Molins Camina torna a posar en dubte la viabilitat de Les Guardioles

El partit municipal format per Podemos, Equo i Procés Constituent qüestiona el plantejament demogràfic i econòmic de la construcció del nou barri de Les Guardioles perquè està “sobredimensionat”. També diuen que l’Ajuntament encara ha de cobrar 1,6 milions d’euros de l’Impsol i demanen respostes a l’equip de govern.

El nou barri de Les Guardioles des del cel // Ajuntament de Molins de Rei

El nou barri de Les Guardioles des del cel // Ajuntament de Molins de Rei

Molins Camina obre el bagul dels records de Les Guardioles per tornar a criticar el projecte urbanístic. Després de les alarmes de paralització de les obres per part d’ERC desmentides de forma taxativa per l’alcalde, els d’Ana Aroca han buscat els convenis del 2006, amb Ivan Arcas (ICV) i ERC al capdavant del llavors govern municipal, per acabar posant-ne en dubte la viabilitat avui en dia

A grans trets, critiquen que tot el projecte s’hagi pensat i dissenyat tenint en compte unes perspectives econòmiques i demogràfiques que no s’han fet realitat. Expliquen que els convenis de 2006 van duplicar l’extensió edificable que Les Guardioles tenien en un primer moment. A més, diuen que es van obviar “condicionants socioeconòmics” com ara “l’evolució futura de la taxa d’atur, el poder adquisitiu dels salaris o el finançament hipotecari”, a l’hora d’estudiar quina seria les necessitats d’habitatge del municipi. Es queixen que es va avalar un estudi que no va preveure l’efecte de la crisi econòmica, ja que, entre altres coses, considerava que a Molins hi viurien 5.000 persones més al 2015 de les que reflecteixen actualment les dades oficials. Constaten que Les Guardioles és un projecte ideat en plena bombolla immobiliària que s’acabarà realitzant en unes circumstàncies econòmiques molt diferents.

A més, consideren que el preu del sòl es va “sobrevalorar” de manera “esbojarrada” com venia sent habitual durant els anys de la bombolla. Per criticar aquest fet parteixen de diversos informes. Un, el conveni urbanístic amb l’empresa majoritària del projecte, Sacresa, signat el 2006 i aprovat el 2010, on s’apuntalava el projecte i que, segons el Molins Camina, “deixa la ciutadania fora del debat”. També es queixen que aquest document va modificar el Pla General Metropolità perquè la superfície s’ampliés en el doble que estava permès, o que es comprés un solar que l’Ajuntament tenia en propietat per un preu que és “més del doble del preu actual mitjà”.

D’altra banda, en aquest extens informe alerten que falten diners a les arques públiques i que això, segons ells, podria posar en escac i mat el nou barri. El motiu: que en la compravenda dels terrenys municipals per part de l’Institut Metropolità del Sòl (Impsol), hi ha 1,6 milions d’euros que encara no s’han cobrat. De moment l’Ajuntament ha rebut més de 3 milions d’euros, amb els quals va poder comprar els terrenys del nou institut Lluís de Requesens.

Casals: “La tardança a cobrar els diners no afecta les obres”

En una entrevista a Viu Molins de Rei que veurà la llum pròximament, l’alcalde Joan Ramon Casals ha assegurat que el fet que aquests diners faltin per cobrar no té “cap efecte real” sobre l’estat de la urbanització. De fet, ha avançat a aquest diari que els diners es cobraran d’aquí a dos anys i mig, un cop finalitzin les obres d’urbanització del solar, dutes a terme per l’empresa Rogasa, i es comencin a construir els edificis. Part d’aquests diners, a més, no s’arribaran a cobrar mai .”Hi ha una part que es compensarà”, ha dit l’alcalde, pel fet que l’Ajuntament deu diners a l’Impsol per la quota d’urbanitzar el barri, com qualsevol altre propietari.

“Si consideren que estava sobredimensionat, que parlin amb els que hi havia a l’Ajuntament el 2006”, ha sentenciat Casals davant les crítiques del partit d’esquerres. “Estic convençut que es va fer bé” ha assegurat l’alcalde, que ha afegit que preveu que el barri s’ompli “a poc a poc” com ha passat en altres barris com La Granja.

Recomanacions personalitzades