Tret d’inici a catorze mesos d’obres al Palau de Requesens

Els treballs, que rehabilitaran l’emblemàtic edifici per acollir un centre d’art i cultura del Renaixement, comencen amb la instal·lació d’una grua al Racó dels Gegants Vells.

El Racó dels Gegants Vells acollirà una grua // Ajuntament de Molins de Rei

Aquest dilluns han començat les obres de reforma i restauració del Palau de Requesens, que l’Ajuntament vol convertir en un centre d’art i cultura del Renaixement. Adjudicades per 2,8 milions d’euros -un 6,12% menys respecte al preu de licitació- a l’empresa URCOTEX amb els vots a favor del govern municipal i l’abstenció de l’oposició, tenen una duració prevista de catorze mesos.

La primera part dels treballs consisteix en la instal·lació d’una grua al Racó dels Gegants Vells, on ja es pot començar a veure l’activitat. El mateix palau també ha estat encerclat amb tanques de seguretat. Més endavant es retirarà el sostre de la primera planta i tot l’edifici es reformarà per dins. Les tasques, però, no afectaran la façana, que ja es va restaurar fa un parell d’anys.

Els camions necessaris per portar a terme les obres entraran pel carrer Boters i sortiran pel carrer Ponent, dues vies força estretes però molt properes al Palau de Requesens. En el calendari de l’Ajuntament es té marcat obrir el centre durant el primer trimestre de l’any 2023, després de licitar el projecte museogràfic i decidir el model de governança del nou equipament cultural, entre altres coses.

El Palau de Requesens encerclat de tanques // Ajuntament de Molins de Rei

Més enllà de la rehabilitació pròpiament dita, posar en marxa el nou centre del renaixement necessitarà una inversió aproximada de 3,9 milions d’euros. La meitat d’aquest import anirà a càrrec del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) del govern central. D’altra banda, els fons FEDER de la Unió Europea aportaran gairebé un altre milió d’euros. La presència de l’administració europea, exigent en els procediments, ha fet accelerar el ritme del projecte. La resta -uns 900.000 euros- serà pagat per l’Ajuntament, que tot i això vol continuar picant portes per implicar a altres administracions públiques.

No obstant això, el projecte no està exempt de crítiques. Mentre el govern municipal (PSC i Junts per Molins) entén que és un important pas endavant en la recuperació del patrimoni i considera que el centre d’art i cultura del renaixement serà un reclam turístic en l’àmbit català i estatal, altres veus dubten que veritablement s’acabi generant aquest interès. A més, alguns partits de l’oposició també han opinat durant els últims mesos que ara, en un context de pandèmia i amb tota la crisi social que comporta, no és el moment per fer aquest tipus de projectes. D’altra banda, altres també han dubtat de viabilitat econòmica del projecte un cop ja s’hagi posat en marxa l’equipament, que com tots requerirà manteniment i finançament. Reclamen tenir clars, més enllà de les obres que aquesta setmana s’han iniciat, els números del centre.

Informació relacionada

Recomanacions personalitzades