La Fiscalia es querella contra Joan Ramon Casals per cedir locals per l’1 d’octubre

El Ministeri Fiscal l’acusa de “desobediència” quan exercia d’alcalde per no fer cas dels requeriments del Tribunal Constitucional. Investigarà perquè va permetre que quatre escoles de Molins de Rei obrissin com a centres de votació.

Joan Ramon Casals, després de sortir dels jutjats a l’abril de 2018 // Arxiu

La Fiscalia de Barcelona s’ha querellat contra l’exalcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, per una presumpta desobediència per cedir quatre locals municipals per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La querella contra Casals, que actualment exerceix com a director de l’Oficina del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, assegura que “va desatendre deliberadament i conscientment el requeriment del Tribunal Constitucional que li advertia del seu deure d’impedir qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum”. La querella la signa la Fiscal en Cap de Barcelona, Concepción Talón.

Al seu escrit, el Ministeri Fiscal afirma que “Casals va permetre l’obertura dels locals de titularitat municipal” com a centres de votació. A més de Casals, també s’ha efectuat una querella contra l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, i de La Bisbal d’Empordà, Lluís Sais. Els motius són els mateixos: desobediència per permetre l’obertura de locals per a la votació.

Decret i correu electrònic

L’escrit de la fiscal afegeix que, una vegada el Tribunal Constitucional havia suspès el referèndum, “Casals va dictar un decret en el qual va manifestar el seu suport ple a l’1-O”. L’exalcalde va comunicar la resolució a la Generalitat, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. A més, la Fiscalia recorda que, tot i haver sigut advertit per la Subdelegació del Govern de l’Estat, Casals va enviar un correu electrònic a tots els usuaris de l’Ajuntament de Molins de Rei en el qual anunciava que “el consistori facilitava els espais habituals de votació per acollir les urnes”.

Després d’aquestes accions, segons assenyala la Fiscalia, en el seu discurs de la Diada de 2017, va garantir que les escoles de la vila estarien obertes com a centres de votació.

Recomanacions personalitzades