Esquerres per Molins de Rei fa autocrítica i assumeix el paper d’oposició “rigorosa i constructiva”

La coalició formada per ERC i Esquerra Nacionalista de Molins de Rei reconeix que en els últims temps s’han allunyat de la ciutadania. Han fet autocrítica i per posar fre a la pèrdua de pes del partit, han marcat les línies d’acció política que es faran des d’una “oposició crítica, responsable, rigorosa i constructiva”.

Sílvia Guillén i Jordi Romeu van desgranar en roda de premsa les conclusions de l'assemblea d'Esquerres per Molins de Rei // David Guerrero

Després del fracàs electoral a les eleccions municipals del passat 22 de maig, la coalició Esquerres per Molins de Rei ha iniciat un procés de renovació profund. El primer pas el va donar el cap de llista, Víctor Puntas, abandonant l’Ajuntament després de 12 anys, passant el relleu a Sílvia Guillén. Després es va renovar l’executiva de la secció local d’Esquerra, amb Rossend Costa com a nou president. Continuant amb aquest procés de renovació, el passat 26 de novembre es va dur a terme una assemblea general per establir els eixos bàsics d’organització interna i les línies d’acció política de la coalició Esquerres per Molins de Rei.

L’assemblea, segons es va explicar posteriorment en roda de premsa, va estar marcada per l’autocrítica. “Estem desplaçats del teixit associatiu, necessitem involucrar-nos de nou i estar més presents que mai al que es faci a Molins”, va apuntar Sílvia Guillén, qui valorava els resultats electorals com “un toc d’atenció”. Guillén considera que no només al carrer es fa la política en ple segle XXI, per això, va deixar clar que la coalició apostarà per les noves tecnologies: “No ens volem comunicar a través dels mitjans, ho volem fer de forma més directa”, va assegurar la periodista.

L’altre regidor i actual portaveu d’Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va deixar entreveure quina serà l’actitud de la coalició durant la legislatura: “Farem una oposició crítica, responsable, rigorosa i constructiva”, va resumir Romeu, deixant la porta oberta a possibles acords puntuals amb l’equip de govern “sempre que es garanteixi el compliment de les nostres propostes”. Des d’Esquerres apunten que amb un dels partits tenen “coincidència nacionalista” i amb l’altra “coincidència progressista”. Al mateix temps, el partit independentista vol deixar clar que són “un partit d’oposició”, en paraules de Romeu, i pretenen treballar de manera conjunta amb els grups d’esquerres de l’oposició amb un objectiu: “crear un estat d’opinió general favorable al canvi de govern”. Per aconseguir-ho, amb la mirada ja posada en les eleccions del 2015, esperen treballar de manera conjunta amb ICV, la CUP i SI, tot i que aquests últims no tenen representació al consistori.

Full de ruta d’Esquerres per Molins de Rei

El partit es va marcar a l’assemblea un llistat de 12 propostes concretes per les que treballaran durant aquesta legislatura. A nivell social, reclamen la creació d’un “Consell Econòmic i Social per fer debat, propostes i el seguiment de la reactivació econòmica de la vila, la creació de llocs de treball i la millora en els tràmits per la instal·lació d’empreses i comerços”. Es tracta d’una proposta similar a la “Comissió de garantia social” presentada per ICV i que va ser rebutjada per l’equip de govern. En aquest sentit, Esquerres per Molins de Rei també demana “prioritzar, sense retallades, les polítiques educatives i socials i de suport als col·lectius més desfavorits”. El partit independentista també demana adaptar la pressió fiscal municipal a la situació de crisi general i “mantenir la pressió fiscal en increments de l’IPC”.

En quant a infraestructures, proposen continuar la reforma del Centre Vila pel carrer Rafael de Casanova i el Pati del Palau de Requesens. També demanen continuar amb la reforma de l’espai públic al carrer Samaranch, passeig de la Pau, avinguda Barcelona i València, plaça de la Bàscula i el pati de la Federació Obrera. També demanen l’inici de les obres de la zona esportiva Ricard Ginebreda, una obra hereva de la tasca de l’anterior regidor d’ERC, Víctor Puntas. El Projecte Museogràfic del Museu Municipal, el seu trasllat a Ca n’Ametller i la declaració de l’edifici del Molí com bé cultural d’interès local són altres objectius de la coalició, que també demana avançar en el projecte de la nova biblioteca municipal i equipar la Federació Obrera i “posar-la en funcionament amb un programa d’usos i de gestió consensuat”.

Esquerres per Molins de Rei també demana que es mantingui el suport econòmic i tècnic al teixit associatiu de la vila i que es redactin i s’aprovin els plans de Mobilitat i Habitatge. En matèria de medi ambient, mantenen l’exigència al Ministeri de Foment de construir barreres sòniques a l’autopista i “vetllar pel corredor biològic de la Riera de Vallvidrera, el Parc Natural de Collserola i impulsar la transformació de l’entorn del riu Llobregat i la millora dels aiguamolls”.

Per últim, es proposa la “reorganització política, tècnica i administrativa de l’Ajuntament per adaptar-se millor a la situació econòmica”. Aquesta reorganització, segons Esquerres, passaria per reduir l’estructura organitzativa a tres àrees, fusionant Economia i Serveis Generals (ESG) amb Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL), una àrea creada per ICV i ERC quan estaven al poder per entregar el control d’una àrea a CiU.

Amb aquests punts per afrontar la legislatura s’aconsegueixen uns objectius més concrets que els plantejats al programa electoral, segons reconeixen des del propi partit. “El debat de les línies polítiques en la campanya electoral es va fer molt ràpid, ara hem tingut molt més temps”, va reconèixer Jordi Romeu. Valorant els primers mesos del nou equip de govern municipal, el portaveu d’Esquerres per Molins de Rei considera que “és un govern molt artificial, que governa poc i malament i que no demostra lleialtat institucional”.

Recomanacions personalitzades