Tots els partits de l’oposició menys el PP voten en contra del pressupost

La CUP vota en contra del pressupost del 2012 aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i CiU) i el suport del PP. ICV i ERC es mostren d’acord amb la política d’inversions però també voten en contra del pressupost. El suport del PP és criticat per la resta de partits de l’oposició.

Emilio Ramos (PP), Xavi Paz (PSC) i Joan Ramon Casals (CiU) van anunciar el pacte dels pressupostos hores abans del ple // David Guerrero

El primer pressupost municipal de la sociovergència va ser aprovat al ple municipal sense dificultats. El mateix matí abans del ple ja es va fer pública la imatge del regidor del PP donant suport a la proposta de PSC i CiU, així que el ple va passar a ser un pur tràmit en el que els partits de l’oposició van poder mostrar el seu posicionament.

El regidor de Finances, Fernando Espinosa, va desgranar el pressupost al llarg d’una exposició en la que va destacar “l’esforç en inversions per millorar assignatures pendents”. Va ser aquest aspecte el que va aconseguir més consens. Tant ICV com ERC es van mostrar favorables a la política d’inversions anunciada al pressupost, que inclou la remodelació de la zona esportiva del barri del Canal, la urbanització del carrer Rafael de Casanovas i l’adequació de l’aparcament de Can Ginebreda, entre d’altres. Un aspecte que no va passar per alt l’alcalde, Xavi Paz, que va mostrar la seva satisfacció assegurant que “la inversió uneix més que divideix”. Tot i això, el vot definitiu d’ICV, ERC i la CUP va ser contrari. De fet, per al portaveu d’ICV i exalcalde, Ivan Arcas, “el pressupost és continuista”, seguint el camí marcat per l’anterior tripartit format per ICV, ERC i CiU, aquests últims abans i ara al poder, un aspecte que Arcas no oblida.

Esquerres per Molins de Reies va mostrar especialment crítica amb les retallades de la Generalitat i l’Estat espanyol que tenen uns efectes visibles al pressupost. El portaveu de la coalició independentista, Jordi Romeu, ho va xifrar en 225.000 euros i va  fer públiques a l’equip de govern les peticions sortides de l’assemblea d’Esquerres el passat mes de novembre. Altres partides especialment criticades per Esquerres va ser la reducció d’un 10% a Joventut, Gent Gran i Medi Ambient en contraposició amb l’augment d’un 22% el pressupost dedicat a la Fira de la Candelera. Romeu també va considerar “especialment greu que la reducció d’un 5% de les nòmines dels treballadors municipals no es destini a amortitzar la càrrega financera de prèstecs”, tal i com indica la llei.

El regidor de la CUP, Albert Botran, també va criticar les retallades, com les anteriors formacions, però en canvi va centrar les seves paraules en un dels tema estrella de la formació independentista: els sous dels polítics. “Insistim en la tornada al nivell dels sous del 2007 per a polítics, partits i càrrecs de confiança”, va reclamar Botran. Un altre dels punts criticats per la CUP va ser la partida de comunicació i protocol, que ha incrementat en 30.000 euros, “per donar la màxima visibilitat possible a l’alcalde durant el temps que sigui alcalde”, va apuntar Botran. Tot plegat, per a la CUP suposa “uns pressupostos de dependència”, en referència a l’augment d’interessos que l’Ajuntament ha de pagar a bancs i caixes i la disminució d’ajuts aportats per la Generalitat i el govern espanyol.

El suport del PP, criticat per la resta de partits

El suport del PP, anunciat en roda de premsa el mateix matí del dia del ple municipal, es va traduir en una participació més activa del que és habitual al ple municipal per part del regidor popular. Emilio Ramos es va mostrar orgullós del pacte aconseguit amb socialistes i convergents: “L’únic que pretenem al PP és que a finals del 2012 ens felicitin els veïns per la feina feta als barris”. Ramos va resumir el pacte en el que podria ser un eslògan: “més seguretat i millor resposta a les petites coses”.

La major seguretat a la que feia referència el regidor popular es tradueix en la contractació de dos agents de la Guàrdia Urbana, aspecte criticat pel portaveu de la CUP, Àlex Maymó. “No estem d’acord en la creació de més places de la Guàrdia Urbana mentre algunes partides socials baixen”, va apuntar el cap de l’oposició. En quant a la “millor resposta a les petites coses“, que es traduirà en un millor manteniment de la via pública, l’ecosocialista Ivan Arcas va ironitzar: “Ara als veïns els haurem de dir que quan trobin un problema al carrer truquin al regidor del PP”.

Recomanacions personalitzades