Xavi Paz: “Serà molt difícil complir els compromisos adquirits durant la campanya”

Xavi Paz al despatx d'alcalde // Ajuntament de Molins de Rei

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ja ha superat els tradicionals 100 dies de gràcia que s’atorguen als polítics quan prenen possessió d’un nou càrrec. En una entrevista amb Viu Molins de Rei, repassa les primeres decisions i reconeix que “serà molt difícil complir amb els compromisos electorals” però assegura que el seu principal objectiu és mantenir els serveis essencials allunyats de les retallades. L’alcalde assegura que la relació amb el seu soci de govern, CiU, és bona i “té un futur garantit de quatre anys”. Paz no vol mirar al passat i aposta per encarar el futur “amb optimisme i sense motxilles”. Tot i això, reconeix que serà difícil recuperar les 24 hores d’urgència al CAP La Granja.

Després de més de 100 dies com a alcalde, ha anat tot com desitjava el primer dia?

Sí, amb molta feina, molta passió, molts aspectes pendents i moltes oportunitats de demostrar que el canvi s’està concretant. A nivell personal, he notat un canvi d’agenda i de ritme força gran però que ja he incorporat plenament. Sempre hi ha sorpreses, però tot ha anat bé.

Una de les principals crítiques que rebia l’anterior alcalde durant els últims mesos de legislatura era la manca de lideratge. Considera que vostè està demostrant lideratge?

Això no ho he de respondre jo, ho ha de dir la gent que m’envolta i els ciutadans. La meva voluntat és assumir la responsabilitat total de ser alcalde, i això vol dir, liderar l’administració i l’Ajuntament en els termes moderns de lideratge: seguir els temes, estar al costat dels treballadors municipals, estar al costat dels ciutadans, prioritzar i prendre decisions col·legiades, preocupar-me activament per aquestes decisions i coordinar tot un equip de regidors que tenen moltes ganes i il·lusió.

Durant la campanya van parlar molt del “canvi a millor“. Com s’està materialitzant aquest canvi?

En primer terme, treballant amb totes les forces per recuperar la confiança de la ciutadania. Això significa estar al costat del ciutadà i treballar colze a colze amb tots els actors de la vila per sortir de la millor manera possible de la crisi econòmica i de la crisi de confiança que patia Molins de Rei. Algunes mesures han estat més fàcils que d’altres, però hem tractat de ser coherents amb el que pensàvem, proposàvem i amb el que estem fent. Les primeres decisions han estat molt abocades en el terreny de la mobilitat, la neteja i la via pública ja que creiem que són els aspectes que més preocupen al ciutadà, més enllà de la crisi econòmica i la difícil situació de moltes famílies.

La crisi econòmica està deixant molt tocades a les economies familiars i a les administracions. Com està patint l’Ajuntament els efectes de crisi?

Totes les administracions, empreses i famílies la pateixen però els ajuntaments són la primera porta d’entrada al ciutadà, allà on el veí verbalitza les seves peticions o neguits. Som l’administració que nota el contacte més directe i humà de la crisi. Més enllà d’això, l’únic finançament que no s’ha modificat és el municipal. Hem parlat molt dels finançaments autonòmics i reformes fiscals dels estats, però el finançament municipal no s’ha tocat. Això fa que hi hagi una sobrepressió sobre les finances municipals molt important.

Aquest context ha posat de moda les retallades. La Generalitat de Catalunya està retallant, el govern espanyol esmola les tisores per fer-ho a partir del 20 de novembre… l’Ajuntament de Molins de Rei també ho farà? Deixaran de donar alguna prestació que fins ara donaven?

El nostre compromís en campanya electoral era el de mantenir els serveis essencials que oferia l’Ajuntament i, a nivell impositiu, que els impostos no pugessin més enllà de l’IBI. Aquesta és una voluntat, però ara estem veient que complir aquest propòsit serà molt difícil. Al llarg de l’estiu hem vist com, per exemple, el finançament dels ajuntaments per les places de llars d’infants i de les escoles de música s’ha reduït de forma molt important i això a Molins de Rei són molts diners.  A més a més, estem descobrint aspectes de les finances de l’anterior mandat. Estem veient que complir el que vam dir serà molt complicat però estem capficats en el 100% de les nostres forces. Anem a veure quin marge de maniobra tenim i anem a mirar cada euro que es gasti l’Ajuntament per analitzar el que és prescindible i el que és imprescindible.

S’han trobat amb sorpreses que no s’esperaven de l’anterior mandat?

Sí, hi ha aspectes que des de l’oposició és molt difícil conèixer. Ara, des del govern, estem tenint un grau de coneixement de l’estat de l’Ajuntament molt més ampli del que teníem a l’oposició i això fa que algunes coses les veiem d’un color diferent.

Més negre?

Algunes coses, sí. Però molta gent espera que ara nosaltres expliquem com van deixar les coses els anteriors governants però la nostra funció no és satisfer aquest punt morbós, sinó mirar per Molins de Rei. El que hagi de venir, ja vindrà i qui hagi de donar explicacions sobre el passat ja les donarà.

L’Oficina Antifrau està en un procés d’investigació sobre els comptes de l’Ajuntament que tard o d’hora arribarà al seu final. Es troben amb una patata calenta que van deixar els altres?

L’Ajuntament de Molins de Rei ha d’assumir tot el que ha fet en el seu passat. Certament, els aconteixements que van motivar aquella situació són responsabilitat de l’anterior govern municipal, així que no crec que sigui una patata calenta per a nosaltres.

No creu, per tant, que la resolució de l’Oficina Antifrau pugui perjudicar la imatge de l’Ajuntament?

No. Una cosa és la institució i una altra l’anterior equip de govern.

Hem vist que el “matrimoni de conveniència”, com alguns el van titllar amb CiU, ja ha tingut alguna fricció públicament a un ple municipal, concretament amb el nomenament de Sergi Conde (ICV) com a representant a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Està segur que és un matrimoni ben avingut?

Completament ben avingut.

I és una relació amb futur?

Aquesta relació té un futur garantit de quatre anys, que és pel que estem treballant. El temps dirà si funciona o no,  no tenim una bola de cristall. Ara sí, és un acord que funciona, que anirà bé a Molins de Rei. No ens podem permetre que aquest acord vagi malament en aquests moments de descrèdit cap a la política, estaríem fent un mal servei a Molins de Rei. Vam pactar molt clarament uns punts d’acord i també ens donàvem llibertat a discrepar en aspectes que ja sabem que discrepem a nivell nacional. A nivell local, també funcionarà, més enllà del que va passar, que no anomenaria desacord, sinó un problema procedimental del primer ple.

I visualitzaran més desacords o problemes procedimentals durant la legislatura?

Aquell desacord es va produir més pels records del passat que pel futur, per les relacions de l’anterior govern municipal. Evitarem al màxim qualsevol desacord a nivell municipal, tenim sinergies molt importants sobre els aspectes de Molins de Rei. Ens vam donar llibertat d’acció i pensament sobre tot allò que no tingués a veure amb Molins de Rei i en això, el temps dirà quins temes ens porta l’actualitat.

Si les relacions del passat van marcar el primer ple, intentaran que el passat no marqui el futur?

Sempre, aquesta és la meva voluntat. La gent vol mirar el futur de manera optimista i nosaltres hem de col·laborar amb un missatge positiu. Això només s’aconsegueix mirant cap el futur i sense motxilles.

Des de fa setmanes, la ciutadania ha alçat la veu en contra de la supressió del servei d’urgències nocturnes. Veu possible aconseguir el que demanen?

Jo primer analitzaria els motius d’aquesta protesta. La reducció de l’horari d’urgències a Molins de Rei ha actuat com espurna d’una situació més amplia. Estic convençut de que aquesta proposta hauria tingut una altra recepció si el context actual no fos de permanents retallades en educació, sanitat, finançament dels municipis, subsidis… tot això està fent un ambient que hem d’anar deslligant permanentment i que a Molins de Rei ha esclatat amb la supressió del servei d’urgències. Potser si les ambulàncies estiguessin garantitzades, si sapiguessim que l’assistència telefònica funciona bé, si no s’hagués tancat Sant Feliu durant l’estiu, si el servei es pogués reforçar davant pics d’assistència… potser així la decisió es podria arribar a entendre, el que no s’entén és que la decisió es prengui acompanyada de totes aquestes circumstàncies. Això ha fet que la ciutadania es rebel·li.

Però veu possible que es recuperin les 24 hores d’urgències a Molins de Rei?

Ara per ara la situació és difícil, però això no ens fa escatimar esforços. Lluitarem fins el final. Aspirem com a mínim a recuperar les 3 hores que ens han tret aquest estiu. No és el mateix retallar que reorganitzar. Hi ha aspectes que es poden reorganitzar i redimensionar,però no és el mateix retallar que reorganitzar. Nosaltres en el seu moment vam ser comprensius amb la reducció de l’horari fins a les 12 de la nit, però quan aquesta mesura s’amplia i afecta molt més al ciutadà en un horari més sensible i acompanyada de moltes altres coses, no ho podem permetre. Aquest canvi suposa un daltabaix en les nostres vides molt més important que l’anterior.

Recomanacions personalitzades