Compromís per buscar alternatives a la prohibició de l’ús del pas entre vies de l’estació

Els ajuntaments afectats s’han reunit aquest dijous amb la directora de Rodalies de Catalunya per trobar una solució al conflicte que vulnera els drets de les persones amb mobilitat reduïda. Han enviat una carta a Adif per realitzar un protocol d’actuació que garanteixi seguretat i accessibilitat. Coincideixen que es necessita resoldre la situació actual.

Pas a nivell a l’estació de Molins de Rei // Jose Polo

Principi d’acord i voluntat d’entesa entre Renfe i els ajuntaments de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Mollet del Vallès davant el problema de la prohibició de l’ús dels passos a nivell a les estacions, que vulnera els drets de les persones amb mobilitat reduïda.

Aquest dijous els consistoris afectats s’han reunit amb la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo. Els ajuntaments, conjuntament amb Renfe, han enviat una carta a Adif per realitzar un protocol que garanteixi els drets de les persones amb discapacitat, que són les que més estan patint l’enduriment en la prohibició de l’ús dels passos entrevies en aquestes tres estacions.

Després que la setmana passada els tres ajuntaments demanessin una solució davant el problema amb què es troben diversos usuaris en situació vulnerable, que no poden creuar les vies per falta d’ascensors, sembla que aquesta està en camí d’arribar, tot i que encara s’ha de concretar. Entitats com l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, i l’entitat de vianants Catalunya Camina també han clamat per trobar una solució i s’estan implicant en aquesta problemàtica.

Fins ara l’única alternativa era que aquestes persones, que no poden fer ús del pas a nivell, haguessin de desplaçar-se fins a una estació amb ascensor per tal de poder realitzar el seu viatge si aquest els obliga a canviar d’andana.

Acord en la necessitat de trobar un equilibri entre la seguretat i garantir l’accessibilitat

En la trobada entre els consistoris i Renfe d’aquest divendres ha quedat clar que aquestes situacions no es poden seguir donant i que s’han de buscar alternatives, creant un procediment extraordinari per a aquestes estacions. De moment, hi ha consens en buscar solucions al tancament dels passos, però encara falta concretar quines seran. Cada estació té característiques diferents, tot i que en totes tres els passos a nivell han estat declarats com a especialment perillosos.

Aquest divendres, en un comunicat conjunt signat pels tres ajuntaments afectats, s’explica que la reunió amb Renfe s’ha portat a terme en “un ambient de cordialitat entre administracions i d’entesa”. “Hi va haver acord en la necessitat de trobar un equilibri entre la seguretat i garantir l’accessibilitat de forma transitòria fins a l’execució de les actuacions necessàries que permetin que aquestes estacions siguin accessibles”, diu el comunicat. A Molins de Rei i Mollet del Vallès s’esperen les obres per instal·lar ascensors després que les empreses que van guanyar el concurs públic es retiressin, i a Sant Feliu de Llobregat el soterrament de les vies del tren que també implica una estació accessible.

“Renfe va expressar la seva voluntat d’establir i treballar, amb Adif, en un procediment extraordinari, per les persones amb mobilitat reduïda, per solucionar la problemàtica”, ha remarcat el comunicat. Fonts pròximes a les negociacions asseguren que Adif també vol trobar una solució. Per tant, tots els implicats coincideixen en fer canvis per garantir els drets de les persones amb mobilitat reduïda. Ara falta consensuar quins i que les paraules es converteixin en fets.

Recomanacions personalitzades