La Fira de la Candelera comença amb un pregó solemne

El tret d’inici oficial a la 162a edició de la Fira de la Candelera es resol amb un pregó seriós amb un teatre del Foment a mig omplir. El pregoner, Joan Castellví, fa un discurs original explicant la fira des d’un altre punt de vista: el dels molinencs dels barris de muntanya. 

Castellví va fer un pregó original i emotiu // Ajuntament de Molins de Rei

Castellví va fer un pregó original i emotiu // Ajuntament de Molins de Rei

Sense escarafalls tècnics i amb solemnitat, així va ser el pregó de la 162a edició de la Fira de la Candelera, que va aconseguir mig omplir el teatre del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei. Sense gairebé colors ni ornamentacions a l’escenari, el discurs del pregoner, el president de la Fundació Agrària de Molins de Rei, Joan Castellví, va brillar amb llum pròpia.

Un pregó ple d’experiències vitals i dedicat exclusivament a la Fira de la Candelera i a la seva història. “Sóc un pagès, potser ningú em reconeix amb corbata, però sé que els pagesos hem estat fonamentals en la història de la Fira de la Candelera”, així va començar Castellví, en una mostra de no tenir complexes, controlant bé l’art d’orar en públic. Poc a poc, el molinenc va anar endinsant al públic en una història emotiva i ben traçada que explicava les experiències dels molinencs dels barris del muntanya en relació amb la Candelera.

Des del llarg camí per arribar des de des de la muntanya al carrer Jacint Verdaguer, fins a les trobades familiars al Centre Vila per a l’ocasió, passant per anècdotes personals com les tradicionals compres d’una família dedicada a la pagesia i les tant típiques negociacions pel preu dels articles. “Siguis d’on siguis de Molins de Rei, de la perifèria o del passeig del Terraplè, la Fira de la Candelera també es teva” va reivindicar el pregoner. Els discurs de Castellví va ser com un conte que mostrava bona part de la història de Molins de Rei i de la Fira de la Candelera.

“Les fires van passar a ser menys íntimes i més comercials” va dir Castellví en la part final per després cloure fent una reivindicació política: “Estem patint una gran crisi mundial, ens oprimeixen el nostre dret a decidir, el nostre dret a ser independents”. Aplaudiments generalitzats a la sala. Sigui com sigui, tothom s’havia sentit identificat amb alguna part del pregó.

Premis Clic i de cartell

Pep Codina va recollir el primer premi de la categoria "Molins de Rei" // David Guerrero

Pep Codina va recollir el primer premi de la categoria “Molins de Rei” // David Guerrero

Abans del pregó, en l’auster escenari, es va realitzar l’entrega dels premis Clic! de fotografia. El primer premi de la categoria “Molins de Rei” es va entregar a Pep Codina, en la modalitat “lliure” es va reconèixer a José Beut i en la categoria “muntanya i esports d’aventura” va ser Santi Viladrich el guanyador. La novetat d’enguany, coincidint amb el desè aniversari dels Matossers, era una categoria dedicada exclusivament a la fotografia de l’activitat castellera dels Matossers. La fotografia guanyadora va ser de Xavier Miravall. Tres dels quatre guanyadors no van assistir a recollir el premi, valorat en 500 euros, el que va deslluir l’entrega de reconeixements.

Els que si que van assistir van ser Roser Biel i Lluís Siñol, els dos dissenyadors de Sant Vicenç dels Horts que han fet el cartell de la 162a edició de la Fira de la Candelera amb la seva obra sota el títol “Fira popular”.

 La Fira de la Candelera com a símbol d’esperança 

L’acte va començar amb problemes tècnics en la reproducció d’un vídeo. L’audio, defectuós, va estressar a més d’un espectador en un inici que va recordar al  caòtic pregó de fa dos anys. Però tot va ser una falsa alarma i l’acte va continuar sense problemes. El primer discurs va ser el del regidor de Fira, Joaquim Martí, qui va fer una reivindicació de la importància de la Candelera: “S’ha convertit en una de les festes més importants per a tot nosaltres, però també per a tota Catalunya” va asseverar el regidor convergent, que després va anar desgranant una per una les novetats d’enguany.

Representants de tots els grups polítics municipals van pujar a l'escenari a felicitar al pregoner // David Guerrero

Representants de tots els grups polítics municipals van pujar a l’escenari a felicitar al pregoner // David Guerrero

Després va arribar el torn de l’alcalde, Xavi Paz, qui amb un to emotiu va assegurar que “és cert que travessem per greus problemes amb un atur que ens colpeja de manera dramàtica, però també és cert que a vegades trobem motius per a l’esperança i, la Fira de la Candelera, és un motiu per a l’esperança”. Paz també va parlar d’altres temes d’actualitat com la corrupció per acabar de forma molt més concreta explicant que “tenim el deute amb els nostres progenitors de mantenir la fira viva” i afirmant rotundament que “la Fira de la Candelera tornarà a ser el millor aparador per Molins de Rei”.

baner-notis-fira-2013

Recomanacions personalitzades