Marcos Ruiz: “Tenia opcions d’anar als Jocs de Tòquio”

L’aixecador molinenc Marcos Ruiz està passant el confinament a Molins de Rei, després que hagi hagut de tornar de Madrid, on viu normalment. En una entrevista a Viu Molins de Rei explica que tenia possibilitats de participar als Jocs Olímpics de Tòquio d’aquest estiu, però que amb l’ajornament desconeix si també tindrà opcions de fer-ho el 2021 perquè depèn de com es gestioni la classificació.

Marcos Ruiz entrenant a les instal·lacions del CH Molins de Rei // Arxiu

Primer de tot… Com portes el confinament?

La veritat és que força bé. No em puc queixar. El que em toca més la moral és no poder entrenar, però estar-me a casa no em molesta gaire.

Ara mateix ets a Molins de Rei? Perquè normalment vius a la residència per a esportistes Joaquín Blume a Madrid.

Sí. Era a Madrid, i la segona setmana de març, quan es va començar a posar el tema seriós, ens van donar la noticia que havíem de marxar. Concretament va ser el dimecres 11 de març al matí. Primer ens van dir que ens podíem quedar allà a Madrid entrenant amb la condició de no sortir al carrer i que ningú pogués entrar al recinte. Però al final, aquella mateixa tarda, el director ens va reunir a tots i ens va enviar cap a casa perquè la residència tancava les portes. Aleshores vaig comprar ràpidament els bitllets per poder tornar a Molins de Rei.

I aquí, a casa teva, pots entrenar bé? Et preocupa deixar d’estar en forma?

Sincerament no estic fent pràcticament res. En David Soria, l’entrenador del Club d’Halterofília Molins de Rei, em va aconseguir un parell de manuelles russes i una goma. Però estic centrant-me més a fer estiraments i exercicis de mobilitat que no pas a entrenar. Perquè aquí, al meu pis, no ho puc fer correctament. De moment no em preocupa perdre la forma. Crec, de fet, és un bon moment per fer-ho, perquè totes les competicions s’han ajornat o cancel·lat. I a vegades va bé baixar per després tornar a començar de zero.

Finalment el Campionat d’Espanya Absolut d’Halterofília, previst a Molins de Rei al maig, ha estat cancel·lat. Tu hi participaves?

Sí, en principi sí. Tot depenia dels resultats que aconseguís al Campionat Europeu Absolut, que es disputava abans, i de la classificació olímpica. Però era pràcticament segur que hi participava, perquè era aquí a casa.

Què significava per tu que Molins de Rei fos la seu d’aquest campionat?

Poder competir a casa sempre és un plaer. La darrera vegada va ser el 2018 i en aquella època no estava bé físicament i no vaig competir a gust. Ara estava entrenant bé i m’hagués agradat molt fer-ho. A més, havia de ser un campionat molt “xulo”. El David Soria l’estava plantejant molt bé. A Espanya no estem acostumats a fer tant d’espectacle en els campionats, es fan les competicions i prou, i el que “mola” es fer una mica més de show en aquest esport perquè la gent s’entretingui, s’hi fixi i li pugui arribar a agradar l’halterofília.

I deies que la participació a l’Absolut d’Espanya depenia de com anés l’Absolut Europeu…

Exacte, és pel campionat pel qual m’estava preparant abans del confinament. S’havia de disputar del 2 al 12 d’abril a Moscou i, de fet, la mateixa setmana en què es va decretar l’estat d’alarma ens van dir que es posposava fins el mes de juny. Però estic segur que l’hauran de tornar a ajornar perquè pràcticament ningú a nivell europeu està entrenant ara mateix.

També t’estaves preparant pels Jocs Olímpics de Tòquio que, finalment, també han estat ajornats fins al 2021. Tenies possibilitats d’anar-hi?

De fet, l’Absolut Europeu era classificatori pels Jocs Olímpics. De tota manera, el cert és que la classificació no l’estava portant al dia perquè com que veia molt difícil poder classificar-me, jo personalment no ho mirava tant. Però, segons el que em deien els meus companys i el meu entrenador, hi havia possibilitats reals d’anar a Tòquio. Els dos aixecadors que hi havien d’anar de totes totes eren la Lydia Valentín i l’Andrés Mata, i després hi havia uns quants, entre ells el meu company David Sánchez i jo, que estàvem també lluitant per participar-hi. Per tant, sí, tenia opcions d’anar als Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Creus que també ho podràs fer el 2021, tenint en compte l’ajornament?

Doncs no n’estic segur perquè tot depèn de com gestionin la classificació olímpica. Segons el Comitè Olímpic, la classificació no pot acabar encara perquè, com que els Jocs s’han ajornat, les classificacions també s’han d’allargar. Així que ara per ara estem a l’espera de veure què passarà tant amb la classificació com amb els campionats.

Com creus que serà la teva tornada als entrenaments després del confinament?

No crec que puguem tornar directament a Madrid. Tant jo com el Biel Martín, un altre aixecador del Club d’Halterofília Molins de Rei que també està a la residència Joaquín Blume. M’imagino que les primeres setmanes ens quedarem a Molins de Rei entrenant, però tampoc sabem molt bé què passarà.

Què és el que més trobes a faltar de la teva vida a Madrid?

El que més trobo a faltar és entrenar a la residència. Evidentment, també veure als meus amics d’allà, als quals trobo molt a faltar. Però parlem cada dia per Whatsapp i per vídeo trucada, així que no hi ha problema. De la ciutat no trobo gairebé res a faltar. M’agrada molt més Molins de Rei que Madrid, perquè no sóc gaire de ciutats grans.

Recomanacions personalitzades