La consellera Rigau amenaça amb deixar sense títol de l’ESO als alumnes que van boicotejar les proves de competències bàsiques

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, assegura que els alumnes que no van fer les proves de competències bàsiques no podran passar de curs. Estudiants dels dos instituts públics de Molins de Rei es van negar a fer-les en senyal de protesta contra les retallades.

Irene Rigau en la roda de premsa de presentació dels resultats de les competències bàsiques // Departament d'Ensenyament - Generalitat de Catalunya

Irene Rigau en la roda de premsa de presentació dels resultats de les competències bàsiques // Departament d’Ensenyament – Generalitat de Catalunya

Els alumnes de l’institut Lluís de Requesens van liderar una protesta que va ser contundent: deixar en blanc les proves de competències bàsiques de quart d’ESO per mostrar el seu rebuig a les retallades de la Generalitat de Catalunya. Estudiants del Bernat el Ferrer i de diversos instituts del Prat de Llobregat, Sant Boi i Vallirana -en total es calcula que uns 700 joves- es van sumar a un boicot que va provocar un malestar evident en la consellera Irene Rigau.

Ara, quan tocava presentar els resultats de les proves en qüestió, Rigau va llençar un missatge amenaçador i clar contra els alumnes que es van aixecar contra les competències bàsiques: si no fan les proves, no podran obtenir el graduat d’ESO. Segons Rigau, “no es pot aprovar quart d’ESO i passar de curs sense demostrar que es tenen les competències bàsiques” i assegura que els alumnes no podran passar de curs sense haver passat aquests exàmens.

La consellera d’Ensenyament considera que no són proves opcionals, sinó obligatòries i, per tant, “és un deure de l’alumne participar en les proves i és un dret conèixer quin és el seu estat acadèmic”, ha assegurat Rigau en la roda de premsa de presentació dels resultats de les proves.

Exàmens alternatius

Ensenyament ha enviat una carta amb un informe jurídic que apunta les conseqüències de no fer les proves als dos instituts de Molins de Rei i als altres sis centres de secundària on es van produir situacions similars. Els inspectors del departament seran els que hauran d’analitzar cas per cas quina és l’alternativa que es planteja als alumnes per tal de que puguin superar les mateixes proves o algunes similars que demostrin el seu nivell en les competències bàsiques.

Ensenyament assegura que “fins que no es coneguin les competències d’aquests alumnes”, no podran passar de curs. “Pensaven que perjudicaven a l’Administració però no, es perjudiquen a ells mateixos”, ha clos Rigau. La direcció dels instituts, els alumnes i la inspecció educativa hauran de tractar de trobar una solució que agradi a tots, encara que alguns docents ja han mostrat el seu rebuig a les amenaces de la conselleria i han fet costat als estudiants que van liderar el boicot.

Recomanacions personalitzades