El crèdit ICO del pla de proveïdors de l’Estat fa que l’Ajuntament tanqui el 2012 amb números verds

El compte general del 2012 es tanca amb un superàvit de 2,4 milions d’euros i un estalvi net d’1,6 milions d’euros. Els partits de l’oposició alerten dels efectes que ha tingut el crèdit ICO que l’Estat va obligar a demanar a l’Ajuntament i demanen considerar els seus interessos com “deute il·legítim”.

ple municipal juny 2013 web

Els comptes generals del 2012 es van aprovar definitivament al ple municipal del mes de juny // David Guerrero

El primer pressupost elaborat pel govern de CiU i PSC s’ha tancat definitivament amb els números en verd. L’actual regidor de Finances, Miguel Zaragoza, que ha agafat el relleu recentment després de la renúncia de Ferran Espinosa, destaca que “s’han seguit els criteris de prudència i rigor” recomanats per institucions com la Sindicatura de Comptes i que van provocar el rebuig dels partits que abans estaven al govern (Iniciativa per Molins de Rei i Esquerres per Molins de Rei).

Tot i això, el regidor d’Esquerres Jordi Romeu considera que “són uns números que denoten una bona situació econòmica de l’Ajuntament” i el portaveu d’Iniciativa i exalcalde Ivan Arcas celebra que “ara ja no hi ha interferències que dificulten que els números surtin”, en referència a la polèmica interventora que va amargar els mesos finals al tripartit molinenc en l’anterior legislatura.

L’informe definitiu de l’estat dels comptes anuals del 2012 es va aprovar al ple municipal del mes de juny amb l’únic suport del PP a l’equip de govern (PSC i CiU). La resta de partits de l’oposició es van abstenir.

Efectes del crèdit ICO

Els pressupost s’ha tancat amb un estalvi net d’1,6 milions d’euros i un superàvit de 2,4 milions d’euros, uns números aconseguits en gran part degut al crèdit ICO del pla especial del govern estatal per pagar a proveïdors que tots els ajuntaments espanyols es van veure obligats a subscriure. També té a veure els prop de 500.000 euros que el consistori es va estalviar de la paga extraordinària de Nadal als funcionaris municipals que no es va pagar per ordre del govern. “Si no fos per tot això, els comptes serien negatius per un milió d’euros”, va alertar Jordi Romeu, destacant també que actualment el nivell d’endeutament és del 80,3%, “un nivell alt per a Esquerres per Molins de Rei“, va assegurar el regidor d’aquest partit amb experiència anteriorment al capdavant de les finances municipals. El regidor de la CUP Roger Castillo també va alertar que aquest superàvit és, en part, “conseqüència de vulnerar els drets dels treballadors al deixar-los sense la paga de Nadal”.

El crèdit ICO va ser el blanc de les crítiques dels partits de l’oposició ja que l’Ajuntament es va veure obligat a signar-lo abans de saber el percentatge d’interès que cobraria el banc Santander. Finalment, el crèdit ha estat al 5,9% d’interessos mentre que la banca ha rebut aquests diners a l’1%, el que porta a considerar-lo “deute il·legítim” pels partits tant del govern com de l’oposició.

Els partits d’esquerres de la oposició també van demanar que el superàvit tingui majors efectes positius sobre la ciutadania. “Hem de veure com el podem repartir més equitativament amb camins com la tarifació social, va posar sobre la taula Ivan Arcas de cara a la preparació dels pressupostos de l’any vinent, una proposta que el regidor de Finances va apuntar que ja estan treballant.

Recomanacions personalitzades