Molins de Rei capitaneja la prevenció d’incendis al Baix Llobregat

El municipi ha estat l’escollit per instal·lar la seu del dispositiu de control i prevenció d’incendis que se segueix a la comarca durant l’estiu. Fins ara la tasca es feia des de Sant Boi, però el coronavirus ha obligat la Diputació a buscar un altre espai.

Un dels operadors que treballa en el dispositiu de prevenció i control ubicat a Molins de Rei // Roger Cuartielles

Molins de Rei ha estat el municipi escollit per centralitzar aquest estiu el dispostiu de control i prevenció d’incendis que la Diputació duu a terme en aquest període a la comarca del Baix Llobregat.

Fins ara el control es feia des del parc de Bombers de Sant Boi, però la pandèmia ha obligat l’ens supramuncipal a buscar altres espais diferenciats i més amplis per garantir la seguretat dels treballadors. La opció escollida ha estat la base de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Puigmadrona-Olorda del municipi, a les portes de Collserola.

És des d’aquí on durant tot l’estiu es controlarà el dispositiu de prevenció d’incendis que se segueix al Baix Llobregat, on hi ha 12 unitats d’informació desplegades pel territori amb personal que informa dels riscos d’incendis en determinades zones boscoses, així com cinc punts de guaita que es dediquen a detectar possibles columnes de fum.

“Cal estar molt alerta i evitar qualsevol perill”, insisteix Sara Marín, una de les persones que capitaneja el control del Pla d’Informació i Prevenció d’Incendis (PVI) de la Diputació al Baix Llobregat. Ella fa deu anys que es dedica a prevenir incendis i en fa tres que coordina el dispositiu comarcal, que també arriba a cobrir algunes zones del Garraf.

Des d’ara i fins al 31 d’agost, ella i 34 persones més treballaran en aquestes zones per evitar possibles focs, tot i que insisteixen en la responsabilitat de la ciutadania. També ho fa el president de l’ADF Puigmadrona-Olorda, Pere Royo: “No oblidem que l’estiu és un període de sequera i que estem a tocar de Collserola”. Per això, ressalten la importància de contactar amb el 112 si es detecta qualsevol columna de fum.

“Ens han escollit per la bona cobertura que hi ha”

Royo celebra que des de la Diputació s’hagi decidit ubicar el centre de control comarcal a la base de l’ADF. Tot i que sap que ha estat de manera puntual a causa de la pandèmia, remarca que s’ha escollit la seu de Molins de Rei “per la bona cobertura que hi ha i per la comunicació amb la carretera”.

De fet, la rapidesa a l’hora de prevenir incendis és fonamental. Per això, el centre de control està en comunicació constant tant amb les 12 unitats desplegades pel territori com amb els cinc punts de guaita que s’encarreguen de comunicar tant si detecten possibles columnes de fum com si hi ha línies elèctriques en mal estat o abocaments incontrolats que poden ser focus d’incendis.

De totes aquestes dades se’n fan informes que s’envien tant a Bombers com a altres cossos de seguretat perquè puguin actuar al més ràpidament possible. També hi ha comunicació amb els ajuntaments.

Pere Royo i Sara Marín amb l’alcalde Paz i el primer tinent d’alcalde Sánchez // Roger Cuartielles

Paz: “Ànims amb la campanya de prevenció i gràcies per la feina feta”

L’alcalde, Xavi Paz, ha aprofitat el recent inici de la campanya de prevenció d’incendis i del control centralitzat que se’n fa des del municipi per visitar aquest dijous les instal·lacions de l’ADF al costat del primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, i dels regidors de Guàrdia Urbana i Medi Ambient, Miguel Zaragoza i Àlex Herrero, respectivament.

En la visita, els representants municipals s’han interessat per com funciona el control centralitzat que aquest estiu es fa des de Molins de Rei, així com per agrair-los la feina feta, tant a l’ADF com a la Diputació. “Ànims amb la campanya de prevenció, esperem que sigui el més tranquil·la possible”, ha dit Paz. També ha agraït la tasca de l’ADF durant el temporal Glòria i en temps de pandèmia: “Sabem que heu fet un gran esforç”.

La comitiva també ha aprofitat l’ocasió per visitar el nou vehicle que té l’ADF, que va ser finançat per l’Ajuntament i que, segons Royo, els ofereix la possibilitat d’accedir a indrets més complexos i fins i tot dur aigua.

Actualment, la base de l’ADF compta amb quatre cotxes i una quarantena de voluntaris, dels quals 20 són els que estan més actius. “Fem el que bonament podem”, conclou Royo.

Els representants municipals s’han interessat pel funcionament del dispositiu de control i prevenció d’incendis // Roger Cuartielles

Recomanacions personalitzades