500 persones clamen contra la retallada del CAP

Molins de Rei s’ha decidit a sortir al carrer per queixar-se. Tot i ser 1 d’agost, la concentració ciutadana ha estat tot un èxit de participació amb aproximadament 500 persones de totes les edats que han mostrat el seu malestar marxant des de l’Ajuntament fins el CAP. Dilluns vinent es repetiran les protestes.

La manifestació ha sortit de la plaça de l'Ajuntament i ha acabat al CAP La Granja // David Guerrero

Al Govern de la Generalitat no li ha sortit bé la jugada. Tot i que la reducció de l’horari del CAP ha entrat en vigor un 1 d’Agost per tal de que no tingués massa reacció contrària per part de la ciutadania, Molins de Rei ha respost amb contundència en contra de les retallades en sanitat.

Aproximadament 500 persones han format part d’una marxa protesta que ha anat des de la Plaça de la Vila fins el nou CAP de la Granja sota el lema: “No al tancament d’urgències”. La marxa ha començat passades les 8 del vespre amb la lectura d’un manifest a les portes de l’Ajuntament, on s’han anat agrupant veïns de totes les edats. El recorregut de la manifestació s’ha fet al llarg del carrer del Bruc fins arribar al CAP La Granja, amb certa pressa davant el risc d’arribar al centre sanitari i trobar-se ja les portes tancades. Crits a favor de la sanitat pública i contra les retallades i el conseller de Salut, Boi Ruiz, es barrejaven amb l’ambient distès de la majoria d’assistents.

El vestíbul del CAP va ser ocupat durant uns minuts pels manifestants // David Guerrero

Poc després de dos quarts de nou la capçalera de la manifestació entrava al centre d’atenció primària, on s’ha tornat a llegir un manifest davant centenars de persones aplegades a l’interior del vestíbul amb una calor sufocant. Posteriorment s’ha organitzat una assemblea al més pur estil 15-M on han pres la paraula diversos veïns que explicaven el seu cas. Alguns testimonis feien evident que el tancament del CAP a les 9 de la nit provoca greus incomoditats entre els molinencs. La presència dels polítics a l’assemblea va fer que un dels manifestants demanés a l’alcalde accidental, Joan Ramon Casals, que prengués la paraula. Casals va explicar que “com a molinenc dono total suport a les reivindicacions” i va reiterar “el compromís de l’Ajuntament fent tot el possible per evitar la retallada”. Tot i el discurs sorprenentment dur que té el primer tinent d’alcalde contra les retallades dutes a terme pel seu propi partit, Casals no es va escapar de la xiulada de molts assistents.

Malalts, gent gran, joves i polítics

Els partits polítics, que s’han mostrat contraris a la retallada en diferent grau, es van fer presents entre els manifestants, especialment la CUP, amb la presència dels seus quatre regidors al capdavant de la protesta.Els regidors de CiU, el partit que ha engegat la tisorada des de la Generalitat, si que es va fer present amb els seus regidors. El primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals, va ser la màxima autoritat de l’Ajuntament present a la manifestació i va mostrar el seu total rebuig a la reducció de l’horari al CAP. En declaracions a Viu Molins de Rei, Casals va assegurar: ” A mi mateix em costa entendre el que s’està fent, crec que hi ha altres maneres de reduir costos”. Ni l’alcalde, Xavi Paz, ni la regidora de Sanitat, Anna Cantudo, van assistir a la manifestació ja que es troben de vacances. Si que ho van fer altres regidors socialistes com la regidora d’Educació i Gent Gran, Jessica Revestido, i el regidor de Finances, Ferran Espinosa. Les vacances van fer estralls i no es van veure entre els 500 manifestants ni el regidor del PP ni els dos representants al consistori d’Esquerres per Molins de Rei. Sí que ho van fer Laura Duran i Sergi Conde, d’Iniciativa per Molins de Rei.

Tot i això, la gran majoria eren ciutadans anònims, molinencs emprenyats amb una reducció de l”horari que no agrada a ningú. Un home amb bombona d’oxigen, diabètics, gent gran que requereix atenció mèdica sovint i discapacitats amb crosses evidenciaven la importància d’un servei d’urgències nocturn a Molins de Rei. A tots ells es va sumar un grup de veïns de Vallirana, que també pateixen els efectes de la retallada al seu municipi i van plantejar la possibilitat de realitzar alguna acció de protesta a nivell supramunicipal.

Protestes cada dilluns

Una concorreguda assemblea al patí interior del CAP va decidir repetir les protestes cada dilluns // David Guerrero

L’assemblea celebrada al finalitzar la manifestació al jardí del CAP la Granja va servir també per decidir com vehicular en un futur l’espurna que va despertar ahir a Molins de Rei. Els molinencs allà presents van decidir repetir les protestes cada dilluns. Es va descartar l’opció d’ocupar el CAP en el moment del seu tancament i repetir les manifestacions cada dia per evitar un desgast. Tot i això, també es va descartar la opció més còmoda de reprendre les protestes a partir del setembre i es va apostar per tornar-hi dilluns vinent a la mateixa hora.

Els organitzadors de la manifestació es van mostrar satisfets de la gent que havia respòs a la convocatòria i esperen que les vacances d’estiu no acabin amb l’esperit d’indignació que va viure Molins de Rei aquest dilluns.

[nggallery id=17]

Fotografies: David Guerrero

Text: David Guerrero / Jose Polo

Recomanacions personalitzades