La Generalitat tanca una línia de P-3 a l’escola Castell Ciuró

Molins de Rei perdrà el curs que ve un grup de P-3. La Generalitat es basa en la reducció de la demanda, però tant l’Ajuntament com l’Assemblea Groga demanen que es redueixin ràtios i que també es tinguin en compte els centres concertats per tancar grups.

L'escola Castell Ciuró, de manifestació per l'escola pública // Elisenda Colell

Una manifestació de l’assemblea groga davant l’escola Castell Ciuró // Arxiu — Elisenda Colell

Ja fa tres anys que la Generalitat ho va intentar, però va acabar fent marxa enrere. Era el 2015, quan el govern català volia eliminar una línia de P-3 a l’escola Josep Maria Madorell i una altra a l’escola Castell Ciuró. Finalment va acabar fent marxa enrere i només en va tancar una, a l’escola Madorell. Ara el fantasma de les retallades torna i s’elimina la plaça de l’escola Castell Ciuró que en el seu moment es va aconseguir mantenir.

D’aquesta manera, el municipi es quedarà el curs 2018/2019 amb 11 grups de P-3 en total. “L’any passat vam batallar molt per mantenir els 12 grups”, ha dit l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), que en aquell moment governava amb el PSC. “Aquest any hi ha encara menys nens i han acabat decidint passar a onze grups”, ha lamentat.

La decisió d’afectar el Castell Ciuró s’ha pres tenint en compte que és una escola que tenia dos grups, evitant deixar algun centre sense classe de P-3. Ara l’única escola pública amb dues línies de P-3 és La Sínia. Als centres concertats no hi ha canvis: el Col·legi Virolai manté l’única línia línia de P-3 que tenia mentre que el Manyanet manté les dues.

No afectar només la pública

“Sempre és la pública la que es veu perjudicada”, ha criticat Carles Farrero, de l’Assemblea Groga, que agrupa la comunitat educativa i les famílies d’alumnes de les escoles públiques, en una roda de premsa de presentació, precisament, d’una campanya en defensa de l’escola pública. Han recordat que com que són tres les escoles amb grups doblats “haurien d’entrar totes al mateix sac”.

El govern municipal ha subscrit les seves paraules. L’alcalde ha afirmat que han demanat a la Generalitat que es faci “per sobre de tot reducció de ràtios, però que si s’havia de reduir, hi hagi igualtat entre la pública i la concertada”. Creu que “s’haurien de prendre en igualtat les tres escoles que fins ara tenien dues línies” i que així ho han traslladat a la Generalitat. També n’ha culpat, sense mencionar-lo, a l’article 155, ja que ha afirmat que la falta d’interlocutors “ho ha fet més difícil”. 

Eduard Suárez (ERC), regidor d’Educació des del desembre, ha afirmat que s’ha reunit amb la Generalitat per demanar que també es tingui en compte la concertada per tancar places però que “la llei els empara i no s’hi pot fer res”.

Recomanacions personalitzades