L’Ajuntament aportarà entre un 15 i un 20% del cost d’urbanitzar Vallpineda

En un debat amb els representants dels partits polítics, organitzat per l’entitat Vallpineda Sostenible, les formacions coincideixen en la necessitat de dotar de serveis bàsics als veïns i reduir l’import del projecte, valorat en 11 milions d’euros. Els grups municipals accepten celebrar una consulta per decidir la gestió del barri, però rebutgen que el resultat sigui vinculant.

Els representants dels partits polítics de l’Ajuntament, durant el debat // David Rodríguez

L’Ajuntament de Molins de Rei assumirà entre el 15 i el 20% del cost que suposa urbanitzar el barri de muntanya de Vallpineda. Així ho ha assegurat l’alcalde, Ramon Sánchez (CDC), en un debat amb representants de les formacions polítiques amb representació al consistori, organitzat per l’entitat Vallpineda Sostenible. Sánchez s’ha compromès a “trobar una solució des de l’Ajuntament que faci possible que els veïns pagueu menys de les quotes per disposar dels serveis bàsics”. Aquesta promesa comporta una rebaixa sobre els 11 milions d’euros en els quals està valorat el projecte d’urbanització.

Encara que el cost disminueixi, el regidor de Medi Ambient, Josep Raventós (CUP), ha garantit que el pes més important de la inversió es destinarà a la dotació dels serveis necessaris per consolidar el benestar de les persones. En aquest sentit, ha indicat que més de la meitat del pressupost anirà a parar a aquest àmbit, mentre que un 35% es consignarà a tasques de sanejament i de subministrament d’aigua potable. Tot i l’aportació anunciada pel consistori, Raventós ha recordat que “la Llei d’Urbanisme diu que la urbanització l’han de pagar els veïns”.

Sánchez i Raventós, membres del govern municipal de Molins de Rei, han coincidit que la col·laboració econòmica del consistori en la urbanització de Vallpineda s’ha de justificar en tot cas des d’un punt de vista tècnic i està subjecta a uns màxims que estableixen les normatives urbanístiques.

Diferents graus d’urbanització

Un dels punts que ha planejat sobre el debat és la intensitat amb la qual s’hauria d’urbanitzar el barri de Vallpineda, tenint en compte que es troba al Parc Natural de Collserola. Mentre Sánchez ha assegurat que la urbanització és imprescindible, des de la CUP, Raventós ha precisat que “estem a favor sempre que signifiqui condicionar un terreny per dotar-lo d’usos i serveis”.

Des de l’oposició, els enfocaments són més diversos i les crítiques se centren en la manca de solucions de les diferents administracions al llarg dels anys. En representació d’ICV, Jordi Pedrol, ha proposat que “l’Ajuntament renunciï als seus drets sobre la urbanització perquè les càrregues que hagin de pagar els propietaris dels terrenys no siguin tan altes”. Així, per Pedrol, la clau és trobar un equilibri entre la construcció de serveis bàsics i el finançament del projecte.

Una mínima intervenció urbanística. Aquest és el plantejament que ha fet la regidora de Molins Camina a l’Ajuntament i alcaldable per a les eleccions dels 26 de maig, Ana Aroca. Tot i mostrar-se favorable a “donar facilitat als veïns perquè puguin disposar dels serveis bàsics, revisant el projecte i rebaixant els costos”, Aroca ha rebutjat que “es perdi patrimoni públic per dur a terme la urbanització”.

Un centenar de veïns de Vallpineda va assistir al debat // David Rodríguez

El paper de l’Ajuntament

Des d’ERC, el regidor i alcaldable, Marcel López, ha defensat la urbanització, sempre que vagi acompanyada de “mesures quirúrgiques i justes”. Pel republicà, aquest procés hauria de finalitzar amb la dignificació de l’espai públic, tenint en compte la convivència entorn d’un Parc Natural. En aquest context, “l’Ajuntament hauria de tenir un paper d’element cohesionador”, ha indicat.

“Tenim un dèficit històric amb Molins de Rei i amb vosaltres des de fa més de 40 anys i és normal que no ens tingueu confiança”. Amb aquestes paraules el regidor del PSC i alcaldable de la formació a les municipals, Xavi Paz, s’ha adreçat al centenar de persones que han omplert el local social de l’Associació de Veïns de Vallpineda. Després d’assumir que no hi ha fórmules màgiques per solucionar el problema, Paz ha destacat que els habitants de Vallpineda han de poder tenir accés als mateixos serveis que qualsevol altre veí de Molins de Rei. “La nostra obligació, anant de la mà amb vosaltres, és trobar la manera en què aquest procés sigui el més beneficiós per tots”.

La consulta sobre el futur de Vallpineda

L’Ajuntament de Molins de Rei ha rebut un document dels veïns de Vallpineda amb una proposta d’urbanització del barri. En el transcurs del debat, ha aparegut la possibilitat que els seus habitants votessin en una consulta o referèndum sobre quin model volen per la zona. Tot i que tots els partits han coincidit en la necessitat de fer-la, també han reconegut la dificultat que el seu resultat sigui vinculant perquè en la decisió estan involucrades altres administracions, com el Consorci del Parc de Collserola, la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona.

El debat ha servit per constatar que totes les formacions polítiques estan d’acord, amb diferents matisos, en la urbanització de Vallpineda i en buscar fórmules per reduir el cost del projecte. Ara, després que se celebrin les eleccions hauran d’afrontar la manera de gestionar una problemàtica que s’arrossega des de fa més de quatre dècades.

Recomanacions personalitzades