Esquerra Nacionalista abandona la coalició amb Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei

Esquerra Nacionalista de Molins de Rei, el partit que durant gairebé vint anys ha concorregut amb ICV sota la marca “Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei”, abandona la coalició amb els ecosocialistes. El partit obre les portes a una possible coalició amb altres forces independentistes.

Jordi Romeu, regidor de Cultura i líder d'ENMR

El regidor de Cultura, Jordi Romeu, i els seus companys d’Esquerra Nacionalista han decidit abandonar la coalició que han compartit amb ICV durant els últims 20 anys. El partit nacionalista marxa valorant l’etapa compartida amb ICV com “molt positiva i fonamental a l’hora d’explicar el procés de transformació, millora i modernització que ha viscut Molins de Rei i l’enfortiment del seu caràcter específic i propi”.

Durant les últimes setmanes, els partits que conformen l’equip de govern han anat desmarcant-se i han iniciat una cursa que durarà fins el 22 de maig, el dia de les eleccions municipals. Però els efectes de la prejubilació d’Enric Franch, i tot el que comporta, no només han separat als socis del tripartit (IiE, CiU i ERC), sinó que ha dinamitat la coalició del partit majoritari, Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei. Ha estat la gota que ha fet vessar el got després d’un malestar latent des de ja fa temps per part del soci minoritari.

La decisió no ha transcendit fins avui, però es va prendre el passat dimarts en una reunió de l’executiva del partit poques hores després del ple de renúncia d’Enric Franch. La formació assegura en un comunicat que “ara calen noves formes d’acció política i noves propostes electorals que siguin engrescadores i capaces de liderar l’Ajuntament de Molins de Rei davant els importants reptes hi ha plantejats”. Un cop abandonada la coalició, Esquerra Nacionalista per Molins de Rei aposta per situar-se en l’òrbita de les forces polítiques sobiranistes i d’esquerres, entre les que ja es troben al municipi ERC i la CUP. Des d’Esquerra Nacionalista no ho expliciten però conviden a “treballar per fer possible una candidatura a les eleccions municipals que reculli l’esperit unitari i transversal del moviment nascut a partir de la celebració de la consulta popular per la independència”. El partit liderat per Jordi Romeu assegura que vol treballar “amb esforç, generositat i sentit de vila, posant en comú l’experiència de govern i les necessàries noves propostes per a seguir fer avançant Molins de Rei i el conjunt del país”.

Tot i el reconeixement a la feina feta durant els anys de coalició, Esquerra Nacionalista considera que la realitat política i social de Molins de Rei s’ha modificat de forma important en aquests darrers anys. No han especificat les raons per les que trenquen l’acord, però des de la dimissió presentada per Romeu durant la discussió dels pressupostos del 2009, res ha tornat a ser igual. Tot i que aquella dimissió finalment no es va dur a terme i el regidor de Cultura va mantenir el seu càrrec, les discrepàncies han estat latents i l’arribada de les eleccions amb el conseqüent desmarcatge de cada partit polític ha encoratjat a Esquerra Nacionalista a abandonar la coalició en la que ha viscut durant gairebé vint anys.

Recomanacions personalitzades