SOS via pública: L’etern problema de la plaça Joan Vallès i Vilà amb la brutícia i el ‘botellón’

Els veïns del també conegut com a parc de la ‘Llave de Oro’ reiteren que l’espai s’ha convertit en un punt habitual pels excrements dels gossos i alerten de la presència de joves que beuen alcohol, prenen drogues i mengen sense recollir les restes. El col·lectiu adverteix que l’Ajuntament només ha enreixat un racó, ha col·locat tanques parcials als dos parcs infantils i ha substituït els fanals. Reclamen campanyes de conscienciació o multes i que la Guàrdia Urbana patrulli per la zona de forma regular.

Un dels racons plens de brutícia que denuncien els veïns de la plaça Joan Vallès i Vilà // David Rodríguez

“Un pipican de dia i una zona de ‘botellón’ de nit”. Així defineixen els veïns del també conegut com a parc de La Llave de Oro els usos que s’estan fent des de molts anys de la plaça Joan Vallès i Vilà. L’espai, que també té dues àrees semitancades de jocs infantils, ha caigut en l’oblit de l’Ajuntament de Molins de Rei, consideren.

De fet, des de fa més de quatre anys demanen solucions per a la plaça. A més d’aquestes situacions, el col·lectiu recorda les pintades que s’acumulen a les parets i les pixades dels joves que, especialment durant la nit, beuen alcohol, fumen porros i mengen a la plaça.

Tot i les reclamacions, asseguren que les actuacions del consistori molinenc han estat escasses. Entre aquestes, assenyalen l’enreixat d’un racó, “aprofitat pels joves per pixar i fumar porros”. A més, l’Ajuntament també ha encerclat parcialment amb tanques els dos parcs infantils, però no ha limitat totalment l’accés. “Els gossos poden entrar igual a una zona on hi ha nens que juguen, corren i munten en bici”, explica una veïna del barri.

Una plaça bruta i abandonada

La mateixa veïna assegura que “de les poques coses que s’han fet en aquests darrers tres anys ha sigut substituir els fanals perquè els qui hi havia no funcionaven pels pixats dels gossos”. Aquesta veïna, que el 2016 es va reunir amb l’exalcalde, Joan Ramon Casals, diu que la situació no ha canviat gens. “Han replantat la gespa, però la percepció que tenim al veïnat és que tracta d’una plaça bruta i abandonada”. Tot i això, reconeix que “l’incivisme de la gent fa que algunes solucions no serveixen per a res”. Per aquest motiu, ella i altres veïns i comerciants de la plaça Joan Vallès i Vila defensen la necessitat que es posin en marxa campanyes de sensibilització o fins i tot un sistema de multes pels ciutadans que no recullin els excrements dels gossos, no els lliguin o deixin ampolles o restes de menjar.

Un dels racons que ha enreixat l’Ajuntament per evitar el vandalisme // David Rodríguez

Tot i que els veïns asseguren que l’Ajuntament de Molins de Rei ha contractat observadors, reclamen una presència més regular de la Guàrdia Urbana. De moment, encara no han mantingut cap contacte amb el nou consistori molinenc.

La mateixa percepció la comparteix una altra veïna, que viu a La Llave de Oro des de fa 30 anys. La dona, que atén Viu Molins de Rei en un dels dos parcs infantils de la plaça, on està acompanyant la seva néta, lamenta que “l’únic que han fet és posar tanques al parc, però es pot accedir igualment”. La veïna adverteix que els ciutadans no fan cas dels cartells de la plaça, que prohibeixen passejar els gossos sense lligar. “Acaben sent un perill pels nens que juguen a la plaça”.

Aspecte de l’exterior de la zona de jocs infantils // David Rodríguez

Veïns i comerços, units

Els veïns recorden que una queixa seva va fer que l’Ajuntament col·loqués uns neumàtics als gronxadors per evitar que fessin tant soroll. Aquesta acció i l’encerclat amb tanques del parc infantil el van realitzar pocs dies abans de la darrera campanya electoral de les eleccions municipals, asseguren. La veïna que juga al parc infantil amb la seva néta recorda que “des de fa dos anys no he vist cap agent de la Guàrdia Urbana patrullant regularment”.

“Molts matins abans d’obrir el nostre negoci, ens trobem amb ampolles de vidre i caixes de pizza a terra. A més, durant tot el dia, és constant la presència de gossos sense lligar”. És la queixa de la propietària d’un comerç de la plaça Joan Vallès i Vilà. En la mateixa línia que els veïns, la comerciant comenta que els excrements dels gossos i el soroll dels joves ja formen part del paisatge habitual de la zona.

Una de les parets laterals de la plaça, plena de pintades // David Rodríguez

Pla de Inversions

En el darrer ple municipal, celebrat el passat mes de juliol, l’Ajuntament va aprovar una inversió de 310.000 euros que servirà per actualitzar el pla d’inversions de l’exercici d’enguany. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables del PSC, Junts per Molins i ERC, l’abstenció de Molins Camina, Molins en Comú i C’s i els vots en contra de la CUP.

Amb aquest reportatge, iniciem una sèrie sobre situacions de manca de salubritat i civisme a la via pública de Molins de Rei, que diversos veïns han comentat a Viu Molins de Rei. Si vols explicar-nos el teu cas, ho pots fer escrivint un mail a info@viumolinsderei.com

Fotografies: David Rodríguez

Recomanacions personalitzades