SOS via pública: Soroll i vandalisme, les escenes habituals denunciades pels veïns del barri del Canal

El passat dissabte 16 de novembre un conjunt de cotxes que estaven aparcats al barri del Canal van sofrir desperfectes, presumptament, a mans d’alguns dels joves que havien passat la nit a la discoteca. I aquest no és un cas aïllat; els veïns afirmen patir situacions semblants setmanalment. Per això demanen a l’Ajuntament més vigilància policial, però també multes o que els menors realitzin treballs per a la comunitat.

Una filera de cotxes amb els retrovisors trencats al barri del Canal. // Cedida per un veí

Els Mossos d’Esquadra van gestionar durant el passat cap de setmana un total de nou denúncies provinents dels veïns del barri del Canal. Es tracta d’uns fets ocorreguts durant la nit del divendres 16 de novembre, en què un conjunt de cotxes van ser malmesos per, presumptament, un seguit joves. Segons han informat fonts de la policia catalana a Viu Molins de Rei, el Mossos tenen en compte, a més, que probablement el nombre de vehicles que van patir desperfectes és major perquè algunes persones decideixen no denunciar. Alguns dels afectats asseguren que la quantitat de vehicles trencats ascendeix a la trentena.

Borja Aceitón, veí de la zona, es va trobar, a primera hora del dissabte, amb tota una filera de cotxes trencats al carrer Primer de Maig. Va trucar a Guàrdia Urbana, des d’on el van emplaçar a Mossos d’Esquadra, i va posar la denúncia. “Només espero que es faci justícia, i que aquests joves, almenys, n’aprenguin”, diu.

Els cotxes amb els retrovisors trencats la nit de divendres 15 de novembre // Cedida

El problema va més enllà d’un grup de joves de Molins de Rei. Els veïns asseguren que el jovent ve caminant de Pallejà o de Sant Vicenç dels Horts i s’atura al barri del Canal de per fer una parada per beure alcohol o fumar porros al Parc de la Mariona, a la plaça Joan Vallès i Vilà o a un carreró que connecta el carrer General Castaños i l’avinguda València. Un altre punt conflictiu és el trajecte entre l’estació de tren i el barri del Canal, passant per l’avinguda Barcelona, que molts fan caminant.

Aquesta és una escena de denúncia habitual dels veïns de la zona des de fa anys. Així ho explica un d’ells, que viu en els baixos d’un edifici. “Em vaig comprar el pis fa un any, pensant que estaria en un entorn tranquil, però els divendres i dissabtes, els joves es queden a uns bancs que hi ha al costat de casa meva, consumint drogues, cridant i bevent alcohol”. El veí assegura que “en moltes ocasions hem trucat a la Guàrdia Urbana, que ve quan pot, però sovint els joves marxen abans”.

Només cal passejar pel barri i preguntar als veïns per adonar-se’n que molts han viscut situacions semblants. Dos joves expliquen, mentre esperen el bus, com els van trencar els cotxes. Fa quatre anys l’Estela tenia el vehicle aparcat al parc de la Mariona i, quan el va anar a agafar, li havien trencat els vidres, obert el maleter i robat tot el que tenia dins. Quelcom semblant li va passar al Dani, que l’acompanya. Per ell, aquestes escenes “són habituals”. “Cada cap de setmana hi ha un cotxe trencat”, lamenta.

En la mateixa línia parla José Blanco, que porta vivint al Canal des de 1975. Assegura que els veïns han batejat el barri com “zona comanxe”. Denuncia que l’administració local no els té en compte. “Sembla que qui viu de la plaça de la Bàscula cap endavant no pertany a Molins de Rei”, critica. “Ningú mai s’ha preocupat per nosaltres”, lamenta. A més, afirma que és perillós anar per la zona de nit, perquè “no està enllumenada”. Durant tots els anys que porta vivint allà, ha hagut de presenciar “baralles, robatoris i destrosses”.

El propietari d’un dels bars que hi ha a prop de la zona corrobora la versió dels veïns. Explica que cada matí obre el seu negoci a les 5, menys els dissabtes, que es posa a treballar a les 8. “No me’ls vull trobar”, assegura, fent referència als joves que surten de la discoteca en un estat perjudicat.

Les converses que els veïns del barri mantenen al seu bar sovint giren al voltant d’aquest tema. És el cas de dos clients habituals que no han volgut ser identificats. Els testimonis coincideixen a afirmar que cada setmana es produeixen aldarulls. “Contenidors trencats, els carrers plens d’ampolles de vidre, crits i sorolls i baralles nocturnes”. Un d’ells, a més, assegura que té por de treure el cap per la finestra quan els joves estan pel carrer. “Perquè si et veuen, l’agafen amb tu”, lamenta. “T’insulten”, remata.

La policia local treu pes a la versió dels veïns

El cap de la Guàrdia Urbana de Molins de Rei, Jordi Molina, confirma els fets ocorreguts durant el passat cap de setmana, i els qualifica d’“actes trinxeraires”. No obstant, assegura que aquestes situacions “no es produeixen cada cap de setmana, com diuen els veïns”. Segons el seu testimoni, feia més d’un mes que no hi havia cap aldarull greu.

En relació als actes vandàlics produïts, lamenta que ni el cos policial urbà ni els Mossos poden fer gaire cosa, perquè “tot i que tenir quatre o cinc joves identificats”, no els poden imputar perquè no hi ha testimonis. Amb tot, el policia explica que durant la nit de divendres s’implementa la seguretat al barri, amb un total de tres cotxes patrulla, dos dels quals estan “permanentment” a la zona afectada.

Molina insisteix en què “s’està fent un treball”. Es refereix a una comissió que ha creat l’Ajuntament per poder minimitzar els possibles incidents que es pateixen al voltant d’aquesta sala de festes anomenada BeDisco i antigament coneguda sota el nom d’EiTwo. Assegura que la comissió “integra diferents departaments, per poder actuar transversalment”.

Deures pel govern municipal

El col·lectiu veïnal recorda que han fet diverses instàncies a l’Ajuntament de Molins perquè treguin els bancs ubicats en el carreró que connecta el carrer General Castaños i l’Avinguda València, però el consistori els ha argumentat que aquests espais els han d’utilitzar persones grans. “El cert és que només els usen els joves i la situació és vergonyosa”, afegeix el mateix veí. Fins i tot, relaten que un veí fart i desesperat pel vandalisme dels joves va arrencar un dels bancs, que l’Ajuntament va reposar de seguida.

Un dels bancs destrossats al carreró que comunica General Castaños amb l’avinguda València // Cedida

Un dels principals focus de vandalisme denunciats pels veïns del barri del Canal és el Parc de la Mariona. “Fa temps que anem patint la problemàtica dels joves bevent al carrer i formant escàndol a la matinada”. Davant d’aquesta realitat, aquesta dona demana saber “què pensa fer l’Ajuntament al respecte”. La veïna considera que el consistori té deures per endavant. “Se’ls hi hauria d’obligar a fer treballs per a la comunitat o obligar d’alguna manera a netejar els espais o implantar un sistema de multes”, opina.

Tot i que aquesta veïna i altres del voltant admeten que la Guàrdia Urbana apareix quan rep trucades, reconeixen que existeix una manca d’efectius. A més, alerta que “molta gent passeja gossos de raça perillosa sense morrió per la plaça del Parc de la Mariona i ningú fa complir la normativa ni aporta solucions”.

Manca de salubritat i civisme

Aquest reportatge, el segon sobre una sèrie d’episodis de manca de salubritat i civisme que han comentat diversos veïns a Viu Molins de Rei, ha provocat també que alguns lectors ens deixen anònimament alguns comentaris sobre la situació al mail info@viumolinsderei.com.

Una de les lectores, una mare d’una filla de 15 anys, assenyala que “no està controlada la venda d’alcohol a menors ni la pràctica habitual de beure al carrer”. La veïna denuncia que setmanalment “es fan botellons al Parc de la Mariona o a la part de darrere del Poliesportiu”. La mare, que es mostra preocupada per la seva filla adolescent, lamenta que “ningú controli aquestes situacions” i es permeti de forma impune que els joves menors puguin beure alcohol al carrer o a les discoteques.

Si vols explicar-nos el teu cas, ho pots fer escrivint un mail a info@viumolinsderei.com

Aquest reportatge és possible gràcies a la comunitat de socis que fa viable Viu Molins de Rei. Si vols més periodisme local, fes-te soci.

Recomanacions personalitzades