Iniciativa proposa integrar les plaques solars en el projecte de la nova biblioteca

Els ecosocialistes diuen que volen evitar que es faci “un nyap urbanístic” a la plaça del Molí. Proposen crear una gran plaça pública en l’espai del Molí i utilitzar les plaques fotovoltaiques, encara sense ús, a la futura biblioteca i la resta de serveis que s’ubiquin al nou edifici.

Les plaques fotovoltaiques es feien ombra entre elles fins ara // Jordi Julià

Les plaques fotovoltaiques de la plaça del Molí // Jordi Julià

Iniciativa per Molins de Rei proposa crear una gran plaça pública a la plaça del Molí i aprofitar les plaques fotovoltaiques que ells van instal·lar quan comandaven l’anterior govern municipal i que actualment segueixen sense ús per assegurar l’autoconsum elèctric a la futura biblioteca.

Els ecocialistes entenen que és “del tot imprescindible” que s’inclogui l’aprofitament de les plaques fotovoltaiques, “incorporant-les al projecte de la Biblioteca i de rehabilitació de l’edifici del Molí, integrant l’energia generada com autoconsum per l’edifici”. Aquestes plaques, pagades amb els ajuts del govern Zapatero, porten més de tres anys sense estar connectades a la xarxa. La proposta feta pels ecosocialistes suposaria un estalvi econòmic i ambiental en el consum energètic del nou edifici però topa amb la normativa actual del govern espanyol en matèria d’energies renovables.

D’altra banda, Iniciativa planteja que donada la instal·lació de la nova biblioteca en aquesta zona i els futurs serveis municipals que pot acollir l’actual edifici del Molí, s’ha de fer un “replanteig urbanístic de la zona del Molí i la plaça de la Llibertat”.  Proposen “la creació d’una gran plaça pública en l’espai del Molí, sense posar-hi més equipaments o habitatges”. Per això s’hauria d’eliminar l’actual edificabilitat de l’espai, que preveu la construcció d’un gran bloc de pisos on actualment es troben les plaques fotovoltaiques. Segons ells, d’aquesta manera es guanyaria “un gran espai ciutadà i una gran plaça pública al centre”.

“Evitar un nyap urbanístic”

En el comunicat de premsa on informen d’aquesta proposta, Iniciativa diu vol evitar el “nyap urbanístic” que, segons ells, planteja el govern municipal format per CiU i PSC. A més, acusa la sociovergència d’“imposar” la seva proposta sense “cap mena de participació ciutadana i posant en qüestió de Pla d’equipaments aprovat pel Ple Municipal”. Es demostra, una vegada més, la falta de sintonia entre el govern i els ecosocialistes en un dels projectes més importants pel futur de Molins de Rei: la construcció d’una nova biblioteca.

Recomanacions personalitzades