Els dos instituts de Molins de Rei boicotegen les proves de competències bàsiques

L’alumnat dels dos instituts públics de Molins de Rei es mobilitza i deixa en blanc les proves de competències bàsiques en protesta contra les retallades. La protesta té un seguiment de més d’un 90% al Lluís de Requesens i més d’un 80% al Bernat el Ferrer. 

CARTELL PROVES COMPETENCIES BÀSIQUES2El moviment estudiantil torna a fer una demostració de força a Molins de Rei. La majoria d’estudiants de quart d’ESO dels instituts Lluís de Requesens i Bernat el Ferrer, els dos instituts públics del municipi, han fet boicot a les proves de competències bàsiques de la Generalitat de Catalunya. La protesta va sorgir del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Molins de Rei, de manera paral·lela als de l’institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat. Tots dos centres han estat els que han liderat la protesta.

Convocades pel Consell Superior d’Avaluació, aquestes proves es fan per evacuar el nivell de l’alumnat en assignatures clau com matemàtiques i llengües. Els estudiants han realitzat el boicot per dos motius principals: el rebuig a les retallades i la disconformitat amb els criteris pedagògics que estableixen les proves de competències bàsiques de la Generalitat. “Aquestes proves costen molts diners que podrien invertir en desmassificar les aules o cobrir les substitucions”, diu el membre del SEPC Lluís de Requesens, David Lloberas, en declaracions a Viu Molins de Rei. La celebració de les proves, a més, obliga a canviar el seu lloc de treball durant dos dies als mestres, que es desplacen a altres centres per avaluar alumnes que no són els seus i això afecta a la resta d’alumnes dels instituts que, encara que no fan les proves, es queden sense els seus professors durant dues jornades.

“Les proves són d’un nivell mínim i, si els resultats són bons, aquests seran utilitzats per justificar les retallades per la senyora Rigau”, indica Lloberas. “No volem entrar en aquest joc i per això omplim les proves amb consignes contra les retallades”, remata.  Deixar-les en blanc o escriure consignes a favor de l’educació pública ha estat la manera de fer palès el seu malestar. Al seu institut, segons dades del propi sindicat, el 93’8% dels alumnes han seguit aquest boicot durant els dos dies en els quals es feien aquestes proves, dimecres 19 i dijous 20, segons dades del propi sindicat d’estudiants. És a dir, només dos o tres alumnes han dut a terme les proves de competències bàsiques.

A l’institut Bernat el Ferrer la mobilització només s’ha fet l’últim dia de les proves, sumant-se així a la protesta liderada pels seus companys del Lluís de Requesens. D’una creació més recent, el sindicat del Bernat el Ferrer encara no té tanta potència com al Lluís tot i que finalment han aconseguit un més que considerable seguiment del 80% dels alumnes, segons dades recollides per ells mateixos. Marcel Surià, membre d’aquest sindicat, fa una valoració “completament positiva” d’aquestes. La direcció del centre redueix la xifra de seguiment a un 40% (35 alumnes de 87).

El Departament d’Ensenyament considera les proves de competències bàsiques d’obligat compliment tot i que aquestes mai poden comptar en la nota final dels alumnes. Com va avançar la Cadena SER, el boicot es va iniciar als instituts de Molins de Rei i el Prat de Llobregat. Posteriorment s’hi han sumat altres centres del Prat i també de Vallirana i Sant Boi de Llobregat. Precisament aquest és un dels elements que porten a fer una valoració molt positiva de l’acció de protesta per part del SEPC Molins. “El boicot ha estat un èxit no només per la imatge exemplar dels estudiants, sinó també perquè hi ha hagut un efecte contagi a altres instituts”, asseguren al blog del sindicat estudiantil.

Recomanacions personalitzades