La pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ es tornarà a penjar a la façana de l’Ajuntament

El ple ha tirat endavant una moció de l’ANC, Òmnium i l’Ateneu Mulei que demana que es restitueixi el cartell a favor de l’excarceració dels líders independentistes al balcó de la casa consistorial. El text exigeix que el rètol ocupi de nou un “lloc preeminent”.

La pancarta tornarà a penjar de la façana consistorial // Arxiu Viu Molins de Rei

El ple municipal de Molins de Rei ha aprovat tornar a penjar la pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ a la façana de l’Ajuntament, després de donar llum verda a una moció d’Òmnium, l’ANC i l’Ateneu Mulei. Les entitats demanaven restituir el rètol al “lloc preeminent que ocupava”, al balcó de la casa consistorial, abans que comencés el període electoral i els Mossos d’Esquadra el retiressin.

La portaveu que va presentar la moció va assegurar al ple del mes de setembre que “els drets democràtics estan en perill” a causa dels empresonaments dels líders independentistes, els “exiliats” i diversos artistes acusats.

La CUP, ERC, Molins en Comú i Junts per Molins han donat suport a la moció. El regidor socialista Pep Puiggarí també ho fa fet, però la resta del PSC hi ha votat en contra, igual que Ciutadans. Molins Camina Podem s’hi ha abstingut.

“La moció interpel·la directament el PSC”

Des de la CUP, Carles Ros va defensar que aquesta moció “interpel·la directament el PSC”, ja que “té la responsabilitat d’estar liderant l’Estat espanyol”. “Està en les mans de Pedro Sánchez parlar clar, moure fitxa i iniciar una llei d’amnistia”, va indicar. Segons el regidor, el govern espanyol ha mostrat una “voluntat nul·la negociadora”.

El portaveu de la formació anticapitalista va denunciar l’empresonament de les set persones acusades de terrorisme aquesta setmana i ho va qualificar de “repressió desproporcionada per part de l’Estat espanyol”. Ros també va criticar que els Mossos d’Esquadra estan “abusant de la seva autoritat” detenint militants d’Arran.

Des del públic, s’ha llegit la moció presentada per l’ANC, Òmnium i l’Ateneu Mulei // Clàudia Ferràndiz

En la mateixa línia, el regidor d’ERC Marcel López es va mostrar a favor de restituir la pancarta per la “repressió injusta i innecessària” que estan vivint els empresonats i els polítics que han marxat a l’estranger. 

El regidor Gerard Corredera (Molins en Comú) es va sumar a la moció, perquè opina que “la resolució de conflictes polítics mitjançant la justícia és un retrocés alarmant de la nostra democràcia”, i que la “presó preventiva és una injustícia”.

El portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez, va reivindicar que “ens podran empresonar a tots, però no empresonaran les nostres idees”. “Continuem defensant el dret que té el poble de Catalunya de la seva llibertat com a país, i ho farem sempre”, va sentenciar.

L’exalcalde, que va recordar que va haver de treure la pancarta durant el període electoral, va agrair que es torni a posar sobre la taula “la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”, i va assegurar que “algun dia serem lliures”.

Ciutadans diu que adoptar la moció constituiria “un delicte de prevaricació

La regidora de Ciutadans, Laia Cassauba, va destacar que “l’Ajuntament no pot acceptar una mesura que el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han establert que és contrària a la neutralitat institucional”. Segons l’edil, adoptar la moció podria constituir “un delicte de prevaricació”.

Després de recitar lleis i ordenaments jurídics que suposadament es vulnerarien si es pengés la pancarta a la façana de la casa consistorial, la regidora de la formació taronja va demanar que la moció sigui suspesa i es traslladi als serveis jurídics de l’Ajuntament. L’alcalde, Xavi Paz, va matisar que ja ho ha fet.

La portaveu de Ciutadans a Molins de Rei, Laia Cassauba // Clàudia Ferràndiz

Des de Molins Camina Podem, Ana Aroca va valorar que la pancarta “ja està visible a la façana de l’Ajuntament”. A més, la regidora de la formació lila va anunciar que s’abstindrien perquè d’aquí poc comença el període electoral.

El PSC va optar per no valorar el contingut de la moció. L’edil Miguel Zaragoza va indicar que el partit donaria “llibertat de vot” als regidors socialistes.

La pancarta es col·locarà quan passi el període electoral

En declaracions a Ràdio Molins de Rei, l’alcalde, Xavi Paz, s’ha compromès a tornar a penjar la pancarta a la façana del consistori un cop passi el període electoral.

Recomanacions personalitzades