L’oposició qüestiona si és el moment pel projecte de rehabilitació del Palau de Requesens

ERC, Molins Camina i Molins en Comú creuen que no és el moment de fer una inversió de dos milions d’euros en el projecte cultural. El govern municipal i la CUP defensen la importància del projecte i defensen que si no es fa ara es perdrà un milió d’euros dels fons FEDER.

Palau de Requesens
Palau de Requesens // Anna Bermejo

L’Ajuntament ha celebrat un ple municipal extraordinari per aprovar de forma inicial el projecte executiu de rehabilitació i recuperació del Palau de Requesens de Molins de Rei. Era un tràmit necessari per no deixar perdre un milió d’euros provinents de la Unió Europea a través dels fons FEDER.

El termini d’execució és de 14 mesos, que s’han de complir per poder rebre el finançament europeu. Si la qüestió es retarda, els diners arribats de Brusel·les es perden. Per això es va fer un ple extraordinari en el que també es va aprovar l’aportació de dos milions d’euros per part de l’Ajuntament. Entre uns i altres, el cost del projecte és de tres milions d’euros.

El tràmit s’ha aprovat amb el vot a favor dels partits del govern municipal (PSC i Junts per Molins) i la CUP. Ciutadans i ERC s’han abstingut mentre que Molins Molins Camina i Molins en Comú han votat en contra.

El rebuig de part de l’oposició es qüestiona si ara és el moment de destinar dos milions d’euros a aquesta iniciativa. Segons aquests partits, caldria renunciar als fons europeus i deixar-ho per més endavant per centrar totes les partides en fer front a la crisi derivada del Covid-19.

“No és el moment”

Des de Molins en Comú, s’ha destacat “la despesa enorme que suposarà”, tant en la seva execució com en el seu posterior manteniment, que segons Gerard Corredera “condicionarà els futurs pressupostos municipals” perquè no disposa d’un pla de viabilitat econòmica associat. No comparteixen el projecte estratègic del govern municipal i li treuen pes dient que “a Catalunya ja hi ha una ciutat com Tortosa que representa suficientment l’arquitectura del Renaixement”.

A més, lamenten que aquesta inversió “no està prevista al pla d’equipaments”, aprovat durant l’anterior mandat, a principis de 2019. “Què deixarem de fer? Les millores al pavelló? El centre de serveis d’entitats sociosanitàries a l’antic CAP?”, ha preguntat Corredera al govern municipal.

Pel que fa a Molins Camina, la regidora Ana Aroca ha posat de manifest que “no és el moment” i ha proposat “ajornar” l’execució d’aquest projecte, renunciant al milió d’euros aportat per la Comissió Europea mitjançant els fons FEDER. “Les circumstàncies han canviat suficientment com per replantejar-nos els projectes que teníem en marxa”, ha conclòs Aroca.

Per la seva banda, el regidor Joaquim Llort, d’ERC, ha criticat falta d’informació en referència amb el conveni amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i amb les despeses fixes de manteniment mentre considera que les millores a Ca n’Ametller i El Molí s’han deixat a mitges. “No estem en contra del Palau però sí en contra de no poder tenir recursos per afrontar les necessitats de la nostra població”, ha assegurat Llort.

Projecte que ve de lluny

Qui més visió estratègica ha mostrat entre els membres de la oposició ha estat el regidor de la CUP, Josep Raventós. “Entenem que és una oportunitat a la qual no podem renunciar”, ha considerat, “si renunciem ara no sabem si tornarà a sorgir” l’oportunitat.

Raventós ha posat en valor que és “molt potent la possibilitat de tenir un dels primers projectes del MNAC deslocalitzat” i que “és una opció de molta potencialitat cultural” de la qual se’n pot desenvolupar la idea de fer de Molins de Rei un pol d’atracció turístic.

Inversió inajornable

L’alcalde ha defensat l’execució del projecte: “És un projecte de vila, de poble, que hem treballat tots i cadascun de nosaltres en algun moment”, ha dit Xavi Paz. Per això, sumat a l’oportunitat dels fons FEDER, lamenta que si ara es deixés escapar l’oportunitat “ningú garanteix que els tornem a aconseguir”.

Paz s’ha compromés a fer l’explicació més detallada quan tinguin més informació però que el projecte no condiciona la despesa ordinària, sinó que és “un projecte d’inversions que no té a veure amb el pressupost ordinari de l’Ajuntament”.

Un projecte per “endreçar el Palau”

El primer tinent d’alcalde, Ramon Sànchez, ha explicat alguns aspectes del projecte, que pretén “endreçar el Palau” el màxim possible per convertir-lo en un “centre d’art i cultura del Renaixement”.

A la planta baixa hi haurà la recepció i vestíbul, serveis i punt d’atenció turística. També la zona arqueològica on “es mostrarà com era el Palau”. És una part que serà visible per la ciutadania des de la plaça.

L’escala que va de la planta baixa cap a dalt es mantindrà, però “s’adaptarà a la legalitat actual” i s’afegirà un ascensor. Hi haurà “una petita modificació de la sala Gòtica” però “mantindrà la seva essència”, assegura Sànchez. Podrà funcionar com a part independent del Palau i s’hi podran celebrar actes sense estar lligats a l’horari del museu.

La primera planta tindrà un segon accés restringit a través del carrer Major per on es produiran totes les entrades i sortides dels elements expositius i també serà on treballarà el personal intern. Les dues plantes estaran comunicades. Són espais lliures “amb un clar caràcter expositiu i d’activitats”, conclou Sànchez.

Recomanacions personalitzades