Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet del Vallès demanen a Renfe reobrir els passos a nivell de les estacions

També s’han unit a la petició l’Associació per la Promoció del Transport Públic, la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, i l’entitat de vianants Catalunya Camina. Aquesta demanda es produeix per la decisió unilateral de Renfe de tancar els passos entre vies a les estacions d’aquests tres municipis.

Un tren a punt de creuar el pas a nivell // Jose Polo

Els alcaldes de Molins de Rei i Mollet del Vallès, així com l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, han signat una carta conjunta dirigida a la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, demanant a l’empresa ferroviària alternatives a la supressió dels passos entre andanes de les estacions dels tres municipis.

En aquesta carta, els ajuntaments demanen a Renfe una solució per evitar desplaçaments addicionals que afectaran principalment les persones usuàries més vulnerables, en especial les de mobilitat reduïda, que hauran de desplaçar-se a una estació amb ascensor per tal de poder realitzar el seu viatge si aquest els obliga a canviar d’andana.

I és que Renfe ha decidit endurir les mesures de prohibició en l’ús dels passos entre vies a diferents estacions, en compliment del Reial Decret 929/2020 del 27 d’octubre sobre seguretat operacional i interoperabilitat ferroviàries. En la carta signada pels tres alcaldes es demana una moratòria de l’aplicació d’aquest decret i una reunió amb Renfe “per poder valorar solucions immediates i definitives davant d’aquesta situació”.

Cartell que prohibeix el pas // Jose Polo

A més, els tres municipis també exigeixen agilitzar el màxim possible les actuacions que han de permetre l’accessibilitat i la seguretat total a les seves respectives estacions. En el cas de Molins de Rei, que les obres que millorin l’accessibilitat de l’estació es produeixin el més aviat possible. En aquest sentit, l’alcalde Xavi Paz ha volgut destacar “la seva total incomprensió i descontentament davant la decisió de Renfe de tancar els passos per sobre via”. Segons Paz, “això suposa un greu retrocés en termes d’accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda, no podem acceptar aquesta desigualtat en l’accés al transport públic dels nostres veïns i veïnes”.

Algunes entitats també s’han unit a aquesta petició

L’Associació per la Promoció del Transport Públic, la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, i l’entitat de vianants Catalunya Camina també han realitzat un comunicat on exigeixen a ADIF i Renfe Rodalies ” recuperar els creuaments practicables entre andanes a nivell de vies, tancats de manera unilateral a diferents estacions“.

Les entitats s’han posat en contacte amb la operadora de transport ferroviari i amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per demanar una solució “que garanteixi que sempre hi hagi a totes les estacions un pas accessible secundari a través de les vies, encara que l’estació compti amb ascensors“; perquè consideren que en cas d’emergència o avaria, “és imprescindible per poder continuar fent ús del servei de transport de manera provisional o poder sortir de l’estació amb autonomia sense haver de trucar als serveis d’emergències.”

A més, també proposen que durant el procés d’obres a les estacions, els passos a nivell segueixin mantenint-se actius per tal de no afectar tan negativament l’accessibilitat d’aquest servei de transport quotidià.

Molins de Rei i Mollet, casos paral·lels

L’estació de Molins de Rei hauria d’estar en obres per, d’una vegada per totes, instal·lar ascensors i ser accessible per a les persones amb mobilitat reduïda. Però després d’una licitació a la baixa, l’empresa que va guanyar el concurs públic va decidir abandonar els treballs quan encara no havia ni començat. Aquest fet ha propiciat un retard i, de fet, encara no hi ha una nova data per a l’inici de les obres.

L’estació de Mollet Sant Fost, situada a Mollet del Vallès, va viure una situació pràcticament igual uns mesos abans que la de Molins de Rei. Allà també es va anunciar l’inici d’obres per instal·lar ascensors i acabar amb el problema, però l’empresa que va guanyar el concurs públic també es va retirar finalment.

Per la seva banda, Sant Feliu de Llobregat continua esperant el soterrament de les vies del tren dècades després d’iniciar-se la reivindicació veïnal per aconseguir-ho. Aquesta obra, molt més costosa que la instal·lació d’uns ascensors, també solucionarà el problema de l’accessibilitat.

Recomanacions personalitzades