Les protestes contra el tancament del CAP escalfen motors per la gran manifestació del 5 de setembre

175 persones es van manifestar una setmana més contra el tancament d’urgències a l’ambulatori de Molins de Rei. La comissió contra el tancament del CAP de Castellbisbal va aportar la seva experiència a una assemblea orientada a organitzar la “gran manifestació” de dilluns vinent.

Dilluns passat va ser l'últim en què la manifestació transcórrer al llarg del C. Verdaguer // Jordi Julià

Per cinquena setmana consecutiva, els ciutadans de Molins de Rei van protestar contra el tancament del CAP La Granja. El nombre d’assistents d’aquest dilluns -unes 175 persones- ha pujat tímidament respecte les últimes concentracions, que van aplegar unes 130 persones. Res semblant a la primera manifestació de l’1 d’agost, en què mig miler de persones van alçar la seva veu contra la primera retallada del govern de CiU a la Generalitat que afecta directament a Molins de Rei. Ara es pretén superar aquesta xifra, i aconseguir tenir una mínima visibilitat als despatxos de l’Institut Català de la Salut (ICS), amb una manifestació que es pretén que sigui massiva i que s’ha convocat pel proper dilluns 5 de setembre a les 20h davant l’Ajuntament.

Prenent nota de Castellbisbal

La comissió de Castellbisbal va aportar la seva experiència // Jordi Julià

La principal novetat de la manifestació d’aquest dilluns va ser l’aportació de la seva experiència d’una integrant de la comissió contra el tancament d’urgències del CAP de Castellbisbal: “No és una cosa d’un dia ni de dos, es fa molt pesat, la gent té ganes de tirar la tovallola, arriba un moment que diu “per què hi hem d’anar, si no aconseguim res?”, doncs s’aconsegueix!”. La perseverança de la plataforma de Castellbisbal ha aconseguit, després d’un mes ocupant-ne el CAP, que les urgències s’allarguin entre les 20h i les 0h, justament l’hora en què tancava l’ambulatori de Molins de Rei abans de la retallada. A més, els dissabtes hi haurà urgències de 9 a 17h, i els diumenges de 9 a 14h. A part de tot això, fora de l’horari d’urgències també tindran un metge localitzable en tot moment. Aquesta és una alternativa similar a la que es va donar fa un any a Molins de Rei, quan el servei d’urgències 24 hores del CAP Molins de Rei va passar a tancar de 12 de la nit a 8 del matí i el servei d’atenció telefònica d’urgències -les ambulàncies del 061- van guanyar pes. En canvi, el telefon d’atenció mèdica és l’última opció que s’ha donat aquesta vegada, prioritzant l’assistència en altres centres. Des de Castellbisbal explicaven que estan en contacte amb el 061, i que la situació d’aquest servei és molt complicada actualment: “No us enganyeu, el 061 no se’n salva, estan retallant en ambulàncies igual que tothom, no podran cobrir aquestes urgències”.

La portaveu de la plataforma contra el tancament d’urgències a Castellbisbal va detallar totes les seves actuacions: han fet samarretes, cartells pels cotxes , manifestacions, ocupacions de l’ambulatori, un bloc, una pàgina al Facebook i unes pancartes casolanes que es feia cadascú i es penjava al seu balcó. A Molins de Rei no es veu ara per ara ni cartells als cotxes, ni samarretes, ni ocupacions de l’ambulatori (tret de la momentània del primer dia, donat que des de llavors l’ambulatori tanca abans). Sí que hi ha manifestacions setmanals, bloc i pàgina al Facebook, i a partir d’aquesta setmana es començaran a veure pel carrer xapes amb el lema “Molins contra les retallades”, que es van poder adquirir a la manifestació d’aquest dilluns. Pel que fa a les pancartes, la polèmica està servida.

“Una pèrdua d’un temps molt valuós” discutint sobre un logotip

Logotip de Molins contra les retallades

Fa dues setmanes la comissió de Molins contra les retallades (la comissió ciutadana que ha aparegut arran de les protestes) va explicar a l’assemblea que es va fer en aquella manifestació la bona predisposició de l’Ajuntament en el tema. Havia accedit a penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament, una pancarta que tingués el logotip de l’Ajuntament, però els membres de la comissió van creure que posar-lo significava atribuir-li uns mèrits aliens al consistori (van dir que “tot ha estat un moviment que ha sortit del poble”) i van demanar l’opinió als manifestants del dia 16. La majoria d’assistents van optar per no incloure el logotip.

El que semblava que era un punt de l’assemblea de pur tràmit, ha acabat sent el principal punt de discòrdia entre l’Ajuntament i els indignats contra les retallades. Ara el consistori ha passat a exigir-ho com a condició per penjar la pancarta en aquest simbòlic punt, tot i que està oberta a que en comptes de ser el logotip complet de l’ajuntament sigui tan sols l’escut. Aquesta proposta tampoc va fer gaire el pes a la comissió, que va sotmetre la proposta a votació a l’assemblea d’aquest dilluns amb una clara majoria que només vol el logotip de Molins contra les retallades. En el cas que no s’arribés a cap acord, es penjaran pancartes igualment en altres punts estratègics de la vila.

Davant d’aquesta discussió ja van avisar els organitzadors de les protestes a Castellbisbal que cal cuidar moltíssim les relacions amb el govern municipal perquè “és l’únic mitjà per poder parlar amb la Generalitat, perquè des del Departament de Salut no parlaran amb la comissió, només parlaran amb l’Ajuntament. Nosaltres totes les converses les hem tingut amb l’ajuntament”. També van advertir que “amb aquesta discussió esteu perdent un temps molt valuós” que segons elles podríem aprofitar per fer cadascú la seva pròpia pancarta, a mà, per fer visible la indignació a tot el poble. “Escriviu-hi el que vulgueu, és igual, però sobretot feu-ho, pengeu-la als balcons, que així ho fareu visible a molta gent que potser no ho sap”.

Cartells i recorregut nou per dilluns vinent

Es van repartir cartells per difondre al màxim la manifestació de dilluns que ve // Jordi Julià

Per fer visible la “gran manifestació” del proper dilluns contra les retallades, es va repartir la feina i cada assistent a l’assemblea va poder emportar-se cartells per penjar als carrers de la vila. Dijous, a més, la comissió penjarà uns cartells més grans, per assegurar-se així que seguiran visibles fins dilluns 5 de setembre. A tot això se li ha de sumar les xapes que la comissió va vendre als assistents, que contribuiran a difondre el missatge i ajudaran a sufragar les despeses de la comissió. La pròpia comissió va aconsellar als assistents de dilluns passat que es facin els seus propis cartells, amb els seus propis lemes.

També per fer-se més visibles, modificaran el recorregut. Fins ara, les manifestacions anaven de la plaça de l’Ajuntament al CAP La Granja pel camí més curt, passant pel carrer de Jacint Verdaguer i el carrer del Bruc. Dilluns la manifestació farà una volta pel centre vila passant pel carrer Major, la plaça de la Creu, el carrer de Rafael Casanovas, el carrer del Molí, el passeig del Terraplè i el carrer de les Sínies.

Els dos recorreguts en un mapa // Mapa: OpenStreetMap Elaboració: Jordi Julià

La setmana passada, després de l’únic moment de tensió viscut a les protestes, els treballadors del CAP i els manifestants van arribar a una conclusió: “Estem tots en el mateix vaixell”. Es tornaran a trobar, aquest cop de manera formal, ja que a l’espera de la reunió amb el departament de Salut, hi haurà una trobada entre els representants de la comissió de manifestants, la direcció del CAP La Granja i el cap de l’àrea de què depèn l’ambulatori. Els veïns participants a les protestes van valorar-ho molt positivament.

Només queda el PP

Cinc setmanes després de l’inici de les mobilitzacions, un regidor d’Esquerres per Molins de Rei va assistir a la manifestació. Va ser Jordi Romeu, número 2 de la coalició qui es va deixar veure per primer cop, mostrant el suport del seu partit a les manifestacions, un suport que no s’ha fet visible durant tot el mes d’agost.

Amb això només queda una força política amb representació a l’Ajuntament per anar a alguna manifestació i així donar suport a les protestes: el Partit Popular. La resta de partits van deixar-se veure una setmana més i el govern municipal va estar representat, entre altres regidors, per la responsable de Sanitat, Anna Cantudo. Qui no ha tornat a aparèixer per les manifestacions ha estat CiU, que van donar la cara la primera setmana amb el seu líder, Joan Ramon Casals, però s’ha esborrat posteriorment de les protestes contra l’atac a l’estat del benestar que està fent el seu partit des del Palau de la Generalitat.

Recomanacions personalitzades