De titulars i (manca de) compromís sociovergent: el ROM i la participació ciutadana a Molins de Rei

Carles Ros (CUP)

Aquest article va motivat per fer pública una pràctica que, tot i que bastant freqüent, creiem que no s’hauria de deixar passar. Les regidores de la CUP creiem que hi som per transformar la vila, afrontar debats de cara i avançar cap a una societat més justa, lliure i sostenible. Creiem que és la nostra responsabilitat impulsar debats clau, ja que per gestionar el dia a dia dels serveis ja tenim el cos de tècniques municipals i tota la seva experiència. Els representants dels partits hi som per afrontar, des de la part que ens pertoca a l’Ajuntament, els problemes d’habitatge, les desigualtats socials, la privatització dels serveis públics o en aquest cas, la participació ciutadana. No per aplaçar els debats i mirar cap una altra banda.

Ara farà un any (el 21 de juliol del 2016), a proposta del propi govern local, es va aprovar la constitució de la comissió per treballar el ROM (Reglament Orgànic Municipal), que ha de definir com els ciutadans, les entitats i els partits participen i interaccionen amb l’Ajuntament de Molins de Rei. Cal destacar que 40 anys després de la Transició i la recuperació de la democràcia, cap govern anterior ho ha intentat -el 2003, el govern d’ICV i ERC ja va dir que ho faria, però tampoc es va dur a terme-, i encara som un dels pocs municipis sense ROM, per tant, sense la principal eina que permetria més participació ciutadana institucional que la mínima que permet l’Estat Espanyol per via del ROF, el marc bàsic.

Per exemple, sense anar més lluny, si tinguéssim un ROM com el que ja vam proposar la CUP el 2012, les veïnes de la Rierada haurien pogut llegir i defensar la seva pròpia Moció al passat ple de juny, en comptes de necessitar que algun partit els la entréssim en nom nostre.

Carles Ros, Laura Peradalta i Àlex Maymó al local de la CUP

La regidora Laura Peradalta va explicar en roda de premsa el 25 de Maig de 2012 la proposta que va fer la CUP per modificar el ROM // Arxiu — Laura Herrero

La cronologia de la política “de titulars”:

El desinterès del govern que ens porta a creure imprescindible fer-ho públic és semblant a altres temes d’aquesta legislatura: el 21 de juliol de 2016 s’aprova la creació de la comissió d’estudi. El govern no la convoca fins al 21 de Novembre, per donar-nos una proposta tècnica que no presenta pràcticament cap novetat, i en format no editable (PDF bloquejat). Una proposta tant simple, que no hauria servit perquè col·lectius com les veïnes de la Rierada llegissin la seva pròpia moció. Un mes més tard, després de demanar reiteradament (fins a 5 cops) un document en format editable, l’acabem creant nosaltres mateixos (18 pàgines). Fins el 28 de febrer no es farà la primera reunió de treball, on no es debaten les nostres propostes fetes arribar en antelació ni les d’ERC, i no presenten cap proposta ni CiU ni el PSC, partits del govern. I des de llavors, i ja estem a juliol de 2017, silenci.

Ni se’ns contesten els correus demanant quan serà la propera reunió, ni les interpel·lacions reiterades als plens, ni les preguntes en persona. Però a través dels mitjans, és ben viva la política dels titulars: es fan notícies i notes de premsa dient que el govern apostarà per la participació ciutadana, però el ROM, principal eina, totalment aturat. Aquí tenim alguns exemples dels titulars:

Què proposem la CUP pel que fa a participació ciutadana?

Per una banda, creiem que totes les molinenques no podem caure en l’error d’esperar que unes representants i unes institucions, elegides cada 4 anys, siguin la solució a tots els problemes. Només la pròpia gent, organitzada, informada i crítica, tenim la clau que obre tots els panys, ja sigui el futur polític dels Països Catalans, aturar els desallotjaments injustos o un preu just del tiquet de la RENFE.

Però pel que s’escau a l’Ajuntament, i al ROM, hi ha moltes formes de facilitar la transparència, la participació i la co-responsabilització de la població des de la institució. Ja que tenim la possibilitat, utilitzem-la. La CUP, que portem anys demanant que s’afronti aquest debat, vam presentar 26 articles addicionals als 48 originals, incorporant seccions que reconeixen el dret dels ciutadans a ser informats i consultar la informació institucional, el dret a participar als òrgans municipals o el deure del govern a realitzar sessions d’audiència pública periòdiques, inclosos debats públics d’Ordenances Fiscals i Pressupostos abans de ser aprovats.

També, la CUP hem proposat l’addició d’articles que reconeixen i regulen el dret a la iniciativa ciutadana, el deure del govern a realitzar consultes ciutadanes o el dret dels ciutadans a sol·licitar-ne. També hi tractem la durada de les intervencions i del ple, per adequar-ho a una correcta conciliació laboral i familiar, i facilitar la participació i seguiment per part de la ciutadania (alguns plens acaben passada la mitjanit, moment en què s’obre el micròfon a la població per primer cop), i la creació d’un registre d’entitats i associacions que reconeixeria els drets dels ciutadans organitzats, que entre d’altres, hauria permès a les veïnes de la Rierada (o diversos col·lectius que ens ho demanen cada any) presentar les seves pròpies mocions contra l’acció del govern. A la imatge podeu veure alguns exemples dels articles que hem proposat.

Exemples dels articles que hem proposat. En aquest cas, propostes per atorgar drets a les entitats municipals  // Carles Ros

Exemples dels articles proposats per la CUP. En aquest cas, propostes per atorgar drets a les entitats municipals // Carles Ros

 

Reflexions sobre la política institucional de CiU i el PSC a Molins

La manca de compromís del govern amb les seves pròpies propostes no és una novetat: el company Roger Castillo ens ho va explicar molt bé en un article analitzant el no-acompliment dels 7 acords de la pròpia formació de govern entre CiU i el PSC a Molins.

L’experiència d’aquests 6 anys de sociovergència ens ha dut a la conclusió que el govern de Xavi Paz i Joan Ramon Casals només actua si tindrà desgast en els resultats electorals. Doncs un cop més ens veiem obligades a fer públic aquesta manca d’interès d’un tema que ells mateixos van obrir fa un any per fer-ne un parell de titulars.

La CUP ja ho vam dir fa poc: cal un govern que afronti els debats clau que s’han anat posposant i els que vindran en clau municipalista a la futura república: la participació ciutadana, la mobilitat sostenible, el consum responsable i de proximitat, el model de producció i generació de residus o l’ús i la progressiva privatització de l’espai públic, entre d’altres. Això és el que nosaltres entenem per política valenta. Per gestionar els serveis existents ja tenim l’experimentat equip de tècnics municipals.

Carles Ros és regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a Molins de Rei.

Recomanacions personalitzades