com que no es pot llegir bé la inscripció ‘Som civisme, som Molins de Rei’, ja no sé a quin contenidor he de llençar els envasos”, lamentava un veí.

La marxa de Casals ha obert un escenari incert en el futur d’aquest pis. “Unilateralment, he decidit guardar totes les meves bicicletes a l’habitació que ocupava Joan Ramon Casals”, afirma el portaveu socialista. Però, segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, Xavi Paz es trobaria en dificultats per pagar el cost íntegre del lloguer degut a la bombolla de preus del lloguer que viu Molins de Rei. Fonts properes al portaveu socialista apunten que s’està plantejant rendibilitzar l’habitació que l’alcalde ha deixat buida publicant-la al portal Airbnb de lloguer d’habitacions per a turistes, aprofitant la desregulació d’aquesta mena de lloguers existent al municipi.

“Aquest és un exemple més del pelotazo que ha suposat la construcció del barri de les Guardioles”, ha assegurat la regidora de Molins Camina, Ana Aroca, aprofitant per introduir el seu tema estrella tot i no tenir relació amb aquesta notícia. Per la seva banda, a Júlia Fernández (ICV-MES) li ha agradat la idea de convivència del nou govern municipal. “És una forma molt bonica de confluir”, ha valorat l’ecosocialista, potser pensant en crear un Can Capellans en Comú creant una cooperativa agrària de productes de km0 regats amb l’aigua del Canal de la Infanta.

La Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM) no ha vist amb bons ulls la mesura. L’entitat ha afirmat a través d’una nota de premsa que estaven estudiant formar una cooperativa per adquirir conjuntament tots els avis aquest edifici per convertir-lo ells mateixos en residència amb les seves mans, veient la “falta de concreció” del govern municipal sobre aquesta qüestió. “Un cop més, el govern ha actuat sense tenir-nos en compte”, lamenten des de l’entitat. “Ja vam donar el primer totxo de la residència a l’alcalde al ple de novembre, no ens venia d’aquí posar-ne més”, afegeixen.

Actualització (29/12/2017): Aquesta notícia és falsa, ha estat publicada amb motiu del dia dels innocents. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència.

Recomanacions personalitzades