Veïns de la Riera Bonet denuncien que l’Ajuntament té pendent un pla d’urbanització des de fa 30 anys

Els afectats del barri lamenten que no poden fer reformes ni obres majors per reparar els seus habitatges. “La situació provoca que la gent marxi del barri, ens trobem abandonats i sense relleu generacional”, denuncien. El regidor d’Urbanisme, Miquel Zaragoza, assegura que el consistori consultarà a la Generalitat per redactar un nou Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) que flexibilitzi els requisits per edificar i fer obres.

Una de les cases abandonades de la Riera Bonet // David Rodríguez

“El barri s’està convertint en el Bronx”. Aquesta frase la pronuncia Irene Lara, una veïna de la Riera Bonet, per exemplificar la situació de deixadesa i l’oblit que assegura pateixen els carrers i els habitatges de l’entorn. Una zona que està pendent d’un pla d’urbanització des de fa tres dècades. Lara denuncia que la manca d’aquest projecte repercuteix en el dia a dia dels veïns. “No podem fer cap reforma ni obres majors”, afegeix. En el seu cas, la falta d’una normativa definida li ha impedit efectuar els canvis necessaris per adaptar l’habitatge a les necessitats de la seva mare, que té mobilitat reduïda.

El cas de Lara dóna veu al mig miler de veïns afectats de la Riera Bonet. Durant anys, segons expliquen, s’han trobat amb les mans lligades, no només per dur a terme obres i reformes a les seves cases, sinó que s’han vist obligats a pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’assegurança de Responsabilitat Civil de molts terrenys i solars sense edificar i en els quals encara no s’han definit els usos. Per aquesta raó, demanen al nou Ajuntament la resolució d’aquest conflicte que, lamenten, està derivant en una degradació del barri.

[Aquests reportatges els podem fer gràcies a una setentena de socis. Si vols fer-te soci, clica aquí.]

Aspecte de la façana on viu l’Irene Lara, veïna de la Riera Bonet // David Rodríguez

Un pla de reparcel·lació urbanística pendent

Durant tot aquest temps, el col·lectiu s’ha adreçat a l’Ajuntament de Molins de Rei per solucionar la problemàtica. “La seva resposta ha sigut que fins que no es defineixin els usos i s’autoritzi un pla de reparcel·lació urbanístic, els veïns no podem fer cap moviment a les nostres cases”, lamenta Lara. Els habitants de la Riera Bonet consideren que fins que no s’aprovi aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Molins de Rei hauria d’acollir-se al Pla General Metropolità (PGM), de l’any 1976, que regula els usos del sòl en tots els terrenys de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Tot just davant de l’habitatge d’Irene Lara, ubicat al carrer Riera Bonet, s’estan realitzant els treballs per construir el nou barri de Les Guardioles. Aquest fet li serveix per afirmar que desencallar el reivindicat pla d’urbanització és una qüestió de voluntat política. “Paguem els impostos igual que altres molinencs, però no tenim els mateixos drets que la resta de barris”, critica. A aquesta paràlisi, els veïns li atribueixen que “desaparegui el relleu generacional i el barri s’estigui morint”.

Lara alerta de l’oblit que està patint la Riera Bonet. “Se n’aprofiten que la població cada vegada està més envellida i no tenen tanta empenta per lluitar”. En el seu habitatge, només ha pogut emprendre unes petites reformes al bany. “Necessitàvem un ascensor per poder moure a la meva mare, però al final, hem hagut d’improvisar una rampa a la part posterior de casa”. Lara assegura que li produeix tristesa que s’estigui perdent la lluita d’uns veïns, com la seva mare o altres generacions anteriors, que es van sacrificar perquè el barri assolís unes condicions de vida dignes.

La rampa que ha hagut de construir Irene Lara per facilitar l’accés de la seva mare a l’habitatge // David Rodríguez

Zona urbana

La manca de manteniment de l’entorn i l’abandonament dels habitatges ha fet que en algunes zones del barri hagin aparegut ocupes. En alguns casos, a la Riera Bonet existeixen parcel·les amb un alt valor econòmic, ja que estan catalogades com a zona urbana. “No les podem ni regalar perquè qualsevol operació està bloquejada”, lamenta Lara.

Una passejada pel barri permet comprovar moltes de les situacions que denuncien els veïns. El col·lectiu insisteix que es tracta de voluntat política. En alguns edificis, es veuen els cables elèctrics encara penjant per sobre de les façanes i la il·luminació no funciona. Irene Lara afegeix que s’ha incrementat la sensació d’inseguretat amb l’augment de robatoris. Malgrat això, els veïns tornen a recordar que són una zona urbana de Molins de Rei.

Tot i l’abandonament que denuncien i que es consideren enganyats pels diferents consistoris, estan convençuts que ara pot arribar el moment de revertir l’escenari actual, amb cases abandonades i pisos en propietat que la llei no permet reformar. “Lluitarem perquè els nostres fills no marxin del barri perquè no se’ns permeti ampliar casa nostra perquè hi visquin”.

Des de l’Associació de Veïns de la Riera Bonet, Sebastià Martí, explica que, quan el govern municipal estigui més rodat, “demanarem una trobada amb els responsables d’Urbanisme de l’Ajuntament” per desencallar el tema.

Consulta de l’Ajuntament a Urbanisme

Des de l’Ajuntament de Molins de Rei, el regidor d’Urbanisme, Miquel Zaragoza, explica a Viu Molins de Rei que consultaran amb la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat si es pot “tornar a redactar un Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) que permeti flexibilitzar els requisits per edificar i que els veïns puguin fer obres”. Zaragoza admet que el PEMU actual, que desenvolupa les directrius del Pla General Metropolità de 1976, és impossible de complir a la Riera Bonet i dificulta les accions de reforma i rehabilitació al barri.

“Volem que hi hagi marge per edificar”, precisa Zaragoza. En aquest sentit, afegeix que la petició a Urbanisme implica que l’organisme catalogui els terrenys de la Riera Bonet com a zona de conservació de l’estructura urbana i edificatòria (catalogat com a clau 15), quan ara ho estan com a clau 16, el que impedeix qualsevol moviment en els edificis, especialment els de la part del barri més pròxim a la muntanya. La modificació de la normativa és una mesura que es planteja a llarg termini. De moment, Zaragoza accepta la reunió sol·licitada pels veïns per desencallar un Pla d’Urbanització que està pendent des de fa més de 30 anys.

[Suma’t a la comunitat de socis de Viu Molins de Rei perque poguem fer més reportatges com aquest. Clica aquí]

Recomanacions personalitzades