La Festa Major 2019 vol ser “més inclusiva que mai”

S’han programat més de 75 activitats entre el 20 i el 30 de setembre i l’Ajuntament ha preparat diverses actuacions per adaptar-les “a les necessitats de més molinencs i molinenques”, segons la regidora de Cultura, Ainoa García.

Els detalls de la Festa Major s’han donat a conèixer en una roda de premsa aquest dimarts // Clàudia Ferràndiz

Aquest divendres, el pregó, que farà l’associació Els Miquels, donarà el tret de sortida a una nova edició de la Festa Major de Molins de Rei. La regidora de Cultura, Ainoa García, ha explicat en una roda de premsa aquest dimarts que s’han programat “més de 75 activitats” entre el divendres 20 i el dilluns 30 de setembre.

Hi haurà tres escenaris fixes al pati del Palau, la plaça de la Llibertat i la Granja, però molts espais del municipi acolliran esdeveniments. L’edil ha assegurat que l’Ajuntament vol que la Festa Major “arribi a tots els racons” de la localitat.

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha comentat que la Festa Major 2019 serà “més inclusiva que mai”. En aquest sentit, la regidora socialista ha detallat que, per adaptar-la “a les necessitats de més molinencs i molinenques”, s’impulsaran diverses actuacions.

El pregó de la Festa Major “serà accessible per a persones amb discapacitat auditiva”, amb “subtitulació en directa i llenguatge de signes”, ha remarcat García. A més, la cursa de Sant Miquel, que es farà el proper diumenge, comptarà amb voluntaris que “acompanyaran les persones que ho necessitin”. L’Ajuntament també ha “reforçat la presència de lavabos adaptats” i habilitarà “espais reservats”, segons la també regidora de (Dis)capacitat. 

D’altra banda, el divendres 27 de setembre de cinc a set de la tarda la fira d’atraccions situada al carrer Primer de Maig no tindrà música. García ha apuntat que aquesta iniciativa va adreçada a “infants amb autisme i hipersensibilitat auditiva”.

Una festa “segura”, “responsable” i “saludable”

L’alcalde socialista ha explicat que el govern municipal persegueix que la Festa Major sigui “segura”, “responsable” i “saludable”. En aquest sentit, aquest any hi tornarà a haver el Punt Lila i també una campanya de consum responsable de l’Ajuntament.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido, ha remarcat que Molins de Rei ja compta amb un protocol d’actuació contra les violències sexuals. La socialista ha assenyalat que les entitats que posen la barra a la plaça de la Llibertat han fet una formació obligatòria perquè “les persones que treballen en l’espai de festa són agents molt importants de cara a la prevenció i l’actuació davant d’una agressió sexista”.

El Punt Lila, que ofereix informació i acompanyament a possibles víctimes de comportaments sexistes, tornarà a situar-se a la plaça de la Llibertat. També hi haurà una parella itinerant que s’anirà desplaçant pels diferents espais de festa tant divendres 27 com dissabte 28 durant la nit, per detectar agressions o comportaments sexistes, segons ha informat Revestido.

Revestido, que també és regidora de Solidaritat i Cooperació, ha comentat que diversos establiments relacionats amb la restauració i l’hostaleria s’adheriran a la campanya de Molins de Rei Contra Rumors durant la Festa Major. Utilitzaran unes estovalles amb “missatges positius quant a la diversitat”, ha explicat. La regidora ha indicat que pot ser que la iniciativa s’exporti a altres àmbits i festes si funciona bé aquests dies.

La regidora Laia Castellana explicant la campanya de consum responsable // Clàudia Ferràndiz

D’altra banda, la regidora de Salut Pública, Laia Castellana, ha comentat que la campanya de consum responsable de l’Ajuntament consistirà en “un seguit de pancartes i gots reutilitzables” per “conscienciar la població” i “evitar conductes de risc”. 

També hi haurà un punt d’informació amb “persones professionals” que “realitzaran una tasca informativa i activitats interactives”, ha destacat Castellana. A més, a les zones on hi ha més botellón, es recopilarà informació per fer un “petit diagnòstic” i desenvolupar “de millor manera el pla de drogodependència”.

Per donar una “millor assistència a aquelles persones que puguin patir algun tipus de cremada”, s’ampliarà l’horari d’atenció del CAP durant les festes de foc. En aquesta línia, els dos instituts públics de Molins de Rei acolliran tallers d’informació de prevenció de cremades per als joves.

Una festa major marcada per les obres de la Carretera

Xavi Paz ha indicat que el pressupost de la Festa Major d’aquest any serà similar al de l’any passat. Tot i que encara no s’ha tancat, el batlle socialista ha assenyalat que rondarà els 145.000 euros. 

L’alcalde ha recordat que la festa comptarà amb dues particularitats. En primer terme, diverses activitats que es veien afectades per les obres de la Carretera s’han hagut d’adaptar a les noves circumstàncies.

D’altra banda, el patró Sant Miquel caurà en diumenge. Segons el batlle, això ha obligat a dotar de contingut el 30 de setembre, dilluns, que serà festiu. Paz ha indicat que el Consell d’Adolescents ha organitzat una de les activitats que es faran durant l’últim dia de la Festa Major

El mateix 30 de setembre, el Consell d’Infants participarà en la inauguració de la Plaça dels Infants, on també es destaparà una placa que reconeix Molins de Rei com un dels governs locals que formen part de la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància, impulsada per UNICEF.  

Un final amb sorpresa

Enguany, la Festa Major no acabarà amb un concert, com s’ha fet durant els darrers anys. “Farem una activitat més innovadora i sorprenent, que deixarem una mica en incògnita”, ha explicat Ainoa García. La regidora ha dit que serà un “esclat de llum, confetti i color” a la plaça de la Llibertat per celebrar els “onze dies de festa”.

Recomanacions personalitzades