Més de 700 molinencs han patit coronavirus o alguns dels seus símptomes

Des de l’inici de la pandèmia el municipi ha registrat 132 persones positives i 578 amb símptomes, segons les dades obertes de Salut, que no coincideixen amb les que el mateix departament comunica a l’Ajuntament. Tot i la disminució de casos, Molins de Rei encara compta amb dos diagnòstics positius en l’última setmana.

Gràfic d’afectació de la covid-19 a Molins de Rei en dades acumulades // Infogram Viu Molins de Rei

Fins a 710 persones de Molins de Rei han patit coronavirus o n’han tingut símptomes des que va esclatar la pandèmia en aquesta part del món. Són dades obertes del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que Viu Molins de Rei ha recopilat fins al dia 18 de maig per radiografiar l’afectació que la pandèmia ha tingut a la localitat. No coincideixen amb les que el mateix departament comunica a l’Ajuntament de forma interna, que són una mica més elevades.

Segons les dades obertes, de totes les persones afectades per la pandèmia, 132 han donat positiu del virus al municipi després de fer-se una prova diagnòstica, i 578 se’ls ha classificat com a sospitoses en presentar símptomes de la malaltia, però sense cap prova diagnòstica que certifiqui del cert si tenien el virus.

Els primers afectats es van detectar el dijous 12 de març, un dia abans que arrenqués el confinament. En aquell moment, el personal mèdic només va diagnosticar una persona amb possibles símptomes, que va classificar com a sospitosa de tenir el virus, però sense cap test diagnòstic que ho corroborés.

No va ser fins dos dies més tard -el dissabte 14 de març- que es va notificar el primer positiu a la localitat. Des de llavors, el degoteig de positius al municipi ha estat constant, així com també el nombre de sospitosos.

L’abril, el període més negre en positius

El dia més negre pel que fa a positius va ser el dissabte 28 de març, quan es van comptabilitzar set persones amb el virus, el registre diari més alt de tot l’històric de dades. Tot i així, el març no va ser el període amb més afectació. Si les dades s’observen per setmanes, les dues primeres d’abril van ser les que més casos positius van registrar amb un total de 50 persones en conjunt.

Per mesos, l’abril va ser també el període que més casos positius va concentrar amb 64 registres. Al març se’n van notificar 55, i aquest dies de maig de moment se n’han comptabilitzat 13. De fet, els casos de positius han anat baixant notablement en aquestes últimes setmanes. Per exemple, la setmana passada va acabar amb tan sols dos casos positius i l’anterior ho va fer amb vuit casos.

L’abril ha estat el mes més negre // Infogram Viu Molins de Rei

El creixement dels casos sospitosos

Ben diferent, però, ha estat la fluctuació que han presentat els casos qualificats com a sospitosos: des del 12 de març no han parat de créixer al municipi. Si les dades de sospitosos es miren en clau mensual, s’observa que l’abril torna a ser el període amb més registres d’aquest tipus: 254. En canvi, el març tanca amb 77 casos, i el maig acumula 247 casos.

De fet, els pics més alts de sospitosos s’han concentrat sobretot durant aquest últim mes, amb registres esfereïdors com 41 casos notificats el dijous 7 de maig o 33 casos sospitosos registrats el Dia del Treballador.

Són dades que contrasten amb la disminució de positius de les últimes setmanes i que s’ha sabut que podrien no ser fiables, ja que el departament de Salut ha notificat que durant aquest mes un dels laboratoris que fa el recompte de casos ha incorporat dades acumulades d’altres dies, cosa que ha fet augmentar els darrers registres.

Durant tota la pandèmia, les dades que Salut ha fet públiques a través de la seva pàgina web no han coincidit amb les que el mateix departament feia arribar a l’Ajuntament. Si a més, es té en compte que la conselleria comunica dades amb errors de laboratoris, es produeixen situacions encara més rocambolesques. Per exemple, la Generalitat comunicava al consistori que divendres 15 de maig hi havia 163 positius a Molins de Rei. Però després del cap de setmana el recompte passava a 159 dilluns 18 de maig, al·legant en un comunicat que hi havia hagut un “error sistemàtic en un laboratori”.

El registre del mes de maig podria contenir errors, tal com ha notificat Salut // Infogram Viu Molins de Rei

L’afectació global de la pandèmia

Si les xifres s’analitzen en clau global, és a dir, sumant les dades de positius i sospitosos que hi ha hagut al municipi, s’observa que l’abril també és de nou el període amb més afectació a Molins de Rei, amb un total de 318 persones afectades entre positives i sospitoses.

[Fes-te soci de Viu Molins de Rei i ajuda a fer possible el periodisme de proximitat]

El març, en canvi, aquesta xifra se situa en 132 persones afectades, i el maig es queda en 260. Tot i així, i tenint en compte els possibles errors de Salut, l’afectació global de la pandèmia presenta una clara tendència a la baixa en les últimes setmanes.

En aquest gràfic interactiu es pot consultar l’evolució de la pandèmia al municipi per dies i en dades acumulades.

Més dones contagiades

Si els resultats es classifiquen per sexes, s’observa que la pandèmia ha afectat més dones que homes a Molins de Rei. Una tendència generalitzada al conjunt de Catalunya i atribuïble a una major esperança de vida de les dones. En xifres, sumant els diagnòstics positius i sospitosos, a Molins de Rei hi ha hagut 440 dones i 270 homes afectats per la pandèmia.

Si les dades d’afectació per sexe es traslladen al terreny de positius i sospitosos, s’observa que dels 132 casos positius detectats al municipi, 76 han estat dones i 56 són homes. En canvi, pel que fa als qualificats com a sospitosos, 364 han estat del sexe femení i 214 del masculí.

A banda d’una major esperança de vida, les dades també es podrien llegir en clau de densitat poblacional. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), al municipi hi viuen també més dones que no pas homes. Concretament, dels 25.868 habitants que té Molins de Rei, 13.256 són dones i 12.612 són homes.

De fet, al municipi el nombre de dones més grans de 65 anys també és més elevat que no pas el d’homes. En dades de l’Idescat, a la localitat hi viuen 4.930 persones més grans de 65 anys, de les quals 2.503 són dones i 1.887 són homes.

Segons el primer estudi de prevalença, a la província de Barcelona un 7,1% de la població ha passat el coronavirus, amb símptomes o sense. Aquest percentatge traduït a Molins de Rei representaria 1.837 persones. Ara bé, el municipi no és de les poblacions amb més impacte de la Covid-19 a la província, segons diferents indicadors.

T’agrada que el Viu Molins de Rei faci periodisme de proximitat en profunditat? Fes-te soci del diari digital de Molins de Rei ajuda a fer-ho possible.

Recomanacions personalitzades