L’ecologisme i el CEM alerten del risc de construcció de 261 noves cases a la Rierada i Vallpineda

Una caminada organitzada per l’entitat ecologista Molins en Transició (MenT), la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola i el Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM) va recórrer els paratges naturals de la Rierada, protegits per trobar-se dins el Parc Natural de Collserola. Van advertir del risc per a la natura que suposaria fer noves cases en una zona natural ja molt perjudicada.

La passejada va anar pels paratges naturals a l’entorn de la Rierada // Molins en Transició

Tot i la pluja que queia el diumenge 6 de maig, un quarantena de persones, segons afirma Molins en Transició en un comunicat, van participar en la passejada que va organitzar aquesta entitat ecologista juntament amb la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola. Ho feien en col·laboració amb el Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM), que el dia anterior també havia organitzat una xerrada sobre el tema.

La caminada volia “comprovar sobre el terreny la gravetat de les amenaces per a la sostenibilitat del Parc de Collserola que suposen els projectes d’urbanització a La Rierada i Vallpineda”, afirmen els organitzadors en el comunicat.

Els assistents van poder escoltar de la mà de diversos experts l’abast de la pressió antròpica -és a dir, provocada per l’acció humana- sobre aquest espai natural protegit. En la zona de la Rierada, l’Ajuntament de Molins de Rei està tramitant un pla per legalitzar-ne la urbanització ja existent però que també dona dret a construir nous habitatges en terrenys que ara mateix són buits, ja que ho permet la planificació urbanística del Pla General Metropolità. Més endavant, entrarà en vigor el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i el Paisatge (PEPNat), que serà més restrictiu.

Passeig per un entorn ja malmès 

Una quarantena de persones van participar a la caminada tot i la pluja // Molins en Transició

La caminada va començar pel malmès entorn de la Font de l’Espinagar, i va passar pels punts més significatius afectats amb les explicacions de Marisol Felip i Cesc Múrria, doctors en Biologia i docents del BEECA -Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals- de la secció d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els biòlegs van exposar la importància de la preservació dels hàbitats del Parc Natural, “amenaçats de manera irreversible si es porten a terme els projectes d’urbanització pilotats per l’Ajuntament de Molins de Rei”, segons els organitzadors de la caminada, ja que “podria comportar la construcció de gairebé 300 noves cases al bell mig del Parc”.

Els plans d’urbanització permetran construir 261 nous habitatges segons denuncien les entitats // Molins en Transició

Qualitat de vida per a 4 milions de persones

Marisol Felip va mostrar la singularitat de Collserola com a bosc litoral, on hi ha una diversitat biològica molt superior a la d’altres parcs propers, i com això beneficia la qualitat de vida de totes les persones que hi viuen al voltant, que són gairebé quatre milions en l’àrea metropolitana. També, òbviament, Molins de Rei.

També van recalcar els espais boscosos que cal recuperar amb vegetació autòctona, així com la importància d’impedir la reducció d’espais naturals al Parc degut a l’ampliació de la zona urbana, tal com es contempla ara. “Aquests espais lliures resulten claus per la supervivència d’aquesta diversitat i, per tant, per a la supervivència i viabilitat del nostre Parc”, comenten.

Un 3 sobre 10 a la Riera de Vallvidrera

Els biòlegs van analitzar la biodiversitat de la riera // Molins en Transició

La singularitat i importància biològica de la Rierada rau precisament en el pas de la Riera de Vallvidrera pel seu centre. Cesc Múrria va exposar la problemàtica històrica dels cursos d’aigua i la situació actual de la Riera de Vallvidrera. Els experts van fer in situ una valoració de l’estat biològic de la riera mitjançant el comptatge de la diversitat d’espècies presents a la zona que no pertany a la Reserva especial. El resultat va ser un decebedor 3 sobre 10.

Molins en Transició planteja que per “poder conviure amb el nostre entorn i valorar-lo és imprescindible conèixer-lo per poder-nos-hi adaptar amb respecte” i per això conviden a “conèixer les amenaces que suposen els projectes urbanístics de La Rierada i Vallpineda sobre el nostre Parc Natural de Collserola i la Riera de Vallvidrera, i a reflexionar sobre possibles alternatives a la seva destrucció”.

També adverteixen que els que són al terme municipal de Molins de Rei no són els únics punts de Collserola amenaçats: enumeren la Torre Negra de Sant Cugat, el parc Tecnològic de Cerdanyola -que a més “amenaça una via verda que ha de connectar Collserola amb el Parc de Sant Llorenç i que és imprescindible per a Collserola”-, els projectes de polígons industrials als vorals del parc a Sant Feliu o el pla CAUFEC a Esplugues.

El Parc de Collserola i l’urbanisme que volem

Recomanacions personalitzades