El risc de rebrot assoleix el valor més alt registrat a Molins de Rei des de l’inici de la pandèmia

La velocitat de transmissió de la Covid-19 també es dispara i supera els dos punts. Els valors epidemiològics han empitjorat sensiblement al municipi i també ho han fet en comparació amb la mitjana catalana i comarcal. El brot als pisos tutelats i les festes de Nadal són les causes.

Evolució del risc de rebrot a Molins de Rei // Generalitat de Catalunya

Rècord en un dels indicadors epidemiològics de la pandèmia de la Covid-19: el risc de rebrot. Mai abans havia pres un valor tan alt. Durant la setmana del 28 de desembre al 3 de gener ha arribat als 1.239 punts. Molins de Rei es converteix així en un dels municipis del Baix Llobregat amb un risc de rebrot més elevat, pràcticament doblant la mitjana de la comarca i la catalana.

Segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ni durant la primera ni durant la segona onada el risc de rebrot va arribar a un valor tan elevat. Cal recordar que sobretot durant la primera onada no es feien tantes proves diagnòstiques. El risc de rebrot més alt del que es té constància es va registrar a començaments d’octubre, quan va superar lleugerament els 800 punts. I aquest augment actual es repeteix en tots els indicadors epidemiològics més enllà d’aquest.

Una de les causes d’aquest increment és el brot detectat als pisos tutelats per a persones amb discapacitat. L’índex de rebrot, amb el qual s’intenta mesurar els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb la probabilitat d’aparició de nous brots epidèmics, es calcula multiplicant la velocitat de reproducció mitjana dels darrers 7 dies per la incidència acumulada dels darrers 14 dies. Recordem que les últimes dades validades i no provisionals són del passat dia 3.

Així doncs, per la pròpia fórmula de càlcul, aquell brot produït durant els últims dies de l’any encara afecta a aquest indicador epidemiològic. Fonts de l’entitat que gestiona els pisos, Acosu, han assegurat aquest dijous a Viu Molins de Rei que la situació està controlada. Els usuaris estan aïllats des de fa dies i en situació estable. L’associació va prendre mesures per evitar la Covid-19, però estem davant d’un virus molt complicat d’aturar.

No obstant això, aquest problema concret no és l’única causa del creixement dels indicadors epidemiològics a Molins de Rei. Hi ha més.

Contagis a “unitats familiars no convivents”

Davant d’aquestes dades gens esperançadores, l’alcalde, Xavi Paz, s’ha posat en contacte amb la gerent de la Regió Metropolitana Sud del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segons ha explicat en converses amb aquesta redacció. A Molins de Rei, a banda del dels pisos, de moment no hi ha cap altre brot detectat segons les autoritats sanitàries.

Una altra de les claus de tot plegat són els contagis a les “unitats familiars no convivents”. És a dir, que aquests valors s’han disparat com a causa directa de les reunions amb familiars que no formen part de la bombolla de convivència durant les festes de Nadal, on molts dels assistents acaben contagiats.

Paz reconeix que les xifres són alarmants: “Són dolentes, les pitjors que hem tingut des de l’inici de la pandèmia”. Però al mateix temps intenta calmar els ànims i assegura que, segons les explicacions de les autoritats sanitàries “no hi ha res diferent a Molins de Rei que ens faci preocupar més que a la resta de municipis”.

“El nombre d’ingressos encara no és important”, reflexiona l’alcalde. Tanmateix, assegura que al llarg de la setmana tornarà a fer les trucades pertinents per veure com evoluciona la situació.

Rebrot, velocitat i incidència

Els experts utilitzen el risc de rebrot per calcular quina serà la incidència del virus a la població si la dinàmica actual es manté. Es calcula sobre una població de 100.000 habitants i fa una previsió dels 14 dies propers. Per tant, si per cada 100.000 habitants el risc augura 1.239 contagis i Molins de Rei en té 25.940 –segons les dades de l’Idescat-, voldrà dir que la previsió és que durant les dues pròximes setmanes es produeixin 321 nous contagis.

Per calcular el risc de rebrot, es multiplica la velocitat de reproducció del virus (Rt) i la incidència acumulada, dos indicadors que actualment també presenten valors molt elevats. Per la seva part, l’Rt està a Molins de Rei a 2,17. Els experts consideren que la pandèmia està descontrolada quan la velocitat és superior a 1.

Una Rt superior als dos punts indica que cada persona contagiada amb el virus el transmet a dues persones, de mitjana. Des d’un altre punt de vista, la Rt de 2,17 augura que per cada deu persones contagiades a dia 3 de gener, gairebé 22 persones més s’hauran contagiat cinc dies més tard, és a dir, a 8 de gener. Hi ha transmissió comunitària.

D’altra banda, i contràriament al risc de rebrot, la incidència acumulada (IA) mostra quina ha estat la dinàmica de contagis viscuda durant els darrers 14 dies. Actualment, al municipi, se situa als 666,77 punts. Aquest valor també es calcula sobre els 100.000 habitants.

97 contagis en una setmana

En una setmana, 97 persones han donat positiu per coronavirus després de realitzar-se un test de detecció. S’han realitzat un total de 649 proves, entre tests antigènics i PCR. D’elles, el percentatge de resultats positius és del 16%. La mitjana d’edat dels contagiats és de 42 anys i el 49,48% són dones.

Tot i que ningú ha mort, tres persones han hagut d’ingressar a l’hospital. Segons Salut, cinc molinencs ja han estat vacunats, però la campanya de vacunació començarà oficialment aquest divendres 8 de gener, a la llar d’avis Doctor Josep Mestre. Aquests vacunats podrien ser molinencs allotjats a altres llars d’avis on si s’ha iniciat la vacunació, però aquesta circumstància no està al 100% confirmada.

Pitjor que a Catalunya i al Baix Llobregat

Molins de Rei presenta uns indicadors epidemiològics amb uns valors molt més elevats que els de la mitjana de Catalunya i del Baix Llobregat. Concretament, només el valor del risc de rebrot és pràcticament el doble al municipi que a Catalunya i comarca, on se situa en 690 i 586, respectivament. L’Rt també és sensiblement més alta al municipi, on se situa a 2,17, mentre que a Catalunya arriba a 1,47 i al Baix Llobregat a 1,65.

Des de l’inici de la pandèmia, 1.221 molinencs han donat positiu en el virus i 417 han hagut de passar per la Unitat de Cures Intensives (UCI). 42 persones han mort, la majoria a la llar d’avis o a l’hospital.

Recomanacions personalitzades