ERC i Esquerra Nacionalista presenten una llista conjunta a les eleccions

Esquerra Republicana de Catalunya i Esquerra Nacionalista de Molins de Rei han arribat a un acord per presentar-se en una llista conjunta a les eleccions municipals. Ex-membres de Reagrupament, sense agrupació local, també s’adhereixen al pacte.

Víctor Puntas i Jordi Romeu durant una recepció oficial de la Fira de la Candelera // David Guerrero

Era un secret a veus i només faltava la confirmació. Ha arribat a través d’un comunicat d’Esquerra Nacionalista de Molins de Rei (ENMR) quan tothom estava pendent del partit del Barça. Hores després, prop de la mitjanit, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també ha fet pública la unió a través d’un altre comunicat. Amb l’acord entre ERC i ENMR, el somni de Víctor Puntas de convertir-se en “pal de paller de l’independentisme molinenc” és compleix a mitges ja que la CUP i Solidaritat Catalana per la Independència no s’han adherit al projecte i es presentaran en solitari als comicis del 22 de maig.

“Una candidatura que reculli tot allò positiu de l’experiència de govern en comú, que és molta, i la necessària renovació del projecte independentista, fonamentalment a partir de l’experiència de la consulta popular del 28 de febrer de 2010”, és com defineix l’acord Esquerra Nacionalista en el seu comunicat.

Segons les raons donades pel partit encapçalat per Jordi Romeu, ERC és “la força política que comparteix, en línies generals, els nostres plantejaments de sobirania per la nació catalana i el nostre model de vila per a Molins de Rei”. Les floretes de l’actual regidor de Cultura són ben rebudes pels republicans, que consideren als seus nous socis com “ la formació que ha mostrat més predisposició real a la unitat de les forces independentistes” i parla d’una oferta electoral “sòlida i competent, amb fonaments, que sumi l’experiència d’uns i la il·lusió, la joventut i les ganes d’altres”.

Al pacte entre Esquerra Republicana de Catalunya i Esquerra Nacionalista de Molins de Rei també s’hi han sumat un grup d’independentistes que fins fa uns mesos eren militants de Reagrupament, que ja no donen suport al partit que ni tant sols té agrupació local a la vila. Davant la impossibilitat de presentar una candidatura en solitari, també han preferit apuntar-se a la suma d’independentistes sota el cartell d’Esquerra.

SI i la CUP queden al marge

Tant ERC com ENMR asseguren haver mantingut converses amb les diverses formacions polítiques situades en l’àmbit de l’independentisme. “Els condicionants que alguns d’ells han establert”, segons diu el comunicat d’ERC, és la raó per la que no s’han incorporat les altres forces polítiques. ENMR parla de “raons diverses i legítimes” que han portat a aquestes formacions a concórrer per separat a les properes eleccions municipals.

Esquerra Nacionalista acusa a les formacions més joves de “poca ambició política” i de tenir posicions “més preocupades en obtenir representació al consistori que no pas en la governabilitat de la vila ni en la unitat dels independentistes”.

Tot i que les converses no han arribat a bon port, ERC continua manifestant “la ferma voluntat d’arribar a un acord amb la resta de formacions que es declaren obertament independentistes per sumar esforços i formar una única candidatura que representi l’espai sobiranista de la vila”. La realitat és que el temps apreta i ni la CUP ni SI mostren la intenció d’unir-se a projectes que els poden entorbir l’aire fresc que ells representen. Tot i això, des d’Esquerra ja pensen en el dia després de les eleccions i conviden a SI i la CUP a que, “sigui el resultat que sigui”, treballar de manera conjunta “per conformar la màxima unitat independentista a la vila”.

Incorporació d’independents al projecte

Amb l’acord entre ERC i ENMR ja confirmat, durant les properes setmanes s’elaborarà el programa de manera conjunta, juntament amb les aportacions de les persones independents que també hi haurà a la llista. Des d’ERC no avancen noms però asseguren que són persones involucrades al teixit associatiu de la vila i procedents de l’organització de la Consulta Popular per a la Independència del 28 de febrer de l’any passat.

Aquest diumenge, Víctor Puntas serà proclamat com a candidat a l’alcaldia. Durant l’acte es desvetllaran alguns detalls més de les persones que l’acompanyaran en el nou projecte polític conjunt que encapçalarà Puntas.Recomanacions personalitzades