L’Assemblea Groga denuncia que la Generalitat només redueix “grups a l’escola pública, sense tocar la concertada”

En un comunicat, el moviment de la comunitat educativa ha explicat que les places que ofereixen els centres públics han passat de 250 a 200 i que “gairebé s’ompliran” de cara al P3 de 2019-20. “Serà un curs saturat”, ha afirmat.

Tercera edició de la ‘Festa de la Pública’, organitzada per l’Assemblea Groga // Assemblea Groga

Aquest any la Generalitat ha optat per reduir els grups de P3 de l’escola pública i mantenir l’oferta de l’escola concertada”, ha lamentat l’Assemblea Groga de Molins de Rei en un comunicat. Segons el moviment, en els darrers cinc anys l’oferta de l’escola concertada s’ha mantingut fixa.

En canvi, les places que ofereixen les escoles públiques al municipi han passat de 250 a 200 i “gairebé s’ompliran” totes de cara al P3 de 2019-20. Les famílies de Molins de Rei han triat “majoritàriament pública”, i això fa preveure que “serà un curs saturat”, amb “sobreràtios quan els infants arribin a Primària”, ha destacat el moviment de la comunitat educativa a favor de l’escola pública.

L’Assemblea Groga ha denunciat a l’escrit que, davant la davallada demogràfica, el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya només redueix “grups a l’escola pública, sense tocar la concertada”, tot i que aquesta també “està sostinguda amb fons públics”. En aquest sentit, el moviment ha reclamat que es reverteixi “que el tancament de grups en l’oferta d’infantil i primària només afecti a l’escola pública”.

Segons el moviment, s’hauria d’aprofitar la caiguda demogràfica per reduir les ràtios amb el mateix pressupost. Això permetria “millorar l’educació” dels infants i “disposar d’un marge de places” per als infants que s’incorporen després de P3 a les escoles. 

Reduir la ràtio de P3 a 20 alumnes

La plataforma ha proposat “adequar la ràtio de P3 a la demanda del municipi”, reduint-la a 20 alumnes, ja que ara s’ha arribat als més 25 infants per aula en alguns casos. Segons ha comentat a l’escrit, aquesta mesura “és senzilla” i es podria haver dut a terme el curs vinent “si el departament hagués reobert el segon grup de l’escola Castell Ciuró que es va tancarl’any passat.

En el mateix comunicat, l’Assemblea ha apuntat que la Generalitat, amb la “participació activa d’ajuntaments, centres educatius i famílies”, ha de tirar endavant una planificació que enforteixi “l’escola pública”, en millori la qualitat i lluiti “contra els desequilibris i la segregació”. 

L’entrada de l’escola la Sínia amb una pancarta en contra de les retallades // Jose Polo

Reobrir el grup de 1r de l’ESO de l’institut Lluís de Requesens

En relació a l’educació secundària obligatòria, l’Assemblea Groga ha reclamat en el comunicat que es recuperi el cinquè grup de 1r de l’ESO de l’Institut Lluís de Requesens que es va eliminar en l’oferta inicial. “El Departament es va comprometre a reobrir-lo en cas que fos necessari per garantir la matrícula de tot l’alumnat de Molins de Rei i el Papiol que triessin centres públics”, ha comunicat el moviment, que afegeix que és bàsic per “no permetre les sobreràtios als primers de l’ESO del curs vinent”.

Segons l’Assemblea, es preveu que la demanda de 1r de l’ESO no comenci a baixar fins al curs 2024-25. Això implica que en els propers anys “els instituts estaran força saturats”. El moviment en defensa de l’escola pública ha defensat que “centres públics, famílies i representants dels grups polítics municipals” han d’acordar una “resposta conjunta per gestionar l’increment d’alumnat”. 

Recomanacions personalitzades