10.250 molinencs voten malgrat el temor a la violència policial

La por a les intervencions policials ha planat al llarg de tota la jornada de l’1 d’octubre a Molins de Rei entre els votants i els centenars de persones concentrades per garantir-la. Tot i això, només s’hi han presentat els Mossos, que han precintat un col·legi pacíficament. Un 58% del cens ha participat a la votació, un 6% més que el 9-N.

La gent es concentrava a la porta per si venia la policia. El Camell ha donat suport // Jordi Julià

La gent es concentrava a la porta per si venia la policia. El Camell ha donat suport a El Palau // Jordi Julià

Ni Guàrdia Civil ni Policia Nacional s’han presentat aquest 1 d’octubre a Molins de Rei, però l’efecte ha siguit com si hi haguessin estat. Centenars de persones han fet pinya a les portes dels col·legis electorals durant tot el dia a l’espera d’una possible actuació policial. A llarg de la jornada eren constants les alertes de que estava apropant-se algun cos de seguretat a alguns dels col·legis. Tant, que fins i tot l’escola El Palau ha decidit tancar una hora abans del previst. I això que tenien fins i tot el Camell a la porta per si calia barrar el pas a la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Les imatges de la violència de la policia contra votants d’altres poblacions han minat els ànims.

Els Mossos precinten l’accés a l’Estel

Tot i això, a Molins de Rei l’única actuació policial que ha dificultat la votació ha estat de part dels Mossos d’Esquadra. Poc abans de la 1 del migdia, la policia de la Generalitat ha precintat el carrer d’accés a l’Escola Estel. Els agents, que s’hi han presentat amb dos furgons i un cotxe, han intentat entrar a l’escola, però els votants i persones concentrades a la porta ho han impedit fent resistència pacífica, agafant-se els uns als altres.

Els Mossos impedien el pas al carrer que permet accedir a l'escola Estel. Algunes persones hi han anat al saber-ho i s'han quedat fora el cordó // Jordi Julià

Els Mossos impedien el pas al carrer que permet accedir a l’escola Estel. Algunes persones hi han anat al saber-ho i s’han quedat fora el cordó // Jordi Julià

A diferència de les cruentes imatges que han deixat les intervencions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, els Mossos han optat per evitar la violència i, en comptes de treure les porres, han fet marxa enrere i han acordonat el tram del carrer Sant Joan que dóna accés a l’escola per poder complir amb l’ordre que havien rebut del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de tancar els col·legis. Deixaven sortir als votants però no entrar. Des d’aquest moment ja no s’hi ha pogut votar més. Al voltant de les 4 de la tarda s’ha habilitat a l’escola L’Alzina una mesa alternativa per a les persones que els tocava votar a l’Estel.

L'escola Estel vista des de l'interior en el moment que estava precintada. La gent feia pinya a la porta // Viu Molins de Rei

L’escola Estel vista des de l’interior en el moment que estava precintada. La gent feia pinya a la porta // Viu Molins de Rei

Els vots de l’Estel no s’han perdut: els membres de les meses han obert les urnes ràpidament i han començat el recompte preveient que els Mossos poguessin tornar a intentar entrar en qualsevol moment. S’han comptabilitzat els 836 vots que hi havia fins aquell moment, dels quals 768 pel Sí, 54 pel No, 10 en blanc i 4 nuls. El cos ha visitat tots els altres col·legis a primera hora del matí, però s’ha limitat a aixecar actes i no han intentat en cap moment frenar la votació.

El gat i la rata, sense gat

A més, altres escoles han anat fent tancaments puntuals davant la suposada arribada imminent de cossos policials espanyols que no s’ha acabat produint. Hi havia por, també, que entressin policies de paisà com si fossin un votant més i des de dins requisessin les urnes. Les suspicàcies eren generals i el clima feia que s’acabés desconfiant de qualsevol cosa i persona.

L’escola que s’ha tancat, l’Estel, era precisament el lloc on es venien enviant molts votants d’altres col·legis. El sistema de cens universal, que permetia votar des de qualsevol col·legi de Catalunya validant la inscripció al cens en un ordinador, no funcionava i ha endarrerit la votació durant la primera hora.

L'escola El Palau ha tingut cues de 3 hores // Jordi Julià

L’escola El Palau, ha registrat cues de 3 hores // Jordi Julià

Davant els problemes, s’ha passat a un cens en paper, com els que es fan servir en les eleccions normals. La idea era prendre nota en paper i després, quan funcionés l’aplicatiu, passar-los al cens electrònic, però el sistema ha seguit donant problemes tot el dia. L’Estel era l’únic col·legi on funcionava i per això s’havia enviat allà a tothom que no constava en el cens en paper. Això, i la consigna d’anar ben d’hora a votar, ha provocat llargues cues a molts col·legis. Hi ha hagut gent que ha hagut d’esperar fins a 3 hores per dipositar la papereta.

58,16% de participació i 88,9% de ‘Sí’

Malgrat tots aquests inconvenients, 10.250 persones han pogut acabar votant a Molins de Rei. Representa un 58,16% de les 17.624 persones que constaven al cens facilitat per la Generalitat. La participació ha estat un 5,95% superior a la que hi va haver el 9-N a Molins de Rei, quan van ser 9.674 persones.

D’aquests, 9.112 vots han estat per al ‘Sí’, el 88,90%. Pel ‘No’ s’hi han decantat 854 persones, un 8,33%. Els vots en blanc han estat 198 i els nuls, 86. A Molins de Rei el 9-N el Sí/Sí (estat independent) va tenir un 82,88% dels vots de Molins de Rei, el Sí/No (estat no independent) un 10,43% i el No un 3,45%.

L’alcalde, Joan Ramon Casals, ha anunciat els resultats poc abans de les 10 de la nit des del balcó de l’Ajuntament acompanyat dels regidors independentistes que han fet de responsables de cada col·legi, inclòs Pep Puiggarí, número 2 del PSC com a independent, tot i que el partit rebutjava la col·laboració amb l’1-O.

Ho miraven des de baix, des de la plaça, els centenars de molinencs que s’han estat tot el dia fent pinya a les portes de les escoles, moguts molts d’ells de forma espontània. Quan s’ha donat a conèixer el resultat a escala local i s’ha vist que, per tant, tot ja havia acabat, la plaça ha esclatat, alliberant tota la tensió continguda.

Final abrupte de Festa Major

La tensió política ha acabat imposant-se en el que havia de ser l’últim dia de la Festa Major de Molins de Rei. Al llarg del dia s’han anat suspenent tots els actes, a petició de les pròpies entitats, davant la violència policial que veien a través de la televisió i les xarxes socials. Fins i tot el grup The Txandals, que havia de fer el concert de fi de festa al pati del Palau, ha decidit suspendre’l. L’escenari ha acabat servint per que els membres de l’Ateneu Mulei instal·lessin a última hora una pantalla gegant que retransmetia l’especial de TV3 en directe. Les persones s’han aplegat a la plaça verda, que mantenia els food trucks i amb ells l’ambient recordava, una mica, que si hagués estat un dia normal Molins de Rei hauria d’estar celebrant la seva Festa Major.

El minut a minut de l’1-O a Molins de Rei

Recomanacions personalitzades