Ivan Arcas: "Manca de lideratge? Algun dia potser treballo de mediador a l'ONU"

Ivan Arcas és l’actual alcalde de Molins de Rei. És l’última entrevista de Viu Molins de Rei feta a tots els candidats a l’alcaldia. El cap de llista d’Iniciativa per Molins de Rei defensa la feina feta i carrega contra l’actitud de CiU. Tot i això, es mostra obert a pactar amb tothom menys amb el PP.

Ivan Arcas a les portes de l'Ajuntament que ha governat durant les dues últimes legislatures // David Guerrero

– Edat: 43 anys

– Estat civil: Casat, amb dos fills: un nen i una nena.

– Barri on viu: Canal

– Treballa de polític.

– Va estudiar Història a la UAB.

– Quan era petit, volia ser de gran mestre.

– Es considera creient? Intento ser coherent més que creient.

– Un defecte: Sempre estic nerviós. – Una virtut: Molt objectiu al prendre decisions.

– Racó favorit de Molins de Rei: El salt d’aigua de la Rierada.

– Si ha de quedar amb algú a Molins ho fa al bar Cinc Minuts de la plaça de l’Ajuntament.

– Un lloc per escapar-se fora de Molins: Tarragona

– Aficions: Llegir compulsivament i parlar. – Un llibre: M’agrada moltíssim tota la obra de Henning Mankell.

– Una película: Gangs of New York” de Martin Scorsese – Un programa o sèrie de televisió:House

– Una cançó:Ítaca” de Lluís Llach i “Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat

– Un esport: Per mirar, futbol; per practicar, m’agrada caminar.

– Un viatge que recordi especialment: A Xina, on vaig descobrir una realitat alternativa i paral·lela, i qualsevol que faci amb la família, com l’últim que vam fer a Freiburg, a Alemanya.

– Una foto que tens al despatx d’alcaldia: Una de la meva dona amb el meu fill quan tenia un any i una altra de tota la família en unes vacances.

Posi nota a la seva gestió.

Coneixent la dificultat de l’examen, em poso un 9 amb una tranquil·litat absoluta. L’examen era molt difícil.

Què ha esta el més difícil?

Estem en una situació paradoxal, es demana més que mai als polítics i a les institucions, però al mateix temps, per activa o per passiva, intenten retallar-nos els recursos d’aquestes institucions. Els alcaldes i regidors ens trobem davant una situació excepcional en la que som més necessaris que mai i en una situació amb menys recursos i suport que mai. Això és dur.

Durant els últims mesos de legislatura ha anat perdent regidors que optaven per prejubilar-se, anunciar que no repetien o fins i tot marxar a un altre partit. Els troba a faltar?

No he tingut massa temps de trobar a faltar a ningú. En política, els companys no es perden, el compromís polític és molt complicat i exigeix molta responsabilitat i molta dedicació. Quan algú decideix que no vol mantenir aquest compromís perquè no vol estar a primera línia, perquè no està d’acord amb tot el que s’està fent o perquè creu que hi ha projectes alternatius que l’animen més, ho hem de respectar. Sempre i quan no es traeixi al col·lectiu, és respectable.

S’ha sentit traït?

No, trair és que algú et digui que el món és de color rosa i descobreixis que te l’han pintat de negre. No em sento traït ni dolgut. Jo entenc que al acabar el mandat algú decideixi deixar la política o marxar a una altra força política. El que no hauria entès és que algú a mig mandat marxés a una altra força política.

Creu que han fet bé la seva feina els regidors que no repeteixen?

Han fet la feina en un context molt complicat i molt millor que l’haurien fet altres que es pressuposa que són millors per ser qui són. Gestionar aquest ajuntament durant els últims anys ha estat gestionar un conveni col·lectiu que cada cop que el posàvem sobre la taula, des del Madrid ens el canviàvem. Hem hagut de gestionar unes finances que ja compten amb un milió menys d’euros del que ens donaven al 2007 des de Madrid. Quan gestiones una empresa o una família amb menys recursos, evidentment apareix la conflictivitat.

El discurs de “la culpa és de Madrid” no creu que és llençar pilotes fora?

És la realitat del que està passant als ajuntaments. Hi ha un ingrés d’un milió d’euros que venia de Madrid i ara ja no el tenim. A més a més, Madrid ens demana que els hi retornem els diners que han comptat malament. Si enlloc de Madrid fos Brussel·les, aquí tindries un alcalde dient que la culpa és de Brusel·les. El dia que el finançament local depengui de Catalunya, la culpa serà de Catalunya.

Es penedeix d’alguna cosa feta durant la darrera legislatura?

He tingut que prendre decisions molt complicades, he tingut que retallar pressupostos i renunciar aportacions directes a àmbits com la participació. No em penedeixo de la  gestió feta perquè al final agafes el Pla d’Actuació Municipal i està pràcticament tot executat, no hem hagut de tancar cap servei com el Trencaclosques i els Minuts Menuts, que patien en alguns moments el risc de desaparèixer.

Porten setmanes oposant-se a les retallades de la Generalitat. L’arribada de CiU al govern català pot perjudicar a Molins de Rei?

Qualsevol govern de dretes, i CiU és un partit de dretes, perjudica allò públic i a les institucions. Per això ni he votat ni votaré a un partit de dretes. Molins de Rei i el Baix Llobregat mai han tingut un balanç tant positiu d’una gestió com la dels últims set anys. No és casualitat que s’hagi aconseguit el nou ambulatori, totes les inversions en escoles, el compromís del Parc Agrari i el Parc Natural de Collserola. Tot això s’ha aconseguit gràcies a un govern d’esquerres i format per gent amb molta experiència en el món local.

Això és el que s’ha aconseguit. Els reptes de futur, ara seran més difícils?

El govern de dretes que tenim actualment és un govern que retallarà i no ho farà innocentment. No és casualitat que es deixin de fer determinades operacions que estan cobertes per les mútues, ho fan pels compromisos que tenen. Tampoc és casualitat que es plantegin escoles amb tractaments diferents segons els resultats, com ha plantejat Mònica Santamans en aquesta campanya. O el mateix partit que es queixa dels peatges, ha posat a l’amo de l’empresa que gestiona els peatges en el seu Consell Assessor Econòmic. No sé quins consells espera que li doni, però segur que no li proposa millorar el transport ferroviari. Em preocupa molt que la dreta governi el meu país. L’esquerra sempre treballa per tothom, la dreta mai.

Tothom li retreu què ha mancat lideratge per la seva part. Ho accepta?

Em fan molta gràcia les afirmacions sobre el meu lideratge. A gent com el Montilla, la seva gestió d’un govern a tres bandes li ha provocat la mort política. Jo porto vuit anys amb un projecte que tira endavant i, malgrat les diferències i contradiccions, hem acabat el mandat. Algun dia potser acabo treballant de mediador a la ONU perquè era difícil i ens en hem sortit.

Així, no tindrà el mateix final que Montilla?

Montilla va aconseguir que les esquerres no tornin a governar aquest país durant molts anys. Jo avui per avui, he aconseguit més de nou anys de govern d’esquerres a Molins de Rei i estic segur que serem una part important del proper govern de progrés a Molins de Rei. Montilla s’ha de comparar amb Zapatero, són història; Iniciativa per Molins de Rei i jo som futur encara que alguns no ho acabin de veure.

Si manté l’alcaldia, tornarà a haver-hi algú treballant a Intervenció?

La plaça d’interventora la marca la llei. Són obligatòries la seva figura i la del secretari. El que espero és tenir una interventora amb prou capacitat professional i objectivitat perquè ajudi a fer funcionar l’Ajuntament.

La interventora és la persona que més maldecaps li ha donat aquesta legislatura?

No, no vull caure en l’error de personalitzar els problemes. El que em dóna maldecaps és que 800 persones de més de 44 anys es troben a l’atur, veure com empreses de Molins de Rei no s’han sortit i les he acompanyat al departament d’Indústria per evitar tancar. El maldecap no són les persones de l’Ajuntament, és la realitat del carrer, i el dia que no ho tingui clar, deixaré la política.

Va trigar en reaccionar davant la polèmica produïda pels comptes de l’Ajuntament?

Vam actuar a temps quan els comptes no s’havien tancat a temps i ho vam fer també quan els pagaments no s’havien fet a temps. Encara avui alguns qüestionen que el pla de xoc no s’hauria d’haver fet. Quan estàs d’alcalde i constates un problema, has d’actuar contundentment, i això és el que jo he fet sempre. Un alcalde gestiona una plantilla i un pressupost de 24 milions d’euros. A vegades pots anar a la Passió o a un camp de futbol a veure l’equip del teu barri, i a vegades li has de dir a una persona que s’ha comportat malament i ha d’actuar amb responsabilitat. Això és fer d’alcalde.

En aquest cas els seus socis de govern no l’han recolzat.

Jo sempre he tingut molt clar a qui tenia al davant. Tinc molt clar qui dóna la cara i va de front i qui no.

Per tant, fa quatre anys, quan van pactar amb CiU ja s’ensumaven què els podia portar problemes?

No, CiU ha fet un canvi important a la seva estructura interna i no és la mateixa Convergència ara que quan feien d’oposició a la Generalitat.

Tornarien a pactar amb ells?

El dia 23 veurem els possibles equilibris de forces i hem de veure els compromisos de cadascú. Nosaltres tenim un programa electoral que diu el que volem fer. Qui ens ajudi a tirar-ho endavant, pot parlar amb nosaltres. D’entrada l’únic partit amb el que tinc clar que no pactaré és amb el Partit Popular perquè no compartim absolutament res. Amb la resta, els equilibris del dia 22 parlaran. Treballarem per que hi hagi un govern fort, allà on ens toqui estar.

Si no son la força més votada, respectaran al partit que ho sigui?

El dia 22 veurem els resultats i a partir d’aquí prendrem les decisions.

Víctor Puntas és el seu aliat natural?

Un cop tingui els resultats electorals, la obligació de Víctor Puntas com a cap de llista és gestionar i treballar per un bon govern a Molins de Rei. En Víctor i la resta de caps de llista tindrem aquesta responsabilitat.

Tenen por de la sociovergència?

No em fa por, em preocupa perquè seria un pas enrere per Molins de Rei. L’oli i l’aigua difícilment poden quallar, i en aquest cas tindríem un resultat gastronòmic poc deliciós. Seria una barreja estranya, ja s’apanyaran.

I quallarien Iniciativa i PSC després d’una legislatura tant tensa?

El dia 22 gestionarem els resultats per Molins de Rei. Iniciativa no estarà en un govern per governar, sinó per fer anar el poble. Tot és possible menys pactar amb el PP.

Recomanacions personalitzades