La CUP proposa un nou Reglament Orgànic Municipal

La Candidatura d’Unitat Popular ha presentat el projecte d’un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) per a l’Ajuntament de Molins de Rei. Planteja la creació d’un Síndic de Greuges, la declaració d’ingressos dels grups polítics i la regulació de consultes populars, entre altres mesures.

Carles Ros, Laura Peradalta i Àlex Maymó al local de la CUP

La regidora Laura Peradalta va explicar en roda de premsa la proposta que fa la CUP per modificar el ROM // Laura Herrero

El ROM és el reglament que regula l’organització i el funcionament de l’ajuntament i dels seus diferents òrgans, des de què se’n fa de l’acta d’un ple fins a les diverses vies de participació que té la ciutadania. Fins ara només existia el document en castellà i rebia el nom de Reglament d’Organització Funcional (ROF).  Ara, la CUP ha presentat un projecte que l’actualitza i l’adapta a l’actualitat.La regidora de la CUP, Laura Peradalta, i el militant del partit, Carles Ros, van ser els encarregats de presentar-lo en una roda de premsa celebrada al local del partit el passat dilluns.

Major transparència dels polítics

L’objectiu de la proposta de ROM és “avançar cap a un model de fer política més transparent i participatiu”, va indicar Peradalta. Aquest ROM planteja la creació d’un Síndic de Greuges de Molins per defensar i vetllar els drets dels ciutadans, supervisar les actuacions de l’Ajuntament i atendre les queixes que rebi.

Com a mesura de transparència,  també inclou la obligatorietat dels grups polítics de declarar els ingressos provinents de l’Ajuntament i les despeses, prèviament al debat de pressupostos municipals. Així també proposa que els regidors haurien de presentar una declaració d’interessos i de bens patrimonials, tant a l’inici com al final de la legislatura.

En la mateixa línia de transparència, demana fer pública la proposta de pressupostos municipals i ordenances fiscals amb suficient antelació per debatre públicament en audiències públiques participatives i permetre als molinencs “fer-ne un debat amb diversitat d’opinions i informació veraç”. També recull la potenciació de les noves tecnologies i internet des del consistori, penjant a la web municipal les actes resumides dels plens “per fomentar la participació ciutadana i la transparència”.

Més participació ciutadana

Un altre aspecte destacat de la proposta de ROM és la creació i regulació de consultes populars per conèixer i escoltar la veu dels ciutadans davant actuacions municipals de gran envergadura. A més, es proposa “donar forma als grups de participació ciutadana i consells sectorials, formats per persones d’un àmbit concret que prenen decisions sobre un assumpte col·lectiu que afecta al municipi”. D’aquesta manera, des de la CUP es busca apropar la política a la ciutadania. El document complert amb totes les propostes en 45 pàgines es pot consultar a la pàgina web de la CUP.

Aquest projecte de ROM no és el definitiu i la CUP té previst organitzar trobades amb la ciutadania i les entitats molinenques per debatre i modificar el que s’acordi. “Volem que sigui el més plural i enriquidor possible i esperem que un cop tinguem el document definitiu es pugui dur al ple i la resta de forces polítiques ens recolzin” va apuntar Laura Peradalta.

Recomanacions personalitzades